Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

Dahili hizmet trafiği

Keenetic yönlendiriciler, çalışmaları sırasında hizmet trafiği oluşturur. Ağ trafiği, yönlendiricinin kendisi tarafından başlatılan arka planda periyodik veya sürekli olarak gerçekleşir. Bu, kullanıcı tarafından başlatılmayan, yönlendirici de otomatik olarak etkinleştirilen dahili sistem süreçlerinden, hizmetlerinden ve uygulamalarından gelen trafiktir.

Varsayılan ayarlarla, yönlendirici den gelen hizmet trafiği kaynakları şunlar olabilir:

  • Kimlik doğrulama ve lisanslama hizmeti;

  • Teşhis modülü;

  • KeeneticOS Otomatik güncelleme;

  • Bulut tabanlı uzaktan kontrol ve KeenDNS;

  • 'Keenetic mobil uygulama' modülü;

  • İnternet bağlantı durumu izleme mekanizması (İnternet Denetleyicisi);

  • Ağ bağlantısı durumu kontrolü için ayarlanabilir mekanizma (Ping Kontrolü). Yalnızca bir USB modem bağlandığında otomatik olarak açılır;

  • Zaman senkronizasyon protokolü.

All service traffic, except for the Keenetic mobile application module traffic, is directed to the servers allocated in the *.keenetic.net domain. However, the destination IP addresses of the service traffic might resolve to domain names in the *.knt9.xyz domain. The Keenetic mobile application module contacts the servers in the *.keenetic.cloud domain.

Aşağıda, farklı Keenetic yönlendirici hizmetleri tarafından kullanılan hizmet trafiğini gösteren bir tablo bulunmaktadır. Rakamlar, yönlendiricinin varsayılan ayarlarda 7/24 çalışması içindir. Tablonun altında, ne için kullanıldıklarını, nasıl çalıştıklarını ve hizmet trafiği miktarını azaltmak için bazılarının nasıl kapatılacağını öğrenebileceğiniz hizmetlerin kısa bir açıklamasını bulacaksınız.

Trafik kaynağı

Varsayılan olarak etkin mi?

Açılıp kapatılabilinir mi?

Günlük/aylık trafik hacmi

Kimlik Doğrulama ve Lisanslama Hizmeti

Evet

Hayır

10 KB'ye kadar / 300 KB'ye kadar

Teşhis modülü

Hayır

Evet

3 KB'ye kadar / 100 KB'ye kadar

KeeneticOS Otomatik güncelleme

Hayır

Evet

Yazılım boyutu, modele ve bileşen grubuna bağlıdır (ortalama 6 ila 12 MB)

Bulut tabanlı uzaktan kontrol ve KeenDNS

Evet

Evet

794 KB / 24 MB

'Keenetic mobil uygulama' modülü

Hayır

Evet

yaklaşık 40 MB (mobil cihaz buluta eklenirse)

İnternet bağlantısı durumu izleme mekanizması (İnternet Denetleyicisi)

Evet

Evet

5 MB / 155 MB

Ağ bağlantısı durum kontrolü için ayarlanabilir mekanizma (Ping Kontrolü)

Hayır

Yalnızca yönlendiriciye bir USB modem bağlandığında otomatik olarak etkinleştirilir

Evet

5.5 MB / 170 MB (TCP doğrulamalı 'Otomatik' modda);

1,62 MB / 50,22 MB (ICMP doğrulaması ile)

Zaman senkronizasyon protokolü

Evet

Evet

400 bayt / 1,6 KB

  1. Kimlik doğrulama ve lisanslama hizmeti (her zaman açık, kapatılamaz).

    Keenetic internete bağlandığında cihazın benzersiz hizmet kodu, KeeneticOS sürümü, seçilen güncelleme kanalı ve IP adresi iletilir. Yönlendirici açıldıktan sonra bir dakika içinde ve WAN IP adresi değiştiğinde, IP adresi değişikliği olmadıysa günde bir kez güvenli HTTPS protokolü üzerinden ndss.keenetic.net sunucusuna bilgi gönderilir. Bir istek en fazla 10 KB'dir.

    Bu bilgi şu amaçlarla kullanılır:

    • Güncellemeleri almak ve Keenetic hizmetlerine erişmek için cihazınızın kimliğini doğrulayın;

    • İnternete ilk bağlantı tarihine göre garanti süresini belirlemek;

    • Cihazınızın web arayüzüne güvenli erişim için, Keneetic.io alan adından Let's Encrypt Authority tarafından doğrulanan bir SSL sertifikasını otomatik olarak alın. Bir sertifika alırken trafik miktarı yaklaşık 180 KB'dir. Sertifika her üç ayda bir otomatik olarak yenilenir;

    • KeenDNS hizmetinin çalışması için cihazın IP adresini düzenli olarak iletir;

    • Otomatik güncelleme hizmeti çalışması ve cihaz web arayüzünde kullanıcı bildirimi için KeeneticOS sürümünü ve güncelleme kanalını düzenli olarak iletin.

  2. Teşhis modülü (varsayılan olarak devre dışıdır, etkinleştirilebilir).

    Tanılama modülü, hatalar ve kritik sistem arızaları hakkında raporlar oluşturur ve bunlar biriktikçe HTTPS güvenli protokolü aracılığıyla ndss.keenetic.net sunucusuna gönderir. Her rapor 10 KB'den büyük değildir. Rapor, sistem kaynak kullanımı, protokoller ve İnternet bağlantı türleri, USB cihaz tanımlayıcıları hakkında bilgiler içerebilir.

    Bu raporlar, kullanıcılar teknik desteğimizle iletişime geçtiğinde teknik destek ekibimizin sorunları daha doğru teşhis etmesine ve geliştiricilerin Keenetic cihaz ve hizmetlerinin kararlılığını sürekli olarak analiz etmesine ve iyileştirmesine olanak tanır.

    Bu bilgiyi paylaşmak isterseniz web arayüzünde 'Genel sistem ayarları' sayfasında 'Ürün geliştirme programı' altında rapor gönderme işlevini etkinleştirebilirsiniz .

    internal-service-traffic-01-en.png
  3. KeeneticOS otomatik yazılım güncelleme işlevi (varsayılan olarak devre dışıdır, etkinleştirilebilir).

    İşlev, işletim sistemini cihaz için gerekli yapılandırmada oluşturmak için güvenli bir HTTPS protokolü aracılığıyla ndss.keenetic.net sunucusuna bir istek gönderir, ardından ortaya çıkan dosyayı alır ve cihazın sonraki yeniden başlatılmasıyla birlikte cihaz belleğinde günceller. Resmi yayınların sıklığı yılda yaklaşık 6-10 kezdir. Trafik miktarı, işletim sistemi bileşenlerinin sayısına bağlıdır. Ortalama olarak, önerilen seti kullanırken indirme boyutu 6 MB (giriş düzeyi modeller için) ile 25 MB (gelişmiş modeller için) arasında değişir.

    Otomatik güncelleme işlevini web arayüzünde, 'Genel sistem ayarları' sayfasında, 'KeeneticOS otomatik yazılım güncelleme' menüsünden devre dışı bırakabilirsiniz . Bu durumda cihaz, onayınız olmadan güncellemeyi gerçekleştirmeyecektir.

    internal-service-traffic-02-en.png
  4. Bulut tabanlı uzaktan kontrol ve KeenDNS (her zaman açık, kapatılamaz).

    Aracın Keenetic yönlendiriciye KeenDNS alan adı hizmeti aracılığıyla ve Keenetic RMM bulut hizmetini kullanırken uzaktan erişmesi gerekir.

    Araç, yönlendirici ile udp.ndss.keenetic.net sunucusu arasındaki sabit bağlantıyı kontrol etmek ve sürdürmek için UDP canlı tutma mekanizmasını kullanır. Yoklama her 17 saniyede bir gerçekleşir. Her biri 160 baytlık UDP/9 istekleri kullanılır — bu, günde 794 KB veya ayda 24 MB'dir. Yönlendirici açıldığında, UDP/4044 bağlantı noktasındaki sunucuları kontrol etme isteği kullanılır.

    If you are not using the KeenDNS domain name on your router, disable the service to reduce service traffic. Remove the agent component from the device's operating system. You can do this on the 'General system settings' page, under 'Updates and component options' by clicking 'Component options'.

    internal-service-traffic-03-en.png

    Please note that the 'Keenetic mobile application', 'SSTP VPN Server', and 'WebDAV Server' components depend on 'Cloud-based remote control and KeenDNS'. To uninstall the agent, you will also have to uninstall these dependent components too.

  5. 'Keenetic mobil uygulama' modülü (varsayılan olarak etkindir, devre dışı bırakılabilir).

    Keenetic Cloud ile iletişim kurar. Modül, *.keenetic.cloud etki alanındaki bulut denetleyicisinde her 30 saniyede bir oturum açar. Hesabınıza bir cihaz ekledikten sonra, Keneetic.cloud sistem olaylarını (İnternet bağlantısı değişikliği, yönlendirici yeniden başlatma vb.) ve trafik, CPU ve bellek yüküyle ilgili verileri bulut denetleyicisine göndermeye başlar. Veriler, AES ve Curve25519 teknolojileri kullanılarak şifreli olarak iletilir ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin mevzuata uygun olarak saklanır. Bulut hizmetine eklendiğinde günlük trafik yaklaşık 40 MB'dir.

    Yönlendiriciye mobil uygulama aracılığıyla uzaktan erişim kullanmıyorsanız, hizmet trafiğini azaltmak için Keenetic Bulut hizmetini devre dışı bırakın. Bunu web arayüzünde , 'Genel sistem ayarları' sayfasında, 'Keenetic Bulut servisi' altında yapabilirsiniz.

    internal-service-traffic-04-en.png

    Keenetic Cloud hizmetini tamamen devre dışı bırakmak için 'Keenetic mobil uygulama' bileşenini cihazınızın işletim sisteminden kaldırın. Bunu, 'Genel sistem ayarları' sayfasında, 'Bileşen seçenekleri'ne tıklayarak yapabilirsiniz.

    internal-service-traffic-05-en.png
  6. İnternet bağlantısı durumu izleme (İnternet Denetleyicisi) (varsayılan olarak etkindir, devre dışı bırakılabilir).

    İnternetin kullanılabilirliğini kontrol etmek için sistem mekanizması. Sonuçlarına göre, sistem İnternet bağlantısının mevcut durumunu belirler. globus.png Cihaz gövdesindeki LED'i kontrol eder (yanıyor — İnternet bağlantısı kuruldu, kapalı — İnternet bağlantısı yok).

    İstekler google.com'a her 10 saniyede bir yapılır. DNS/53 + TCP/80 bağlantısı veri aktarımı olmadan kullanılır. Bir istek 580 bayttır, yani günde yaklaşık 5 MB veya ayda 155 MB.

    The module also requests the server every 40 seconds using TCP/80 and once every 10 minutes using DNS/53, with no data transfer. One request is 500 bytes, which is approximately 735 Kbytes per day or 22 Mbytes per month.

    Keenetic'inizin komut satırı arayüzü (CLI) aracılığıyla İnternet Denetleyicisini devre dışı bırakabilirsiniz .

    Devre dışı bırakmak için aşağıdaki komutları çalıştırın:

    no service internet-checker
    system configuration save

    Bağlantıyı kestikten sonra, İnternet bağlantısı varsayılan ağ geçidini sorgulayan ARP tarafından kontrol edilecektir (yerel trafik kullanılacaktır).

  7. Ağ bağlantısı durum denetimi (Ping Check) (varsayılan olarak devre dışıdır, yalnızca bir USB modem bağlandığında otomatik olarak açılır, aksi takdirde kullanıcı tarafından açılır).

    Ping Check , USB modemlerin bağlantı yedekliliği ve otomatik güç kontrolü için kullanılır. Bu mekanizmanın çalışması tamamen parametrelerine bağlıdır: kontrol tipi (ICMP istekleri veya TCP port kontrolü), kontroller arasındaki aralık, başarısız kontrollerin sayısı. Varsayılan olarak, 'Kontrol aralığı' (kontroller arasındaki saniye cinsinden süre) 10 saniyedir. 'Tetikleyici eşiği'nin (başarısız kontrol sayısı) varsayılan değeri 5'tir.

    When using the default Automatic check mode, the module polls the server with the 'Check interval' (time in seconds between checks) of 10 seconds. The default value of the 'Trigger threshold' (number of unsuccessful checks) is 5. The module establishes DNS/53 + TCP/443 connection without transferring data. One request is 650 bytes, which is 5.5 MB per day or 170 MB monthly.

    Ping Check , etkin olduğu bağlantı türü sayfasındaki ('4G/3G modem', 'Kablolu', 'Kablosuz ISP', 'DSL bağlantısı') web arayüzü üzerinden devre dışı bırakabilirsiniz . 'İnternetin kullanılabilirliğini kontrol edin (Ping Check)' altında, 'Mod' alanını 'Devre Dışı' olarak ayarlayın.

    internal-service-traffic-06-en.png

    Ping Kontrolünü etkin durumda bırakmak istiyorsanız, hizmet trafiğini azaltmak için ICMP İnternet Kullanılabilirlik Kontrolünü kullanabilirsiniz. ICMP istekleri trafik hacminde daha az olacaktır: bir istek günde 1,62 MB veya ayda 50,22 MB olan 200 bayt olacaktır.

    internal-service-traffic-07-en.png

    Daha fazla bilgi için Ping Check fine-tuning kılavuzuna bakın.

  8. NTP zaman senkronizasyonu (varsayılan olarak etkindir, önceden ayarlanmış aralığı devre dışı bırakabilir veya değiştirebilirsiniz).

    Hizmet, yönlendiricideki saati otomatik olarak ayarlar. 'Saati otomatik olarak ayarla' seçeneği varsayılan olarak etkindir. Cihaz, açıldıktan hemen sonra önceden ayarlanmış NTP sunucularından biri olan pool.ntp.org ile senkronizasyon yapmaya çalışır ve başarılı bir şekilde senkronize olana kadar her 10 saniyede bir istek gönderir. İstek, NTP protokolü üzerinden gerçekleşir. DNS/53 + NTP (UDP/123) kullanılır. Zaman senkronizasyonu için kullanılan trafik miktarı 400 bayt tır.

    Saat senkronize edildikten sonra, zaman dahili sayaç tarafından sayılır ve bir sonraki senkronizasyon 7 gün içinde yapılacaktır. Zaman eşitleme hizmeti ayda yalnızca 1,56 KB kullanır.

    Bu hizmeti devre dışı bırakmanızı önermiyoruz. Gerekirse, senkronizasyon aralığını 28 güne çıkarabilirsiniz. Bunu yapmak için Keenetic komut satırı arayüzünde (CLI) aşağıdaki komutları çalıştırın:

    ntp sync-period 40320
    system configuration save
  9. Özet

    Keenetic yönlendirici, dahili sistem hizmetleri için hizmet trafiğini kullanır. Yalnızca teknik destek ve garanti hizmeti için İnternet üzerinden cihazınızla ilgili bilgileri otomatik olarak iletir ve çevrimiçi hizmetlerimizin sunucularına erişir. Ziyaret ettiğiniz web siteleri, arama motoru sorguları veya diğer kişisel bilgiler hakkında Kişisel Bilgilerin Korunması Yasası ile tam uyumlu olarak bilgi toplamıyoruz.

    Yönlendiricinin kendisi, yukarıda açıklandığı gibi devre dışı bırakmadığınız sürece Keenetic bulut sunucularına ve çekirdek sistem hizmetlerine erişimi engelleyemez. Bu bağlantılar, yönlendiricinin kararlı, güvenli çalışması ve bulut hizmetleri tarafından performansının güvenilir bir şekilde değerlendirilmesi için gereklidir. Bu hizmetlerin çalışması, davetsiz misafirlerin kullanabileceği kalıcı olarak açık portlar güvenlik açığı anlamına gelmez. Bağlantılar kısa güvenli oturumlarda kurulur ve dışarıdaki hiçbir tarayıcı açık bağlantı noktalarını veya güvenlik açıklarını görmez.

    Hizmet trafiğinin büyük kısmı, İnternet kullanılabilirliği ve ağ bağlantısı kontrol mekanizmaları (İnternet Denetleyicisi ve Ping Denetimi) ve bulut hizmeti aracıları tarafından kullanılır. Ping Kontrolü'nün yalnızca bir USB modem bağlandığında otomatik olarak etkinleştirildiğini hatırlatırız. İnternet tarifesini, kaydedilmesi gereken az miktarda sağlanan trafikle kullanıyorsanız aklınızda bulundurun.

    Aşırı İnternet trafiği tüketimi fark ederseniz, bakmanız gereken ilk şey kullanıcı trafiğidir. Günümüzün işletim sistemleri ve uygulamaları, çeşitli çevrimiçi hizmetleri aktif olarak kullanır ve arka planda Keenetic yönlendiricinize bağlı cihazlardan önemli miktarda trafik oluşturabilir. Bağlı cihazlarınızın son 24 saatteki trafik tüketimi hakkında, cihazın Cihaz trafik görüntüleme detaylı bilgi alabilirsiniz .