Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

Possible Wi-Fi network problems with connected a USB 3.0 device

Bazı Keenetic router modelleri, modemleri, depolama aygıtlarını ve yazıcıları bağlamak için USB 3.0 bağlantı noktalarıyla donatılmıştır.

Laboratuvarımızda yönlendiricileri test ederken, USB 3.0 üzerinden bağlanan bir cihazın 2,4 GHz bandında kablosuz ağ çalışmasına müdahale edeceği bir durumla karşılaşmadık. Ancak bu tür durumları yok sayamayız.

Bu sorun, bağlı cihazlardan veya kablolardan, USB 3.0 konektörlerinden kaynaklanan parazitlerden kaynaklanabilir. Özellikle, bağlı bir cihazın kablosu veya konektörü korumalı olmayabilir, bu da 2,4 GHz bandındaki (çoğu kablosuz cihazın çalıştığı frekans) frekanslarda parazite neden olabilir.

Web arayüzünde USB 3.0 çalışma modunu seçerseniz aşağıdaki uyarıyı görebilirsiniz:

  • 'USB 3.0 bağlantılı cihazların 2,4 GHz Wi-Fi ağıyla etkileşime girebileceğini unutmayın'.

Böyle bir durumla karşılaşırsanız, bağlı cihazın yönlendiriciyle bağlantısını kesin ve kablosuz ağ çalışmasını 2,4 GHz bandında doğrulayın.

Wi-Fi ağı ek cihazlar bağlamadan düzgün çalışıyorsa, parazite bağlı cihaz, konektör veya USB kablosu neden olur.

Aşağıdaki çözümleri sunabiliriz:

  1. Bir USB 3.0 aygıtını (modem, harici sabit disk, yazıcı) ve kabloyu Wi-Fi erişim noktası olan yönlendiriciden mümkün olduğunca uzağa yerleştirin

    Harici USB 3.0 HDD'yi yönlendiricinin sağ arka tarafından olabildiğince uzağa yerleştirin. Cihazlar arasındaki mesafe ne kadar uzak olursa, kablosuz ağınızda o kadar az radyo paraziti ve kesinti olur.

    USB kablosunun uzunluğu buna izin vermiyorsa, kaliteli (korumalı) bir uzatma kablosu satın almanızı veya mümkünse USB 3.0 kablosunu değiştirmenizi öneririz. Ancak, kabloda voltaj düşmesi olabileceğinden çok uzun (3 metreden fazla) bir USB kablosu kullanmayın. Diferansiyel paraziti bastırmak için kablo uçlarında ferrit halkaların olması da tavsiye edilir.

    Ne yazık ki, birçok üretici, kabloyu, konektörleri korumayı, ferrit filtreleri takmayı ihmal ederek USB kablolarının kesitini atlıyor ve azaltıyor.

    Kural olarak, kaliteli USB 3.0 kabloları ve uzantıları en az standart bir Ethernet kablosu kadar kalındır. 'Kablo ne kadar kalınsa o kadar iyi' ilkesi izlenmeli ve kablo veya uzatmanın, yüksek frekanslı girişimi azaltmak için tel ve konektörün korumalı olduğunu belirten özelliklerine dikkat edilmelidir.

  2. 2,4 GHz yerine 5 GHz Wi-Fi ağı kullanın

    Bu, yalnızca yönlendiricinizin Wi-Fi erişim noktasının 5 GHz frekans bandındaki kablosuz cihazların bağlantısını desteklemesi durumunda mümkündür.

    Lütfen kablosuz istemcilerin 5 GHz bandında çalışmayı da desteklemesi gerektiğini unutmayın.

  3. Wi-Fi ağı için 20 MHz kablosuz kanal genişliği kullanın

    Kablosuz 802.11n cihazları, 20 veya 40 MHz kanal genişliği kullanabilir. 2.4 GHz kablosuz ağ ayarlarında 'Kanal genişliği' alanını '20 MHz' olarak ayarlayın veya istemci cihaz ayarlarında sadece 20 MHz kanal genişliği kullanmayı belirtebilirsiniz. Bu durumda, Wi-Fi ağınız kablosuz cihazları bağlamak için yalnızca 20 MHz kanal genişliğini kullanacaktır.

  4. Yönlendiriciye ek aygıtlar bağlamak için USB 2.0 kullanın

    Aygıtı (modem, harici sabit sürücü, yazıcı) yönlendiricinin USB 2.0 bağlantı noktasına bağlayın veya USB 3.0 bağlantı noktasını USB 2.0 olarak ayarlayın.

Yukarıdaki çözümlerden bazıları, daha yavaş kablosuz veya USB 3.0 sürücü aktarım hızlarına neden olabilir. Yine de kablosuz ağ arızalarını ortadan kaldıracak ve bağlı USB 3.0 cihazlarının yönlendiricinin performansı üzerindeki etkisini azaltacaktır.

Önemli

Bu makale, ek aygıtları bağlamak için yüksek hızlı USB 3.0 bağlantı noktasına sahip Keenetic yönlendiriciler için yazılmıştır. Ancak bu sorunun diğer Keenetic router modellerinde de çok yakın bir mesafede bir USB 3.0 cihazı yanındayken ortaya çıkabileceğini göz ardı edemeyiz. Bu durumda, böyle bir aygıtı yönlendiriciden mümkün olduğunca uzağa (USB kablosunun desteklediği uzunluk) yerleştirmeniz önerilir.

Not

2.4 GHz bandında parazitin olduğu ve USB 3.0 kablosunun her iki ucundaki konektörlerden ve daha az ölçüde kablonun kendisinden kaynaklandığı ortaya çıktı. Bu çalışmanın tüm ayrıntıları için Intel web sitesindeki '2.4 GHz Kablosuz Aygıtlarda USB 3.0 Radyo Frekansı Girişim Etkisi' belgesine bakın .