Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

PPTP/L2TP istemci

Bir genel VPN servisine, ofis ağına veya başka bir Keenetic router’a bağlanmak için PPTP (Noktadan Noktaya Tünel Protokolü) kullanabilirsiniz. PPTP, iki yerel ağ arasında güvenli bir tünel oluşturmak için kullanılır. PPTP tünelin avantajı konfigürasyon ve kullanım kolaylığı sağlamasıdır. PPTP bir akıllı telefon, tablet veya bilgisayar kullanılarak İnternet üzerinden güvenli veri transferi sağlar. PPTP trafik verilerini korumak için MPPE protokolü kullanılabilir.

Keenetic’te, PPTP’nin yanı sıra L2TP (İkinci Katman Tünel Protokolü) bağlantısı da kurabilirsiniz. Diğer VPN protokollerinden farklı olarak L2TP protokolünde veri şifreleme kullanılmamaktadır.

İlerleyen bölümlerde PPTP bağlantıya örnek vereceğiz. L2TP bağlantı aynı şekilde konfigüre edilmektedir.

PPTP bağlantı kurulumu için ‘Diğer bağlantılar’ sayfasına gidin ve ‘VPN bağlantılar’ kısmından ‘Bağlantı oluştur’a tıklayın. Açılan ‘VPN bağlantı ayarları’ penceresinden (protokol) türü alanı için 'PPTP'yi seçin.

Ardından ‘Bağlantı adı’ kısmına bağlantının adını girin; ‘Sunucu Adresi’ alanına alan adını veya PPTP sunucunun IP adresini girin. ‘Kullanıcı adı’ ve ‘Şifre’ alanlarında ise PPTP üzerinden yerel ağa erişimine izin verilecek hesap bilgilerini belirtin.

pptp-l2tp-client1-en.png

IP ayarlarını, zamanlamayı veya bağlantının çalıştırılacağı arayüzü konfigüre etmek için ‘Gelişmiş ayarları göster’e tıklayın.

Bağlantı oluşturulduktan sonra, bağlantı ayarını ‘Açık’ konuma getirin.

Aynı sayfada bağlantı durumu da görüntülenecektir.

pptp-l2tp-client2-en.png

Bağlantıyı test etmek için uzaktan ağ üzerinde bulunan bir kaynağa erişim sağlayın veya uzaktan ağda (sunucu yerel ağı) yer alan bir hosta istemci bilgisayarından ping denemesi yapın.

Keenetic’lerde PPTP sunucu konfigürasyonu, 'PPTP VPN sunucu' başlıklı yazıda ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.

İpucu

İnternete erişim sağlamak için bu bağlantıyı kullanacaksanız, buna en yüksek önceliği atamanız gerekir. Önceliklerle ilgili ayrıntılı bilgiye, 'Bağlantı öncelikleri' başlıklı yazıdan ulaşabilirsiniz.