Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

Port yönlendirme çalışmazsa ne yapılmalı?

Önemli

  • Port yönlendirme oluştururken router’in WAN arayüzünde genel IP adresi olması gerekir. Bu genel IP adresi kullanılarak İnternete bağlanılacaktır. Router’in WAN arayüzünde özel bir alt ağdan IP adresi kullanılıyorsa port yönlendirme gerçekleşmeyecektir.

  • Port yönlendirmenin çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için İnternet’ten router’in WAN arayüzüne erişim sağlamanız gerekir. Yerel ağdan erişim sağlanıyorsa port yönlendirme çalışmaz.

  • Port yönlendirmenin gerçekleştirileceği servis veya uygulama, kontrol esnasında portun ‘açık’ görüleceği şekilde çalıştırılmalıdır. Örneğin FTP-sunucu çalıştırılmıyorsa ve port yönlendirme için NAT kuralı varsa, kontrol esnasında port durumu ‘kapalı’ görünecektir.

İpucu

Portların açık olup olmadığını kontrol etmek için tasarlanmış özel İnternet servislerini kullanabilirsiniz. Örnek: https://hidemyna.me/en/ports/https://www.whatsmyip.org/port-scanner/ gibi.

Or with the Nmap utility, which is designed for versatile, customizable scanning of IP networks.

Kural doğru şekilde konfigüre edilmiş olsa bile aşağıdaki durumlarda port yönlendirmesi çalışmaz:

  1. Port yönlendirme kuralında gelen arayüzü doğru seçilmemiş olabilir. ‘Girdi’ alanından Keenetic’in İnternete erişim sağladığı, ev ağı cihazınıza uzaktan erişim sağlamak istediğiniz arayüzü seçin.

    Çoğu durumda ‘Sağlayıcı’ arayüzünün seçilmesi gerekir. İnternet bağlantınızı PPPoE, PPTP veya L2TP ile sağlıyorsanız uygun olan bağlantıyı seçmeniz gerekir. İnternete 3G/4G USB modem ile bağlanıyorsanız bunu belirtmeniz gerekir. İnternete WISP ile bağlanıyorsanız, bağlantınızı Keenetic’in bağlı olduğu ağın adıyla seçmeniz gerekir.

  2. İnternet koruması için bilgisayarınızda firewall veya özel bir yazılım kullanıyor olabilirsiniz. Kullandığınız uygulamayı geçici olarak devre dışı bırakın ve port yönlendirmeniz düzgün çalışıp çalışmadığını tekrar kontrol edin.

  3. Bazı İnternet Servis Sağlayıcıları kendi ağlarında ‘gizli NAT’ kullanır. İnternete erişim sağlarken kendi ISP’nizin vermiş olduğu ve Keenetic WAN ‘da kullanılan IP adresini kullandığınızdan emin olun. Bazı durumlarda ISP istemciye genel bir IP adresi sağlar ancak istemci İnternete bağlanırken farklı bir IP adresi kullanır. myip.net’e bakın. IP adresiniz Keenetic WAN arayüzünde kullanılandan farklıysa port yönlendirme çalışmayacaktır.

  4. Bazı İnternet Servis Sağlayıcıları gelen kullanıcı trafiğini standart protokollerle ve portlarla filtrelemektedir. Örneğin, 21/FTP80/HTTP25/POP31723/PPTP ve diğer portlarla filtreleme yapabilirler. Bu bağlantıda, sağlayıcının bazı portlarda trafiği bloke edip etmediğini tam olarak bilmeniz gerekmektedir.

    Mümkünse port sayısını değiştirmeniz ve sağlayıcının bloke etmeyeceği başka bir port sayısını manüel olarak girmeniz gerekir (örneğin FTP sunucuda port 21 bloke olduğunda port 2121’i kullanabilirsiniz).

    Servisin port sayısını değiştirmenin mümkün olmadığı hallerde Keenetic port yönlendirme kuralında port adreslemesinden yararlanabilirsiniz. Konuyla ilgili daha fazla bilgiye 'Port yönlendirme' başlıklı yazıdan ulaşılabilir.

  5. Portların yönlendirileceği host ağ ayarlarında, varsayılan ağ geçidi IP adresinin Keenetic router’in yerel IP adresine (varsayılan olarak 192.168.1.1) denk olması gerekir. Hostta ağ bağlantı ayarlarını manüel olarak belirleyeceğiniz zaman da bu kural geçerlidir. Host bir DHCP istemcisi ise IP adresini, alt ağ maskeyi, varsayılan ağ geçidi ve DNS adreslerini otomatik olarak alır ve ardından varsayılan ağ geçici, Keenetic router’in yerel IP adresine eşitlenir.

  6. Xbox ve PS4 oyun konsolları için port yönlendirmenin bazı özellikleri, 'Keenetic ile bağlanırken Xbox ve PS4 kullanmak' başlıklı yazıda belirtilmiştir.

  7. KeeneticOS işletim sisteminde, RFC 4787 'Unicast UDP için Ağ Adresi Dönüştürmenin (NAT) Temel Kuralları' gereği NAT mantığı uygulanmaktadır. NAT geçildiğinde özellikle kaynak UDP portu orijinal porttan başka bir porta varsayılan olarak değişir. RFC’nin farkında olamayan bazı İnternet Servis Sağlayıcıları için UDP trafiğinin NAT’tan geçişi sorun yaratabilir. Böyle bir durumda komutları router’in komut satırı arayüzü’nde (CLI) çalıştırmayı deneyin:

    ip nat udp-port-preserve
    system configuration save
  8. When redirecting port 53 to the internal DNS server, you should take into account that if there are Internet Safety components active, Source Network Address Translation (SNAT) of the forwarded packets happens, so the source address changes to the Keenetic's IP address in the home network segment. Because of this, the DNS zones may not be synchronized. Therefore, when using your own DNS server in the home network, we recommend removing the Internet Safety components or changing the port number.

  9. Yukarıdaki tavsiyeler işe yaramazsa ve herhangi bir sebepten port yönlendirme çalışmazsa teknik destekteknik destek ekibimizle temasa geçebilir ve bir otomatik test dosyası ekleyebilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınızla ilgili bilgiye 'Otomatik test dosyası kaydetme' başlıklı yazıdan ulaşabilirsiniz.

İpucu

Keenetic router’ler, router’in harici WAN arayüzünden özel IP adresi ile dahi router’e erişimi düzenleyebilmektedir. KeenDNS, uzaktan erişim için faydalı bir alan adı servisidir. Bu servisten yararlanarak 2 görev çözebilirsiniz:

  • Keenetic’in web arayüzüne uzaktan erişim. Konuyla ilgili bilgiye 'KeenDNS servisi' başlıklı yazıdan ulaşabilirsiniz.

  • Ev ağına ait veya Keenetic’te mevcut kaynaklara (servislere) uzaktan erişim. Örneğin web arayüzü bulunan bir cihaz -ağ sürücüsü, webcam, sunucu, router’de çalıştırılan Karşıdan Yükleme İstasyonu torrent istemci arayüzü vb. olabilir. Bu seçenek, 'KeenDNS ile ev ağı kaynaklarına uzaktan erişim örneği' başlıklı yazıda açıklanmıştır.