Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

Bağlantı öncelikleri

Önemli

The Connection priorities feature only works for IPv4 traffic. The support for IPv6 traffic will be included in KeeneticOS version 4.0.

Dış ağlar için tüm bağlantılar — Ethernet3G/4G, ADSL / VDSL, Wi-FiVPN arayüzleri üzerinden internet ve diğer tüm bağlantılar. Keenetic router cihazlar eş zamanlı birden çok genişbant bağlantıları desteklemektedir (genellikle bu özellik Multi-WAN olarak adlandırılır). Bunun gibi eş zamanlı çoklu bağlantı durumlarında, hangi bağlantının ne tür önceliklendirmeye sahip olacağını belirleyebilirsiniz. Önceliği en yüksek olan bağlantı, varsayılan bağlantı türü olarak belirlenir.

Not

Router cihazını çalıştırdığınızda, varsayılan ağ geçidi en yüksek önceliklendirmeye sahip internet bağlantısının ağ geçidi olarak belirlenir. Keenetic cihazında birden çok bağlantı varsa ve varsayılan bağlantınız kesilirse, ağ geçidiniz otomatik olarak önceliklendirdiğiniz diğer bağlantının ağ geçidi olarak değiştirilir.

Listeden adını sürükleyerek kolaylıkla dilediğiniz bağlantının önceliklendirmesini artırabilir ya da azaltabilirsiniz. Tüm bağlantıların varsayılan kurallarına ek olarak, farklı kurallar da oluşturabilirsiniz. Öncelik ayarlarıyla, yalnızca ihtiyacınız olan belirli bağlantıları içerebilir veya yalnızca belirli ev cihazlarına ve ağ segmenlerine bu ayarları atayabilirsiniz. Diğer bir deyişle, dilediğiniz gibi Kural Tabanlı Yönlendirme (Policy Based Routing - PBR) yapabilirsiniz.

Varsayılan olarak, 'Ev' ve 'Misafir' ağdaki tüm kayıtsız cihazlar varsayılan bağlantı kuralı ile ilişkilendirilir. Dilerseniz kendiniz de farklı bir segment oluşturabilirsiniz. Örneğin; çocuklarınız ya da akıllı ev cihazlarınız için (IoT) farklı bir segment oluşturabilirsiniz. Bağlı herhangi bir cihaz segmentlere kayıt edilebilir ve istenen bağlantı kuralıyla bağdaştırılabilir. Birleştirme ise, ilgili cihaz ya da segment kolayca ilgili bağlantı kuralının üzerine sürükleyip bırakılarak gerçekleştirilebilir.

Ev ya da ofis kullanıcılarının/yöneticilerinin Kural Tabanlı Yönlendirme (PBR) kullanmayı istemelerinin bir sürü sebebi olabilir. Örneğin; Yalnızca ağdaki belirli cihazlara VPN bağlantısı için izin verebilir, geri kalan cihazların doğrudan İSS üzerinden internete çıkmalalarını sağlayabilirsiniz. Ek olarak, 3G/4G modemler kullanıyorken trafik sınırlandırarak yük dengeleme yapmanıza imkan tanır.

Önceliklendirme ve kurallarla ilgili ayarları web arayüzde 'Bağlantı öncelikleri' sayfasında bulabilirsiniz.

Çoklu İnternet bağlantısının kullanıldığı bir Keenetic router örneğini ele alalım: İnternet Servis Sağlayıcısı, kiralama esasına dayalı özel bir hat üzerinden varsayılan bağlantı sağlamakta, ayrıca Keenetic de oluşturduğu OpenVPN VPN bağlantı ile İnternet sağlamakta. Birincil bağlantı ile İnternete bağlanmak için tüm ev cihazlarını konfigüre etmeniz gerekir, bu durumda tek cihaz (Emrah-Iphone isimli host) harici bir ağa bağlanmak için VPN bağlantısını kullanacaktır.

  1. Ayrı bir İnternet bağlantı politikası konfigüre edilmelidir. ‘İnternet bağlantı politikası’nda ‘Bağlantı öncelikleri’ sayfasında '+ politika ekle'ye tıklatın ve yeni politikanın adını girin. Burada politika, hostlar İnternete erişim sağladığında trafiğe uygulanan bir dizi routing kuralları politikasıdır.

    Bizim örneğimizde eklenen politikanın (Mobil), yalnızca OpenVPN bağlantısından erişim sağlaması amaçlanmıştır.

    Bağlantı’ sütununun sağ tarafından bu bağlantıyı kontrol etmeniz ve ayarları kaydetmeniz gerekir.

    connection-priorities1-en.png
  2. Yine, ‘Bağlantı Öncelikleri’ sayfasında, ‘Politika ilişkilendirme’ sekmesine tıklayın. ‘Tüm nesneleri göster’ seçeneği, Keenetic cihazınızın yerel segmentlerinde ve router’da konfigüre edilmiş yerel ağ segmentlerinde kayıtlı tüm cihazları gösterecektir.

    connection-priorities2-en.png

    Klavyede Ctrl tuşuna basılı tutarak mouse ile birden fazla nesne seçebilirsiniz. Bizim örneğimizde sadece bir nesneyi- 'Emrah-Iphone' cihazını- daha önceden eklenmiş ‘Mobil’ politikaya taşımak istiyoruz.

    connection-priorities3-en.png
  3. Böylece konfigürasyon adımını tamamlamış olduk. Profilde kullanılan OpenVPN bağlantısının İnternet erişimi için etkin ve konfigüre olduğundan emin olun. Bunu ‘Diğer bağlantılar’ sayfasından yapabilirsiniz.

    connection-priorities4-en.png

    'Emrah-Iphone' cihazını İnternete bağlamak için router, OpenVPN bağlantısı üzerinden talebini gönderecektir. Router LAN’daki tüm diğer cihazlar birincil bağlantı ile İnternete bağlanacaktır.

  4. Keenetic ağındaki her cihazın bağlantı politikasını ‘Cihaz Listeleri’ sayfasından kontrol edebilir ve gerekirse değiştirebilirsiniz.

    connection-priorities5-en.png

    Not

    Only DNS servers obtained from connections in the profile are added to this profile. The same is true for an additional DNS server that was added manually with the specified interface. If a custom DNS server is added without specifying an interface (the 'Connection' field is set to 'Any'), it is used by all profiles.

    By default, Keenetic prohibits using DNS servers received on an interface not included in a profile. If the same DNS address is received on different interfaces (for example, on ISP and OpenVPN), it can be used only for the main connection.

With the Connection Priority mechanism, it is also possible to use multiple WAN connections in balancing mode.