Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

Sistem çalıştırma modları

Keenetic routers can operate in the main Router Mode and in an additional preset mode, where they connect to the Main Router to expand an existing Wi-Fi network.

Extender Mode combines all the previously used modes — Repeater, Access Point, Adapter.

Not

The term 'Extender' refers to a Keenetic router in the universal mode 'Repeater + Access Point' added to a Wi-Fi System.

Depending on the connection (via cable or Wi-Fi), Keenetic will automatically detect the required mode. If the Extender is connected to the Main Router via an Ethernet cable, the Access Point Mode is used, if the Extender is connected via Wi-Fi — Repeater Mode.

There is a different procedure for switching to additional operating modes on different models.

Some models of Keenetic routers are equipped with a physical mode switch on the case.

Önemli

There is no possibility to change the operating mode in the web interface for models with a physical mode switch on the case. The mode can only be selected on these models using the mode switch.

On models with a 2-position operating mode switch, set it to position 'B'. The switch is located on the side panel of the router.

system-modes1-en.png

Keenetic Air (KN-1610) ve Keenetic Lite (KN-1310) modellerinde cihazın arka yüzünde özel 4 konumlu donanım seçici bulunmaktadır.  Diğer Keenetic modellerinde çalıştırma modunu web arayüzünden seçebilirsiniz.

system-modes2-en.png
  • A — “Router” mod

  • B — “Adaptör” Kablolu aygıtlar için Wi-Fi

  • C — “Genişletici” Kablosuz Tekrarlayıcı (Repeater)

  • D — “Access Point” Kablosuz erişim noktası

Mod ‘Sistem Ayarları’ sayfasından seçilebilir. ‘Çalışma modunu değiştir’e basın.

system-modes3-en.png

Karşınıza çıkan ‘Çalıştırma modunu değiştir’ sayfasından router’inizi ek modlardan birine geçirerek mevcut kablosuz ağınızı genişletebilir veya kablolu ağ aygıtlarınızı router’inize bağlayabilirsiniz.

system-modes4-en.png

Router ayarlarında 4 çalıştırma modu bulunur. Bu 4 mod, ana mod ve üç ek moddan oluşmaktadır:

  • Router (A) — temel moddur;

  • Adaptör (B) — Ethernet cihazlarını Wi-Fi ağına bağlamaya yarar;

  • Genişletici (Repeater) (C) — Kablosuz Ağ (Wi-Fi)’ın kapsama alanını genişletmeye yarar;

  • Erişim Noktası (Access Point) (D) — Kablosuz (Wi-Fi) alanının Ethernet kablosu bağlantısı ile genişletilmesini sağlar.

In the latest Keenetic models, only one additional mode is available on the 'Change operating mode' page. But once again, please note that Extender Mode combines all the additional modes — Repeater, Access Point, Adapter. You can connect Keenetic to the Main Router via a Wi-Fi network and Ethernet cable in this mode.

system-modes5-en.png

Çalıştırma modunu değiştir’ sayfasından modu değiştirmek için gereken modu seçin ve ardından ‘Kaydet’e tıklayın.

Cihazın çalışma modunun değiştiğine dair bir uyarı penceresi açılacaktır. İşlemi doğrulamak için ‘Modu değiştir’e tıklayın.

system-modes6-en.png

Ardından mod değiştirme işlemine yönelik bir ilerleme çubuğunun yanı sıra seçilen modda router’in ev ağınızla bağlantısına ve çalışma modunu değiştirdikten sonra web arayüzüne nasıl erişim sağlayacağınıza dair bilgilendirme iletisini göreceksiniz.

system-modes7-en.png

Router’in çalıştırma modu ‘Sistem Gösterge Paneli’ ana sayfasından görüntülenebilir. ‘Sistem hakkında’ ‘Çalıştırma modu’ satırında gösterilmektedir.

Önemli

Tüm çalışma modları için geçerli temel noktalar şu şekildedir:

  1. Adaptör, Repeater ve Erişim Noktası modlarının düzgün çalışması için ana router üzerinde bir DHCP sunucunun çalışması gerekmektedir.

  2. Adaptör ve Repeater modlarında çalıştırılacağı zaman router’in ana router’in Wi-Fi alanında yer alması gerekmektedir.

  3. Tüm ek modlarda, ev ağında DHCP üzerinden alacağınız yeni bir IP adresi kullanarak router’in web arayüzüne erişim sağlayabilirsiniz. Ev ağına bağlanıldığında bu adresi ana router tahsis eder ve web arayüzünde bu adres gösterilir. Router ev ağınıza bağlı değilse, ev ağınıza erişim sağlamak için geçici IP adresini (192.168.1.3) kullanmanız gerekir. Bu geçici IP adresi, (bilgisayar, tablet, akıllı telefon gibi) ağ aygıtı üzerinde 192.168.1.4’ten 192.168.1.254’e daha önce manüel olarak atanmış IP adresidir.

  4. Ek modlarda, Keenetic web arayüzü menüsü ana menüye kıyasla kesik olacaktır (ek modda kullanılmayan menü öğeleri olmayacak).

  5. USB applications (connection of external drives, printers, Media Server, Download Station, etc.) are available in all additional modes. In additional modes, the router becomes a Layer 2 switch and only USB applications can work on it. For VPN server operation, NAT and routing between server clients and local network segments are required, which is absent in additional modes. Operation of USB modems in additional modes is also not supported.

  6. A Keenetic router uses an independent startup-config file in each operating mode (Router, Adapter, Repeater/Extender, Access Point/Extender and Extender). When changing the mode, the device is loaded from the configuration file of the corresponding mode, i.e. on those settings that were saved the previous time, instead of resetting to the default settings. For example, if you have set up the main Router Mode, moved to Access Point/Extender Mode, and then returned to Router Mode, your Router Mode configuration will be fully available because the startup-config file of this mode is saved and loaded.

Şimdi, her modu daha ayrıntılı bir şekilde ele alalım.

  1. 'Router' modu (A)

    Cihaz bu modda; Ethernet, Wi-Fi veya 3G/4G USB modem üzerinden bir sağlayıcıya bağlanabilme özelliğine sahip normal bir router gibi çalışır. Keenetic, istemcilere IP adreslerini otomatik olarak atamak için etkinleştirilmiş bir IP adresi çeviricisi (NAT) ve DHCP sunucuya varsayılan olarak sahiptir. Bu mod, fabrika ayarı olarak ayarlanmış durumdadır. Keenetic’e erişim sağlamak üzere cihazın yerel IP adresi 192.168.1.1’dir veya my.keenetic.net alan adını da kullanabilirsiniz.

  2. 'Adaptör' modu (B)

    Bu modda cihaz kendi erişim noktası devre dışıyken kablosuz köprü görevi görerek, ağ portlarına bağlı tüm cihazlara Wi-Fi ağ erişimi sağlar. Bu şekilde, IPTV’de, bilgisayarınızda veya bir Wi-Fi adaptörü bulunmayan diğer cihazlarda Ethernet kablosu kullanma ihtiyacınız ortadan kalkmış olur. ‘Adaptör’ modunda router, ana router’in kablosuz ağına bağlanmalıdır. Cihazın, DHCP aracılığıyla daha üst bir ana router’den varsayılan olarak bir IP adresi alması tavsiye edilir. IP adresi alınamıyorsa cihaza 192.168.1.3 IP adresi atanır (cihazın servis statik IP adresi). Ağda bir DHCP sunucu göründüğünde statik IP adresi (192.168.1.3) otomatik olarak sıfırlanır, böylece sadece ana router’den alınan IP adresini kullanarak web arayüzüne bağlanabilirsiniz.

    Keenetic’ modunu B konumuna aldığınız halde web arayüzüne hiçbir şekilde erişim sağlayamıyorsanız, Keenetic web arayüzüne ek çalıştırma modlarından birinde erişim' başlıklı yazıya bakın. Bu modun konfigürasyonuyla ilgili ayrıntılı bilgi 'Adaptör modu' başlıklı yazıya bakın.

  3. Genişletici” Kablosuz Tekrarlayıcı (Repeater) (C)

    'Repeater' modu, ek kablo olmadan Wi-Fi ağınızın kapsama alanını genişletmeye yarar.

    In this mode, the device works as a wireless bridge with the ability to connect wireless clients and Ethernet network devices to its Wi-Fi network. This mode is ideal for extending an existing Wi-Fi network area. If necessary, you can use this mode for Seamless Wi-Fi roaming.

    Bu modda cihaz, kablosuz ağ parametrelerini ana router’den kopyaladığı için, kablosuz istemcilerin ve Ethernet ağ aygıtlarının kendi Wi-Fi ağına bağlanmasını sağlayan bir kablosuz köprü görevi görür. Ana erişim noktasında ve ‘Repeater’ modunda Wi-Fi ayarları aynı olacaktır (Keenetic çift bant modeli kullanıldığında hem 2.4 hem 5 GHz Wi-Fi ağlarının gücü artar). Kablosuz istemcileriniz, apartmanın herhangi bir noktasında sinyal seviyesine bağlı olarak ek konfigürasyona gerek kalmadan ana router ile Repeater arasında geçiş yapacaktır.

    For more information on configuring this mode, see the article 'Repeater/Extender Mode'.

  4. Access Point” modu (D)

    Bu modda Keenetic, bir kablosuz erişim noktasına sahip normal ağ anahtarı olarak çalışır. Bu mod, Ethernet kablo bağlantısı ile Wi-Fi alanını genişletmek için kullanılır. Mevcut bir Wi-Fi ağının kapsama alanını maksimum performanstan ödün vermeden genişletmek istediğinizde bu seçenek özelikle faydalıdır. Gerekirse bu modda 'Kablosuz kesintisiz dolaşım' özelliğinden yararlanabilirsiniz.

    Bir Ethernet kablosu kullanarak, router’i ev ağınıza bağlayın ve ardından kablosuz aygıtlarınızı bağlayın. Erişim noktası modunda, kablosuz ağınız, ek router’in etiketinde gösterilen şifre ve ağ adı ile varsayılan olarak çalışır ancak bunları ana router ayarlarından değiştirebilirsiniz.

    Bu modun konfigürasyonuyla ilgili ayrıntılı bilgi 'Erişim noktası modu' başlıklı yazıya bakın.

İpucu

If you have activated an additional mode on your device and cannot access its web interface, please refer to the following article: 'Accessing the web interface of a Keenetic operating in one of the additional modes'.

To switch the Keenetic to the default operating mode (Router), proceed as follows:

  • for models without a hardware switch on the case: go to the web interface, open the 'General Settings' page, click 'Change operating mode', select 'Router Mode (main)', and click 'Save'.

  • for models equipped with a hardware mode switch: set the switch to position A.

You can also click the 'Reset all settings' button on the 'General settings' page. Set it to the A position if your router has a mode switch on the case.

Keenetic’i ana moda döndürmenin bir diğer yolu da cihaz gövdesinde bulunan Reset tuşunu kullanarak fabrika ayarlarına sıfırlamaktır. Bu durumda Keenetic, varsayılan ayarlarıyla ana moda geri döner ve diğer modların tüm konfigürasyonları da fabrika ayarlarına sıfırlanmış olur.