Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

Ev ağı

Ev ve Misafir ağ segmentleri 'Ağlarım ve Kablosuz Ağ' kısmında gösterilir. Varsayılan olarak, Ev ağı (Ev segmenti) router cihazdaki gömülü LAn portları ile ana access point cihazını birleştirir (kablolu ve kablosuz istemci cihazlar). Misafir ağı (Misafir segmenti) için farklı bir kablosuz ağ oluşturulur. Bu Misafir ağ ev ağından yalıtılmıştır. Ağınızı segmentlere ayırmak güvenliği artırdığı gibi kablosuz ve kablolu ağ performansını da iyileştirir. Segmentler birden çok fiziksel arayüzü barındırabilen mantıksal arayüzlerdir. Tek bir segmentte, tüm arayüzler bir ağ köprüsünde birleştirilir. Segment ayarları şunlardır: Ağ tanımlayıcı (VLAN ID), IP parametreleri (IP adresi, alt ağ maskesi, DHCP sunucu, IP adres kira süresi), kayıtsız cihazlar için erişim profili, IGMP Proxy ve PPPoE transit bağlantısı (PPPoE Pass Through).

  1. Ağ segmentlerini kullanarak, router cihazında ek yerel ağlar oluşturabilirsiniz. Yeni bir segment eklemek için 'Ev ağı' sayfasında üst tarafta bulunan '+' butonuna tıklayın ve yeni segmentinizi yapılandırın. (ağ portlarını seçin ve gerekli diğer parametreleri girin)

    home01_en.png
  2. Aynı sayfada dilerseniz temel Wi-Fi ağı ve misafir Wi-Fi ağını yapılandırabilirsiniz. Daha fazla bilgi için aşağıdaki makaleleri inceleyin:

  3. Segmen(ler)i router cihazında bulunan LAN portları ile eşleştirmek için 'Portlar ve VLAN ayarları' bölümüne gidin. Aşağıdaki örnekte 3 numaralı portun Misafir ağına dahil edileceğini diğer portların ise Ev ağı için kullanılacağını örnekleyeceğiz.

    VLAN kullanıyorsanız, VLAN Kimliği belirleyebilir ve gerekli portları segmente bağlayabilirsiniz.

    home02_en.png
  4. 'IP ayarları' kısmından IP adresini ve DHCP ile ilgili ayarları değiştirebilirsiniz. Daha fazla bilgi için 'Ev ağı için IP ve DHCP ayarlarını değiştirme' makalesini inceleyebilirsiniz.

  5. 'Kayıtsız cihazlar için bağlantı kuralı' bölümünden segment için bu seegmentte bulunan tüm kayıtsız cihazlara uygulanmasını istediğiniz erişim profilini belirleyebilirsiniz. Örneğin, ev ağındaki tüm kayıtsız cihazlar için profili 'İnternet erişim yok' olarak belirleyebilirsiniz. Bu durumda, ağa bağlı olan yalnızca kayıtlı cihazların internet erişimine izin verilir, segmentte olsa dahi kayıt edilmemiş cihazların internet erişimi engellenir.

    home03_en.png

    Önemli

    Firewall (Güvenlik duvarı) ile ilgili kurallar bu kuraldan daha önceliklidir ve öncelikle güvenlik duvarı ile ilgili kurallar dikkate alınır.

  6. IGMP Proxy' kısmından IGMP Proxy seçeneğini aktif hale getirebilirsiniz (varsayılan olarak devre dışıdır. Bu kural, IPTV hizmeti almanıza olanak tanır. IGMP proxy arayüzler arasında IGMP protokolü geçişi sağlar. IGMP (Internet Group Management Protocol) - IP ağlarında grup veri iletişimini (multicast) yönetmek için tasarlanmış ağ protokolü.

    home-04-en.png