Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

WiFi ağlarını neler etkiler? Bozulmaların ve sinyal parazitlerinin temel kaynakları neler?

Kesintili veya dengesiz bir kablosuz bağlantıya ne sebep olabilir?

Kablosuz ağlarda radyo dalgalarının sinyal yayma ortamı olarak kullanıldığı, cihazların çalışması ve ağdaki veri iletiminin kablo bağlantıları kullanılmadan gerçekleştiği bilinmektedir.

Sonuç olarak, kablosuz ağlar çeşitli girişim türlerinden etkilenir.

Wi-Fi ağlarının çalışmasını etkileyen en yaygın faktörlerin listesi aşağıda verilmiştir.

  1. Cihazınızla aynı frekans aralığında yayın yapan diğer Wi-Fi cihazları

    Gerçek şu ki, Wi-Fi cihazları, aynı frekans bandında çalışan diğer cihazların yarattığı küçük parazitlere karşı bile savunmasızdır.

    Kablosuz ağlar iki frekans bandını kullanır — 2.4 ve 5 GHz. 802.11b/g kablosuz ağlar 2.4 GHz bandında, 802.11a ağları 5 GHz bandında ve 802.11n ağları 2.4 GHz ve 5 GHz her iki bandda da yayın yapar.

    Kullanılan frekans bandı ve çalıştırma sınırları ülkeden ülkeye değişebilir.

    2.4 GHz frekans bandında, 11 veya 13 kanalları (20 MHz (802.11b/g/n) veya 40 MHz (IEE 802.11n) geniş) kablosuz ağlar için 5 MHz aralıklarla kullanılabilir. Frekans kanallarından birini kullanan bir kablosuz cihaz, bitişik kanallarla önemli parazit oluşturur. Örneğin, bir erişim noktası kanal 6'yı kullanıyorsa, kanal 5 ve 7'ye büyük ölçüde karışacak ve kanal 4 ve 8'e daha az müdahale edecektir. Kanallar arasında paraziti önlemek için, taşıyıcı frekansları 25 MHz ile ayrılmalıdır. (5 kanal arası aralık)

    wifi-interference-01-en.jpg

    Resimde 11 kanalın spektrumunu görebilirsiniz. Renk kodlaması, kesişmeyen kanal gruplarını gösterir — [1,6,11], [2,7], [3,8], [4,9], [5,10]. Aynı kapsama alanı içinde bulunan kablosuz ağların, daha az parazit* ve daha az çakışma olan kesişmeyen kanallarda yapılandırılması önerilir. 802.11n protokolü için, kesişmeyen kanalların sayısı 16 ve 11'dir (20 MHz kanal genişliği için), 40 MHz kanal genişliğine sahip kanallar 3 ve 11'dir.

    Parazit, erişim noktanızın çalıştığı aynı kanaldaki (veya ona yakın) diğer cihazlar tarafından iletilen sinyaldir. Bu tür cihazlar Wi-Fi ağınızın bir parçası olabilir veya olmayabilir.

    En serbest Wi-Fi kanalını belirlemek için, özel bir yardımcı program olan InSSIDer kullanabilirsiniz.: 'Bir Wi-Fi ağı nasıl taranır ve en boş kanal nasıl belirlenir?'.

    PC'nize / dizüstünüze / tabletinize / akıllı telefonunuza takılı olan kablosuz adaptör ABD için tasarlandıysa (örneğin, Apple cihazlarda), yalnızca 1'den 11'e kadar olan kanalları kullanabilirsiniz. Dolayısıyla, kanal numarasını 12 veya 13 olarak ayarlarsanız (veya kanal seçim algoritması bunlardan birini otomatik olarak seçtiyse), kablosuz istemci (iPad / iPhone) erişim noktasını görmeyecektir. Bu durumda, kanal numarasını 1'den 11'e manuel olarak ayarlamanız gerekir.

  2. Bazen erişim noktasında Wi-Fi sinyal gücünün 50 - 75%'e düşürülmesi önerilir.

    1. Yüksek güçlü Wi-Fi sinyalini kullanıyorsanız, bu her zaman ağın kararlı ve hızlı çalışacağı anlamına gelmez.

      Erişim noktanızın çalıştığı radyo yoğun şekilde yüklenmişse (çok sayıda kablosuz ağ görebilirsiniz ve bunların sinyal gücü yüksekse), kanal içi ve kanallar arası parazitin etkisini fark edebilirsiniz. Bu tür parazit, ağ performansını etkiler çünkü gürültü seviyesini önemli ölçüde artırır ve sürekli paket iletimi nedeniyle zayıf iletişim kararlılığı ile sonuçlanır. Bu durumda, erişim noktasında iletim gücünü azaltılması önerilir.

      Verici güç azaltma ayarını erişim noktasında bulamadıysanız, bunu başka yollarla yapabilirsiniz: erişim noktası ile ağ bağdaştırıcısı arasındaki mesafeyi olabildiğince artırın; erişim noktasındaki anteni çıkarın (eğer çıkarılabiliyorsa) ve daha düşük güçlü bir anten kullanın (Örneğin; 5 dBi yerine 2 dBi).

    2. Yönlendiricideki erişim noktası vericisinin kapasitesi genellikle istemci mobil cihazlardan (dizüstü bilgisayar / akıllı telefon / tablet) 2~3 kat daha yüksektir. Kapsama alanında, istemcinin AP'yi iyi duyacağı ve AP'nin istemciyi kötü duyacağı veya hiç duymayacağı yerler olabilir (istemci cihazında bir sinyal olduğunda ve bağlantı olmadığında). İletişim kanalındaki asimetri, alıcıların farklı güç ve hassasiyet değerlerinden kaynaklanmaktadır.

      İyi bir sinyal gücü sağlamak için, istemci cihaz ile erişim noktası arasında mümkün olduğunca simetrik bir bağlantı olması gerekir, böylece erişim noktası ve cihaz birbirini sağlıklı şekilde duyabilir.

      Asimetriyi ortadan kaldırmak ve daha kararlı bir bağlantı elde etmek için, bazen erişim noktasında verici gücünü azaltmak gerekir.

  3. Wi-Fi cihazınızla aynı aralıkta çalışan bluetooth cihazlar, kablosuz klavye ve mouselar

    Bluetooth aygıtları, kablosuz klavyeler ve fareler 2,4 GHz frekans bandında çalışır ve bu nedenle erişim noktasının ve diğer Wi-Fi aygıtlarının çalışmasını etkileyebilir.

  4. Wi-Fi cihazlarının arasındaki uzaklıklar

    Wi-Fi kablosuz cihazların sınırlı bir menzile sahip olduğunu unutmayın. Örneğin, 802.11b / g Wi-Fi erişim noktasına sahip ev yönlendiricinizin iç mekanda 60 m'ye ve dış mekanda 400 m'ye kadar menzili vardır. İç mekanlarda, bir kablosuz erişim noktasının menzili, odanın yapısına, ana duvarların varlığına/sayılarına ve diğer engellere bağlı olarak çok daha sınırlı olabilir.

  5. Engeller

    Wi-Fi cihazları arasında bulunan çeşitli engeller (duvarlar, tavanlar, mobilyalar, metal kapılar vb.) Radyo sinyallerini kısmen veya önemli ölçüde yansıtabilir / absorbe edebilir. Bu da sinyalin kısmen veya tamamen kaybolmasına neden olabilir.

    Şehirlerde radyo sinyallerinin önündeki ana engel binalardır. Ana duvarların (beton + güçlendirme), sac levhaların, duvarlardaki sıva, çelik çerçevelerin varlığı radyo sinyalinin kalitesini etkiler ve Wi-Fi cihazlarının çalışmasını önemli ölçüde bozabilir.

    İç mekanlarda, aynalar ve renkli camlar da radyo sinyali girişimine neden olabilir. İnsan vücudu bile sinyali yaklaşık 3 dB zayıflatır.

    Aşağıdaki tablo, farklı ortamlardan geçerken Wi-Fi sinyal verimliliği kaybını göstermektedir. Veriler, 2.4 GHz frekans bandında çalışan bir ağ içindir.

    Engel

    Ekstra kayıp (dB)

    Etkili menzil*

    Açık alan

    0

    100%

    Renkli olmayan pencere (kaplama yok)

    3

    70%

    Renkli pencere (metal kaplama)

    5-8

    50%

    Ahşap duvar

    10

    30%

    İç duvar (15.2 cm)

    15-20

    15%

    Ana duvar (30.5 cm)

    20-25

    10%

    Beton zemin / tavan

    15-25

    10-15%

    Monolitik betonarme döşeme

    20-25

    10%

    * 'Etkili menzil' ilgili engeli geçtikten sonra açık alana kıyasla Wi-Fi sinyalinin menzilinin ne kadar kısa olacağı anlamına gelir.

    Örneğin, açık bir alanda Wi-Fi sinyal aralığı 200 m'ye kadar çıkıyorsa, bir iç duvarı geçtikten sonra 200 m *% 15 = 30 m'ye düşürülecektir. İkincisini tekrar geçtikten sonra 30 m *% 15 = 4,5 m. Üçüncü duvardan sonra sinyal 4,5 m *% 15 = 0,67 m'ye düşürülecektir. Dolayısıyla, Wi-Fi ağının iki iç duvarda (en fazla 15 cm kalınlığında) çalışacağını, ancak bağlantının üç duvar üzerinde çalışmayacağını varsayabiliriz.

    Arazi (örneğin ağaçlar, ormanlar, tepeler) iletilen sinyalin kalitesini etkileyebilir.

    Atmosferik parazit (yağmur, fırtına, kar) da kablosuz ağ performansını düşürebilir (radyo sinyali dışarıda iletiliyorsa).

  6. Wi-Fi cihazınızın kapsama alanı içinde çalışan çeşitli ev aletleri

    Wi-Fi bağlantı kalitesinin düşmesine neden olabilecek ev aletleri şu şekilde listelenebilir:

    • Mikrodalga fırın: Genellikle 2.4 GHz bandında da çalıştıkları için Wi-Fi sinyalini zayıflatabilirler.

    • Bebek monitörleri: Bu cihazlar 2.4 GHz bandında çalışır ve parazit oluşturarak Wi-Fi bağlantı kalitesinin düşmesine neden olur.

    • CRT monitörler, electric motorları, kablosuz hoparlör, kablosuz telefon ve diğer kablosuz cihazlar.

    • İletim hatları ve güç trafo merkezleri gibi harici güç kaynakları da parazit kaynağı olabilir.

  7. USB 3.0 aygıtları, 2.4 GHz bandı üzerinden Wi-Fi ağına parazit oluşturabilir

    Laboratuvarımızda yönlendiricileri test ederken, USB 3.0 üzerinden bağlanan bir cihaz 2,4 GHz bandındaki kablosuz ağı etkilediği ile ilgili bir durum oluşmadı, ancak bu tür durumları hariç tutamayız.

    Böyle bir soruna, bağlı cihazlardan veya kablolardan ve USB 3.0 arayüzlü konektörlerden kaynaklanan parazit neden olabilir. Özellikle, 2.4 GHz bandındaki frekanslarda parazite yol açabilen, bağlı cihazın kablosunun veya konektörünün olmaması veya yalıtımının yetersiz olması sebep olabilir. (çoğu kablosuz cihaz bu frekansta çalışır).

    Daha fazla bilgi için 'Keenetic cihaza bir USB 3.0 cihazı bağladıktan sonra olası kablosuz ağ arızaları' makalemizi inceleyin.

  8. Parazitlerin diğer potansiyel sebepleri

    Yukarıda belirtilen nedenlere ek olarak, diğer faktörler potansiyel olarak Wi-Fi ağlarının çalışmasını etkileyebilir. Örneğin:

    • 2.4 veya 5 GHz bantlarını kullanan kablosuz ses sistemleri;

    • Bazı elektrik gerilim kaynakları (güç hatları gibi); routerı bir duvarın, kablo kutusunun veya bir elektrik panelinin yanına yerleştirmeyin;

    • Yetersiz yalıtımlı kabloların yanı sıra bazı uydu çanak türleriyle kullanılan koaksiyel kablolar ve konektörler;

    • 2.4 GHz banında çalışan bazı harici monitör ve LCD ekranlar;

    • Wi-Fi ağının içinde bulunan kablosuz kameralar ve diğer Wi-Fi cihazları.