Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

Airtime Fairness

KeeneticOS versiyon 3.3'ten başlayarak for KeeneticTitan  (KN-1810) cihazlarında 5GHz bandı için Airtime Fairness yapılandırma özelliği eklendi. İlgili ayarı hem Keenetic web arayüzünde hem de komut satırında bulabilirsiniz. Varsayılan ayarlarda Airtime Fairness özelliği aktif olarak gelmektedir.

Airtime Fairness teknolojisi, yavaş istemci sorununu çözerek genel Wi-Fi ağ performansını artırmayı amaçlamaktadır.

Wi-Fi teknolojisi için, ağ bant genişliği en yavaş cihazın hızı ile sınırlandırılabilir. Normalden daha fazla istemciye sahip bir Wi-Fi ağında kablosuz cihazların normalden daha yavaş olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Örneğin, 433 Mbps'de 802.11ac destekli bir istemci ve 802.11a destekli (54 Mbps'de) yavaş bir istemci aynı anda bir 802.11ac Wi-Fi erişim noktasına bağlanmış olsun. Bu yavaş olan cihaz ağda oldukça etkin olduğunda (örneğin, İnternet'ten büyük bir dosya indirirken), Wi-Fi ağ bant genişliğinde genel bir azalma olacaktır. Bu yavaşlama, istemcilerin her birine veri aktarımının paket sayısıyla sınırlı olması nedeniyle oluşur, bu nedenle hızlı aygıtlar yavaş istemcilerin veri aktarmasını sürekli olarak bekler.

Airtime Fairness teknolojisi, yavaş cihazların kablosuz ağ bant genişliği üzerindeki olumsuz etkisini azaltmaya yardımcı olur. Airtime Fairness sayesinde, yönlendirici veri aktarımını paket sayısına göre değil, aktarılan veri sayısına bakılmaksızın aktarma süresini ile sınırlar. Veri aktarımı için tüm Wi-Fi istemcilere aynı süre tanınır. Bu süre içerisinde hızlı cihazlar daha fazla veri göndermeyi başarır. Bu durumda, bant genişliğinde sadece yavaş cihazlarda hafif bir azalma olacaktır, ancak hızlı istemcilerin ve tüm Wi-Fi ağının performansında bir azalma olmayacaktır. Bu, veri aktarımının kanal hızına rağmen, cihazlara radyo ortamına eşit erişim sağlamaya yardımcı olur.

Airtime Fairness ayarını web arayüzde 'Ev Ağı' sayfasında 5 GHz Wi-Fi Gelişmiş Ayarlar bölümünde bulabilirsiniz.

airtime1_en.png

Starting with KeeneticOS 3.7, the Airtime Fairness setting for the 2.4 GHz network has been added for Keenetic Titan (KN-1810) model.

airtime2_en.png