Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

5 GHz Wi-Fi ağı

5 GHz Wi-Fi kablosuz ağı ile ilgili ayarlar yalnızca çift bant kablosuz ağ destekleyen Keenetic modellerde (2.4 + 5 GHz frekansları) geçerlidir.

Önemli

Tüm mobil aygıtlarınız 5 GHz bandına bağlanamayabilir. Mobil cihazınızın 5 GHz bandına bağlanabilmesi için 5 GHz'i desteklemesi gerekir. Bu durumda cihazınız sadece 2.4 GHz bandına bağlanabilir. 2.4 GHz bandı ile ilgili yapılandırma ayarları için '2.4 GHz Wi-Fi ağı' makalesini inceleyebilirsiniz.

The advantages and disadvantages of each band can be found in the article Differences in 2.4 GHz and 5 GHz Wireless Network.

Router cihazı ilk kez çalıştırdığınızda, WPA2 standardında en güvenli kablosuz çift bantlı ağı kullanır. Dizüstü bilgisayarları, akıllı telefonları, tabletleri ve diğer kablosuz cihazları bağlamak için bu ağı kullanabilirsiniz. Yerel ağa erişim olmadan yalnızca internet erişimi sunabileceğiniz misafir Wi-Fi ağı da oluşturabilirsiniz. Çalışma kanalı ortamdaki radyo sinyallerinin periyodik analizine göre dinamik olarak seçilir.

İlk kurulumda ve çoğu durumda 5 GHz Wi-Fi için ek ayar yapmanıza gerek yoktur. Cİhazın altında bulunan etikette yazılı olan kablosuz ağ adı ve şifresini bilmeniz yeterlidir.

İhtiyaç duymanız durumunda kablosuz ağ ile ilgili ayarları manuel olarak yapılandırabilirsiniz.

'Ev ağı' bölümünde '5 GHz Kablosuz Ağ' kısmından kablosuz ağ adı, şifresi ve diğer ayarları yapılandırabilirsiniz. Kablosuz ağınızın yalnızca belirli zaman aralıklarında çalışmasını istiyorsanız 'Çalışma takvimi' kısmından zamanlama ekleyebilirsiniz. Bazı parametreler dışında 5 GHz Wi-Fi ağ ayarları 2.4 GHz için yaptığınız ayarlarla aynıdır.

Varsayılan ağ adı ve şifresini değiştirmek için 'Wi-Fi ağ adı (SSID) ve şifresini değiştirme' makalesini inceleyin.

To ensure a secure wireless connection, the Network protection field is set to WPA2-PSK by default for maximum security.

Önemli

Ağ koruması olarak açık (Güvenlik yok) seçeneğini seçmek kablosuz ağınızı tehditlere açık hale getirecektir.

In the Work schedule field, you can specify certain hours for the wireless network to operate.

For more information on setting up the schedule, see Work schedule for network connections.

Ek ayarlar için 'Gelişmiş ayarlar' linkine tıklayın.

wifi5_en_1.png
wifi5_en_2.png

'5 GHz Wi-Fi için genel ayarlar' bölümünde ülkenizi elle belirlemek için 'Ülke' satırını kullanın. Farklı ülkelerde farkları frekans bandlarına izin verilir ve kullanılır.

In the 'Standard' field, select which standards the existing wireless devices support. Today the standard 802.11a is obsolete; if there are no such devices, select 802.11n+ac in this field.

'Kanal' bölümü varsayılan ayarlarda otomatik olarak gelmektedir. Bu ayar sayesinde router cihazınız çalışacağı kanalı etraftaki radyo sinyallerine göre otomatik olarak belirler.

If necessary, you can manually set the channel number (from 36 to 165) in which the 5 GHz access point will operate (For some specific features of channels in the 5 GHz band, see the article: A mobile device can't see the 5 GHz Wi-Fi network?). In the 5 GHz band, 17 working channels are available. We recommend selecting a channel with a lower number between 36 and 64 (the lower the frequency, the better the signal penetration).

'En uygun kanal seçimi' alanı varsayılan olarak 'Başlangıçta' değeriyle gelmektedir. Fakat, dilerseniz bu ayarı, 'Her 6 saatte bir', 'Her 12 saatte bir', 'Her 24 saatte bir' ya da 'Dinamik olarak' seçenekleriyle değiştirebilirsiniz.

Not

Keenetic Titan (KN-1810) cihazlarında kablosuz yapılandırma sayfasında ek olarak Beamforming ve MU-MIMO özelliklerini de yapılandırabilirsiniz.

wifi5_en_3.png

160 MHz channel width is available for the Keenetic Titan (KN-1810).

5 GHz bandı için Band steering (bant yönlendirme) özelliğini aktif hale getirebilirsiniz. Band Steering, ağınızda bağlı dual-band istemci cihazlar için optimum Wi-Fi bandının seçimini sağlar.

For more information on how Band Steering works, see the 'Band Steering' article.

wifi5_en_4.png

Önemli

Band steering özelliğinin kullanılabilmesi için 2.4 GHz ve 5 GHz ağları aynı isme sahip olmalıdır.

İpucu

Router cihazınız varsayılan olarak 2.4 GHz ve 5 GHz ağında aynı isimle yayın yapmaktadır. Eğer dual-band özellikli mobil cihazınız çok sık bir şekilde bandlar arasında geçiş yapıyorsa, 2.4 GHz ve 5 GHz ağları için farklı bir ad kullanmanız önerilir. Ardından istemci mobil cihazı istediğiniz ağa bağlayabilirsiniz.

From KeeneticOS 3.1 all Keenetic models with index KN-XXXX support for new security algorithms WPA3-PSK and OWE for Wi-Fi networking has been added. For more information, see the article Latest Wi-Fi security: WPA3 and OWE setup.