Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

2.4 GHz Wi-Fi ağı

Cihazınızı ilk kez açtığınızda, dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler ve diğer kablosuz cihazlar için en güvenli kablosuz Wi-Fi ağını kullanır. Misafirler için ayrı bir Wi-Fi ağı oluşturularak, yalnızca internete erişmeleri ve yerel ağa bağlanmamaları sağlanır. En iyi çalışma kanalı, radyo ortamı periyodik olarak kontrol edilerek otomatik olarak belirlenir. Genellikle, ana access point cihazınıza ek ayarlar yapmanız gerekmez. Kablosuz ağa bağlanmak için kullanıcı adı ve şifreyi bilmeniz yeterlidir. (Keenetic cihazının alt tarafındaki etikette yer almaktadır)

Gerekiyorsa, kablosuz ağ ayarlarınızı kendiniz de yapılandırabilirsiniz. 'Ev ağı' sayfasında '2.4 GHz Kablosuz Ağ' bölümünde, kablosuz ağ adınızı, şifrenizi ve diğer ayarları değiştirebilirsiniz. Kablosuz ağın sadece belirli zaman aralıklarında çalışmasını istiyorsanız Çalışma Takvimi bölümünden zamanlama ekleyebilirsiniz.

Varsayılan kablosuz ağ adı ve şifresini değiştirmek için 'Wi-Fi ağ adı ve şifresi değiştirme' makalesini okuyun.

Varsayılan ayarlarda, ağ güvenliğinizi garanti altına almak adına 'WPA2-PSK' şifreleme yöntemi aktif olarak gelmektedir.

Önemli

Açık (Güvenlik yok) ağ kullanmak güvenli değildir.

'Çalışma takvimi' alanında, kablosuz ağın aktif olmasını istediğiniz zamanları belirleyebilirsiniz. Zamanlama ile ilgili daha fazla bilgi için 'Bağlantılar için kablosuz zamanlama' makalesini okuyun.

wifi-01-en.png

Ek Wi-Fi ayarları için, 'Gelişmiş ayarlar' linkini tıklayabilirsiniz.

wifi-02-en.png

'2.4 GHz Wi-Fi için genel ayarlar' bölümünde ülkenizi elle belirlemek için 'Ülke' satırını kullanın. Farklı ülkelerde farkları frekans bandlarına izin verilir ve kullanılır. Örneğin; Rusya, Ukrayna, Belarus ve Kazakistan'da 1 ~ 13 arasındaki kanallara izin verilirken, ABD'de yalnızca 11 kanala izin verilir.

'Kanal' bölümü varsayılan ayarlarda otomatik olarak gelmektedir. Bu ayar sayesinde router cihazınız çalışacağı kanalı etraftaki radyo sinyallerine göre otomatik olarak belirler.

Gerekliyse, kanal numarasını elle (1~13) yapılandırabilirsiniz. Eğer bu ayarı elle yapılandıracaksanız, örtüşmeyen (non-overlapping) boş kanalları (1,6 ya da 11) tercih etmeniz önerilir. Diğer kablosuz ağlardan etkilenmeyecek bir kanal seçmeniz, Wi-Fi ağınızın daha verimli çalışmasını sağlayacaktır.

'En uygun kanal seçimi' alanı varsayılan olarak 'Başlangıçta' değeriyle gelmektedir. Fakat, dilerseniz bu ayarı, 'Her 6 saatte bir', 'Her 12 saatte bir', 'Her 24 saatte bir' ya da 'Dinamik olarak' seçenekleriyle değiştirebilirsiniz.

Not

Keenetic Titan (KN-1810) cihazlarında kablosuz yapılandırma sayfasında ek olarak 256-QAM modülasyon ve Beamforming ve MU-MIMO özelliklerini de yapılandırabilirsiniz.

wifi-03-en.png

256-QAM (TurboQAM) modülasyon desteği sayesinde (2.4 GHz), maksimum bağlantı hızı 400 Mbps'ye kadar çıkabilir (802.11n standardında).

5 GHz bandı Wi-Fi ayarları ile ilgili bilgilere '5 GHz Kablosuz Ağ' makalesinden ulaşabilirsiniz.

[en] You can read about the advantages and disadvantages of each Wi-Fi range in the article 'Differences in 2.4 GHz and 5 GHz wireless network'.

[en] Starting with KeeneticOS 3.1, support for the new WPA3-PSK and OWE security algorithms for Wi-Fi was added for all Keenetic models. For more information, please see the article Latest Wi-Fi security: WPA3 and OWE setup.

[en] In exceptionally rare cases, a client device may not connect to the router's network. For details, see the article 'Why can't my device connect to Wi-Fi when my router has Fast Transition (802.11r) enabled?'