Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

Router positioning for the best Wi-Fi signal

Keenetic Wi-Fi modem/router cihazlar, dizüstü bilgisayarlarınız ve tabletleriniz, akıllı telefonlarınız ve diğer cihazlarınızın internet ve ev ağında birlikte çalışması için yüksek hızlı bir kablosuz ağ (Kablosuz LAN; WLAN) kurulumuna imkan tanır. Akıllı TV, oyun konsolu, akıllı saat ve diğer Wi-Fi özellikli internet cihazlarınız için kablosuz internet erişimi sağlayabilirsiniz:

Çoğu kullanıcı Keenetic modem/router cihazını masaüstü bilgisayar veya laptop cihazının yanına yerleştirir. Çünkü genellikle yakınlarda bir elektrik prizi, cihazı açıp kapatmak için cihaza kolay erişim ve ağ kablosuyla ev ağı cihazlarını bağlamanın bir yolu vardır. Eğer yapılandırmanız böyleyse ve evinizdeki Wi-Fi ağınızdan memnunsanız (odalarda güvenilir bir sinyal sağlar), hiçbir şeyi değiştirmeyin ve modem/router cihazı hareket ettirmeyin.

Ancak, evinizde çok sayıda odanız varsa veya daire alışılmadık bir tasarıma sahipse ve dairenin tamamında güvenilir bir Wi-Fi sinyali ve maksimum kablosuz kapsama alanı sağlamanız gerekiyorsa, Keenetic'inizin konumunu daha dikkatli seçmelisiniz.

Yanlış yerleştirilmiş Wi-Fi erişim noktası cihazları, düşük bağlantı hızlarına, zaman zaman bağlantı kopmalarına, bitişik odalarda zayıf ve dengesiz sinyale neden olabilir.

Yeterli yükseltme faktörüne ve sinyal gücüne sahip antenler ve vericilerle donatılmış modern cihazlar, tüm kablosuz ağın istikrarlı ve yüksek kaliteli çalışmasını sağlar. Bu yazıda, bir Wi-Fi ağının verimli çalışması için Keenetic'in dairenize en uygun şekilde yerleştirilmesine yönelik genel önerileri sunacağız.

İlk olarak, işin teorisine bir göz atalım.

Wi-Fi kablosuz teknolojisinde, sinyal iletimi için radyo frekansları kullanılır. Açık bir alanda neredeyse hiçbir şey sinyali etkilemez, ancak çeşitli engellerden (duvarlar, kapılar, mobilyalar olabilir) geçtiğinde sinyaller zayıflar veya yansıtılır. Sinyal aralığındaki her engel gücü azaltır veya sinyali yansıtır. Ne kadar çok engel olursa, sinyal o kadar kötü olur.

Wi-Fi sinyalinin yalnızca bir engelin etrafında dolanarak devam etmediğini, aynı zamanda içinden geçebildiğini ve bunun da orijinal sinyalin bir kısmının ek yansıması ve emilmesiyle sonuçlandığını unutmayın.

Özellikle beton duvarlar ve tavanlar gibi bazı engeller sinyali oldukça fazla emer. Aynalar ve çelik kapılar gibi bazı engeller ise sinyali yüksek oranda yansıtır.

Sinyalin gideceği yöndeki duvarların sadece sayısı değil, aynı zamanda kalınlıklarını ve yapılmış oldukları malzemeler de sinyalin kalitesini etkiler.

Farklı sinyal sönümleme ve yansıma faktörlerine sahip malzemeler vardır. Wi-Fi sinyal gücü zayıflaması tablosuna Farklı ortamlardan geçerken Wi-Fi sinyal zayıflama katsayıları makalesinden erişebilirsiniz. Örneğin, ahşap, plastik, sıradan cam ve alçıpan, sinyal üzerinde güçlü bir olumsuz etkiye sahip değildir. Renkli cam, su (büyük akvaryum), tuğla, mermer, alçı - sinyali etkiler, zayıflatır. Metal (çelik kapılar, alüminyum ve çelik kirişler), beton (içinde güçlendirici ızgarası olan), aynalar ve seramikler sinyalin geçişini önemli ölçüde etkiler.

wifi_attenuation_en.png

Şu anda, çoğu Wi-Fi cihazı 2.4 GHz'de çalışıyor. Mikrodalga fırınlar, Akıllı TV'ler, Bluetooth, bebek monitörleri, kablosuz telsiz telefonlar, klavye, fare ve diğer cihazlar gibi çeşitli ev aletleri de bu frekansta çalışır ve önemli elektromanyetik parazitlere neden olurlar.

Komşularınızın Wi-Fi cihazları (modem, router, access point v.b.) da kablosuz ağı etkileyebilir. Ağınızın performansının düşmesine ve bazı durumlarda Wi-Fi sinyalinin tamamen sıkışmasına neden olabilir.

Şimdi uygulamaya geçelim.

Wi-Fi ağının evin tüm odalarında stabil çalışması için Keenetic cihazını konumlandırmak için dairede bir yer bulmamız gerektiğini varsayalım. (dairenin bir mutfak ve bir banyosu dışında 1 ila 3 odalı standart bir yerleşime sahip olduğunu düşünelim)

Kablosuz ağ cihazları arasındaki Wi-Fi sinyalinin daha az engelden geçmesini, mümkünse açık kapılardan ve kemerlerden serbestçe geçmesini istiyoruz. Bu durumda, sinyal daha güçlü ve daha iyi olacaktır.

Önemli

Modem/router cihazı yerleştirirken, sinyalin kullanıcı cihazlarından router cihaza geçtiği alandaki duvar sayısını en aza indirmeye çalışın. Ne kadar çok engel varsa, sinyal o kadar kötü olacaktır. En güçlü ve en kararlı sinyal seviyesi, modem/router cihazın bulunduğu odada olacaktır. En uygun konum yaklaşık olarak dairenin ortasındadır.

Giriş holü (antre, hol veya koridor), modem/router için en uygun yerlerden biridir. Koridordan genellikle her odaya (standart dışı tasarıma sahip bazı daireler hariç) neredeyse doğrudan görünürlük vardır. Bu durumda, ev ağındaki tüm cihazlar (tablet, dizüstü bilgisayar, Smart TV ve diğerleri) modem/router cihazın Wi-Fi alanı içinde kalacak, sabit bir sinyal alabileceklerdir.

wi-fi_cover_en.jpg

Örneğin modem/router cihazı koridorun veya holün dış duvarına veya genellikle koridorda bulunan bir gardırobun üzerine yerleştirin.

Modem/router cihazı koridora yerleştirmenin faydalarına daha yakından bakalım.

İnternet servis sağlayıcılar genellikle internet kablosunu dairenin ön kapısının yakınına kurar. Keenetic modem/router cihazınızı ön kapının yanına kurarsanız, ethernet kablosunu dairenin içinden çekmeniz gerekmez.

Modem/router cihazı daha yükseğe kurmanızı öneririz. Örneğin bir gardırop üzerine koyun veya en az 2 metre yüksekliğinde bir duvara asın. Cihazın bu şekilde yerleştirilmesi, en iyi Wi-Fi sinyal kapsamını sağlayacaktır.

Daire genelinde en iyi sinyal dağılımını koridordan alabilirsiniz. Standart dışı yerleşim düzenine sahip dairelerde, Wi-Fi sinyalinin dairenin her yerine eşit bir şekilde yayılması için giriş holü genellikle ortadadır.

wi-fi_cover_en2.png

Modem/router cihazı bir masa, dolap, raf, alçak dolap üzerine yerleştirmeniz veya yaklaşık 1 ila 2 metre yükseklikte duvara asmanız önerilir. Bu, mümkün olan en iyi Wi-Fi sinyal kapsamını sağlayacaktır. Mümkün olan en iyi Wi-Fi sinyal dağıtımını engelleyebileceğinden, yönlendiriciyi çok yükseğe (ör. tavanın altına) veya çok alçağa (ör. zemine) yerleştirmenizi önermiyoruz.

Modem/router cihazı nereye yerleştireceğinize karar verdiğinizi varsayalım. Geçici olarak kurun ve farklı odalarda Wi-Fi sinyalinin kalitesini kontrol edin. Bir odadaki sinyal çok zayıfsa, modem/router cihazı o odaya yaklaştırmaya çalışın ve önce o odada, sonra diğer odalarda sinyal seviyesini tekrar kontrol edin.

Modem/router cihazı biraz hareket ettirirseniz veya döndürürseniz sinyal alım kalitesi önemli ölçüde değişebilir. Cihazın hafif bir dönüşü veya kayması bile sinyal kalitesini iyileştirebilir veya azaltabilir.

Modem/router cihaz dairenin ortasına değil, örneğin mutfağa veya uzak bir odaya yerleştirilirse, sinyal olmayan uzak odalarda 'ölü bölgeler' oluşabilir. Dairenin kendisi, kapı ve kemer sayısı, yani sinyalin kalite kaybı olmadan geçtiği yerler, sinyal dağılımını etkiler. Dairenin düzeni standart değilse, cihaz için en uygun konumu belirleme yöntemi daha zor olacaktır.

İpucu

Bir apartman dairesinde cihazın konumunu tüm odalar için optimum şekilde belirlemek mümkün değildir. Her durumda, en iyi yeri deneyerek seçmelisiniz. Bu öneriler yalnızca bilgi amaçlıdır.

Modern mobil cihazları kullanarak, dairenin farklı alanlarındaki Wi-Fi sinyalinin seviyesini kolayca belirleyebilirsiniz.

Örneğin, bir Android akıllı telefon veya tablet kullanabilir, kanalları belirlemek için özel bir ücretsiz uygulama yükleyebilir, alınan sinyal seviyesini ve Wi-Fi sinyalinin gücünü kontrol edebilirsiniz. Bu tür uygulamaların yelpazesi oldukça geniştir (örneğin, Wifi AnalyzerWiFi Analyzer (açık kaynak)WiFi Analyzer). Modem/router cihazı istediğiniz yere kurun, uygulamayı çalıştıran bir akıllı telefon veya tablet ile dairenizde dolaşın ve dairenin farklı noktalarındaki sinyal gücünü kontrol edin.

Bu uygulamaları kullanarak, en yakın Wi-Fi ağlarının bir listesini ve şu anda kullandıkları radyo kanallarının sayısını görebilirsiniz. Bu bilgiler, daha az yüklü radyo kanalını, Wi-Fi ağınızın menzilini, dairenin farklı yerlerindeki sinyalin gücünü belirlemenize yardımcı olacak ve size uygun yönlendiriciyi koyabileceğiniz en iyi yeri bulmanıza yardımcı olacaktır.

Akıllı telefonunuz veya tabletiniz yoksa, bir dizüstü bilgisayar kullanın. Windows için InSSIDerWirelessNetViewFree Wi-Fi Scanner; Linux için LinSSID,  iwScanner; Mac OS X için WiFi ScanneriStumblerWiFi ExplorerAirRadar gibi Wi-Fi izleme programlarından birini yükleyebilirsiniz.

Bu programların, sınırlı bir test kullanım süresi olan bir shareware sürümü olabilir. Shareware sürüm durumu, ticari kullanımı kısıtlayabilir ve ayrıca kullanıcıya periyodik olarak ödeme yapmasını hatırlatabilir. 'Bir Wi-Fi ağı nasıl taranır ve en boş kanal nasıl belirlenir?' makalesinde InSSIDer 2'nin nasıl kullanıldığına dair bir örneğini bulacaksınız.

Tavsiye ve önerilerimizin Keenetic cihazınız için en iyi yeri seçmenize ve kablosuz teknolojinin tüm avantajlarından yararlanmanıza yardımcı olacağını umuyoruz.

Son olarak, modem/router cihazınız için uygun olmayan veya önermediğimiz tüm konumları listelemek istiyoruz. Bu yerlerde cihazların konumlandırılması katı bir yasak değildir, ancak belirtilen yerlere bir modem/router cihazı yerleştirmek kablosuz ağın kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir.

Önemli

Wi-Fi modem/router cihazı aşağıdaki yerlerde konumlandırmanız önerilmez:

Duvarın oyuklarında, çıkıntıların veya diğer çeşitli levhaların ve engellerin arkasında (örneğin, bir kitaplığın veya bir kanepenin arkasında, büyük bir akvaryumun arkasında, rafla dolu bir kitaplığın üzerinde), yani sınırlı alana sahip yerlerde.

Alçak bir konumda (yerde, masanın altında). Bu konumda sinyal, mobilya ve diğer engeller tarafından daha fazla sönümlendirilecektir.

Elektrikli cihazların (buzdolabı, TV, bilgisayar sistem ünitesi) ve diğer radyo sinyali emen kaynaklarının (mikrodalga, radyotelefon) yanında. Elektrikli cihazlar bir radyo frekansı gürültüsü ve manyetik alan kaynağıdır. Mikrodalga fırınlar, modem/router cihazların kablosuz ağlarıyla (2.4 GHz) kabaca aynı frekansta çalışır. Mikrodalgadan gelen küçük radyo dalgaları bile modem/router cihazın Wi-Fi sinyalini önemli ölçüde bozabilir veya tamamen kesebilir. Modem/router ile elektrikli cihazlar arasındaki mesafeyi en az 1-2 metre tutmak daha iyidir. Ayrıca radyotelefonun baz istasyonunun, ahize etkin olmadığında bile parazit oluşturduğuna dikkat edin. Mutfakta çok sayıda elektrikli cihaz olabilir, bu nedenle mutfak modem/router yerleştirmek genellikle iyi bir yer değildir.

Radyatörlerin yanında veya cihazın havalandırılmasının zor olduğu yerlerde. Bu durumda cihaz aşırı ısınabilir ve dengesiz çalışabilir.

Cihaz çalışması esnasında bir miktar ısınılabilir, bu nedenle:

  • hava sıcaklığı 40 °C'yi aşan yerlere, kapalı dolaplara ve boşluklara ve ayrıca ısıtılabilecek diğer ürün veya nesnelerin üzerine veya yakınına kurmayın;

  • cihazın üzerini örtmeyin veya üzerine herhangi bir nesne koymayın;

  • cihazınızın havalandırma açıklıklarını hiçbir şeyin engellemediğinden emin olun (gerekirse bunları belirli periyotlarla temizleyin).