Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

Wi-Fi üzerinden genişbant internet bağlantısı, Kablosuz Servis Sağlayıcı (WISP)

Ev ağınızdan Wi-Fi ile İnternete bağlanmak istediğinizde tüm Keenetic router modellerinde WISP (Kablosuz Servis Sağlayıcı) bağlantısını kullanarak İnternete bağlanabilirsiniz. Örneğin İnternet Servis Sağlayıcısının genel Wi-Fi hot spot’unu komşu Wi-Fi ağına, yakınlardaki bir kafenin kablosuz ağına ya da kendi akıllı telefonunuzun mobil hot spot noktasına bağlayabilirsiniz. Örneğin seyahat halindeyken WISP modu, hotel’in Wi-Fi ağı ile kullanılabilir. Keenetic’iniz otelin Wi-Fi ağına bağlanır, böylece tüm mobil cihazlarınız bağlantıya hazır hale gelir, hatta router’inizin önceden konfigüre edilmiş, güvenli Wi-Fi ağına bağlanır.

WISP bağlantısı birincil veya yedek bağlantı olarak kullanılabilir, ana İnternet erişim kanalında sorun yaşandığında otomatik olarak devreye girer.

Bu tip İnternet bağlantısı, ‘Kablosuz Servis Sağlayıcı’ sayfasından oluşturulur. Dual band kablosuzu destekleyen Keenetic modellerinde bu sayfada -örneğin 2.4 GHz WISP ve 5 GHz WISP gibi — iki sekme verilir. Bu sekmelerden bağlantıyı uygun aralıkta konfigüre edebilirsiniz.

wisp-01-en.png

'Kablosuz Servis Sağlayıcı' sayfasında, dilediğiniz kablosuz ağı seçmek için ‘Ağları tara’yı tıklayın.

wisp-02-en.png

Açılan pencerede, router’in erişim alanı dahilinde olan kullanıma hazır Wi-Fi ağları görüntülenir. İstediğiniz ağı seçerek tıklayın.

wisp-03-en.png

Buradan Kablosuz Servis Sağlayıcı sayfasına geri gidilir.

Kablosuz ağı seçtiğinizde ‘Ağ Adı (SSID)' alanı ve ‘Ağ koruma’ seçicisi otomatik olarak ayarlanır. ‘Şifre’ alanına, seçilen Wi-Fi ağına erişim sağlarken kullanılan şifreyi ya da güvenlik anahtarını girmeniz gerekir.

wisp-04-en.png

İpucu

KeeneticOS versiyon 2.13’den itibaren erişim noktasının MAC adresini ('BSSID' olarak da bilinir) WISP moduna bağlanmak üzere ayarlayabilirsiniz. Bu özellik radyoda aynı ağ adı (SSID) ile erişim noktası yayınının olmadığı durumlarda - kullanışlıdır. MAC adresini manüel olarak girerek altyapının belirli bir bağlantı noktasını seçebilirsiniz.

Varsayılan ayar, IP parametrelerini otomatik olarak konfigüre edecektir, böylece cihaz erişim noktasına bağlandıktan sonra DHCP protokolü ile bir IP adresi almayı deneyecektir. Statik bir IP adresi, ağ geçidi adresi ve DNS sunucu istiyorsanız ‘IP konfigürasyonu’ açılır seçicisinden ‘Manüel’i seçerek ilgili alanlarda IP adresini, ağ geçidi adresini ve DNS sunucuyu belirtin. Örnek:

wisp-05-en.png

İpucu

Router’in ev alt ağında bulunan IP adresleri (bu segment için varsayılan ağ görevlendirme 192.168.1.x şeklindedir) ve İnternet Servis Sağlayıcısından veya uplink erişim noktasından alınan IP adresleri farklı alt ağlara aittir. Aksi takdirde IP adresleri çakışır ve İnternet erişimi mümkün olmaz.

Keenetic’iniz yerel IP adresini değiştirmek için ‘Ev Ağı’ sayfasına girin. IP Ayarları kısmında yer alan IP adresi alanına IP adresini girin — 192.168.1.1 dışında özel IP adresi girmeniz gerekir (örnek: 192.168.0.1 IP adresini girebilirsiniz). Kaydet tuşuna tıklayarak ayarları uygulayın.

wisp-06-en.png

Önemli

Router’inizin IP adresinis değiştirdikten sonra web arayüzüne erişiminiz kalmayacak. Yeniden erişim sağlamak için ağ kablosunu bir dakika süreyle adaptörden sökerek ağ adaptörünün IP adresini güncellemeniz gerekecektir. Ağ adaptöründeki IP adresinin yeni bir alt ağdan atanmış olması ve Keenetic web arayüzünün yeni yerel IP adresinden erişilebilir olması gerekmektedir.

WISP bağlantısını başlatmak için İnternet bağlantısını sağa (Açık konuma) kaydırın.

wisp-07-en.png

Bağlantı başarılı bir şekilde sağlandıktan sonra mevcut bağlantıyla ilgili ayrıntılı bilgi için ‘SSistem paneli ana sayfasında bulunan İnternet‘’ bilgilendirme panelinden ‘Daha fazla bilgi’ye tıklayın.

wisp-08-en.png

Kablosuz Servis Sağlayıcı bağlantısı birincil veya yedek bağlantı olarak kullanılabilir.

Bağlantıyı yedek bağlantı olarak kullanırken Kablosuz Servis Sağlayıcı bağlantısı birincil bağlantı olarak konfigüre edilmişse aynı sayfadan İnternetin kullanıma elverişliliğini kontrol etme (Ping Kontrolü) özelliğini etkinleştirebilirsiniz. AP bağlantısı olmasına rağmen internet bağlantısının bir şekilde yitirilmesi durumunda Ping Kontrol fonksiyonu devreye girerek router’i otomatik olarak yedek bağlantıya çevirecektir.

Önemli

[en] If the WISP connection is not used all the time, it is recommended to disable it. If you leave WISP enabled on the router and turned off the Wi-Fi access point to which the connection was established, the router will constantly scan the radio for the access point specified in the settings. This process will take time for the radio module to work, which can have a negative effect on Wi-Fi network performance.