Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

Band Steering (Bant yönlendirme)

Dual-band özelliğine sahip (2.4 GHz + 5 GHz) Keenetic cihazlar Band Steering (bant yönlendirme) özelliği ile gelmektedir. Bu özelliğin temel amacı kablosuz ağdaki istemcilerin 2.4 GHz ve 5 GHz bandları arasında dinamik olarak dağıtılmasını sağlamaktadır.

Peki, Band Steering ne iş yarar? 5 GHz bandında çalışabilen ve özellikle 802.11ac'ı destekleyen kablosuz cihazlarınız varsa, bunların 5 GHz aralığında çalışması istenir. 5 GHz bandının birçok avantajı vardır. İlk olarak, 5 GHz frekans aralığında daha fazla kanal vardır. Kanallar arası girişim bu sayede azaltılır. İkincisi, 5 GHz bandında, 40 MHz veya 80 MHz kanal genişliğini kullanmak mümkündür; bu, modern kablosuz Wi-Fi adaptörleri için veri hızını önemli ölçüde arttırır. For more information, see the 'Differences in 2.4 GHz and 5 GHz Wireless Network' article.

Bant Yönlendirmenin çalışması için 2.4 GHz ve 5 GHz ağlarına aynı isimleri vermeniz yeterlidir. Ardından, Band Steering özelliği şu şekilde çalışır: Wi-Fi noktasının yakınında bulunan kablosuz istemcilerin çoğu (önceden belirli bir bantla çalışması komutlanmamışsa), 2.4 GHz ya da 5 GHz bantlardan birine rasgele bağlanır. Bir örnek üzerinden gidelim; 1x1 kablosuz adaptörü ve 802.11ac desteği olan tipik bir akıllı telefon olsun. Bu cihaz, 2.4 GHz ağını seçecektir. Maksimum bantgenişliği ise 72 Mbit /s olacaktır. Bu hız router cihazının sağlayabileceği 433 Mbit/s'den çok azdır. Örneğimizdeki cihazın şanslı bir şekilde 2.4 GHz bandında değil de 5 GHz bandında bağlandığını düşünelim. Eğer erişim cihazından (router veya access point) uzaklaşırsanız, 5 GHz sinyalleri çok hızlı bir şekilde zayıflayacak ve telefon ile access point arasındaki bağlantı kopacaktır. Akıllı telefonun tekrar daha geniş kapsama alanı olan 2.4 GHz bandına bağlanması ise biraz zaman alacaktır. Ve tekrar, access pointin yakınlarına yanaştığınızda ise, akıllı telefonunuz 2.4 GHz bağlantısından memnun olduğu için otomatik olarak 5 GHz bandına bağlanmayacaktır.

Önerilen bu mekanizma, sürekli ve dinamik olarak router ya da access piont ile cihaz ile telefon, tablet gibi istemci cihaz arasındaki bağlantının kalitesini inceler. Router ve istemci arasındaki etkileşim şu şekilde gerçekleşir: bağlantı kuvvetliyse istemci cihaz 5 GHz bandından bağlantı sağlar. Eğer bağlantı bir sebeple zayıfsa (access point uzaksa, duvar kapı gibi sinyali zayıflatan bir engel varsa v.b.) daha kaliteli bir bağlantı sağlamak için otomatik olarak 2.4 GHz bandına geçiş yapar. İstemci cihaz 5 GHz yayın yapılan alana tekrar girdiğinde, tekrar 5 GHz bandına geçiş yapılır.

Band Steering teknolojisi henüz tam olarak standartlaştırılmadığından, bu teknolojinin, Keenetic cihazlarda aşağıdaki bazı özellikleri uygulanmıştır.

Önemli

Band Steering özelliği yalnızca otomatik modda ve hem 2.4 GHz hem de 5 GHz bandını destekleyen dual-band istemcilerde kullanılabilir. Band Steering özelliğinin doğru bir şekilde çalışması için, 2.4 GHz ve 5 GHz access pointlerin aynı kablosuz ağ adı ve şifreye sahip olması gerekmektedir.

bandsteering1_en.png

Keenetic’in kablosuz ağına bağlanmaya çalıştığınızda, erişim noktası sadece 2.4 GHz bandını destekleyen istemcileri çift bant istasyonlarından ayırmalıdır. Bu işlem yaklaşık olarak 5 saniye sürecektir. Eğer istemci bu süre içinde 5 GHz bandında tek bir trafik göndermezse, bu istemci yalnızca 2.4 GHz bandında çalışıyor olarak dikkate alınır. Eğer istemci 5 GHz bandındaki yayın üzerinden bağlantı gerçekleştirirse, bu istemcinin dual-band olarak çalışabildiği varsayılır.

Eğer access pointe dual-band özellikli bir istemci bağlanırsa, access point tarafından hem 2.4 GHz hem de 5 GHz bandı için sinyal seviyeleri ölçülür. Cihaz bu göstergeye göre, hangi bağlantı ile istemciyi bağlayacağını belirler.

Keenetic cihazlarda bulunan Band Steering mekanizması aşağıdaki şekillerde çalışmaya elverişlidir.

  • Varsayılan;

  • 5 GHz bandını tercih et;

  • 2.4 GHz bandını tercih et;

  • Hiçbiri;

Band Steering mekanizmasını aktif hale getirmek ve gelişmiş ayarlarını yapılandırmak için cihazın web arayüzde 'Ev ağı' sayfasında 'Kablosuz cihazlar için roaming' kısmına gidin.

bandsteering2_en.png
  • Ayarı 'Varsayılan' olarak seçerseniz, Band Steering özelliği şu şekilde çalışır: Kablosu istemci cihazın router/access point cihazının hemen yakınında ya da görüş alanında ve 5 GHz bandına bağlı olduğunu varsaysalım. Sinyal seviyesinin bozulması sırasında (örneğin akıllı telefon dairenin diğer ucuna taşındığında), cihaz 5 GHz erişim noktasından dinamik olarak ayrılacak ve 2.4 GHz aralığına geçecektir. İstemciyi devre dışı bırakma, 'DeAuth' paketini (paket bağlantısını kesme) göndererek  gerçekleştirir. RSSI parametresi eşik değeri olarak kullanılır (dBm olarak ölçülür). RSSI değeri ne kadar yüksekse, ya da ne kadar negatifse, sinyal gücünün o kadar iyi olduğu anlamına gelir. 5 GHz bandındaki sinyal değeri eşik değerden daha kötü olursa, istemci hemen mevcut aralıktan çıkarılır ve 2.4 GHz bandına bağlanmasına izin verilir. İstemci router cihaza tekrar yaklaşırsa, 2.4 GHz bandından ayrılıp otomatik olarak 5 GHz bandına bağlanmaya çalışır.

  • '5 GHz bandını tercih et' modunu seçerseniz, varsayılan 5 GHz algılama eşiği daha düşüktür ve bu durumda, Band Steering istemciyi mümkün olan en kötü sinyal seviyesine kadar 5 GHz aralığında daha sıkı bir şekilde tutmaya çalışır. Eğer 5 GHz bandı önceliklendirilmişse, mevcut internet ağ trafiği kontrol edilmeksizin istemci 2.4 Ghz bandından 5 GHz bandına geçiş yapmaya zorlanır.

  • '2.4 GHz bandını tercih et' modunu seçerseniz, varsayılan 5 GHz algılama eşiği daha düşüktür ('Varsayılan' seçeneğine oranla), ve Band Steering 2.4 GHz bandında istemci cihazı daha agresif bir şekilde tutar. Eğer 2.4 GHz bandı önceliklendirilmişse, 2.4 GHz bandından 5 GHz bandına geçiş yalnızca tatmin edici bir sinyal seviyesi varsa gerçekleştirilir.

  • 'Hiçbiri' olarak seçilmişse, Band Steering mekanizması devre dışı bırakılır. Bu durumda kendi cihazınızın dolaşım özelliklerine güvenirsiniz. 2.4 GHz ve 5 GHz bandlarının şifreleri ve kablosuz ağ adları farklıysa Band Steering özelliği otomatik olarak devre dışı bırakılır.

Cihazlarınızdaki bu geçiş durumlarını web arayüzdeli 'Tanılama' menüsü altındaki 'Günlüğü göster' butonuna tıklayarak görebilirsiniz.

Önemli

Access pointe bağlanma süresi istemci tarafında değişiklik gösterebilir (adaptör). Farklı kablosuz istemci cihazlar farklı bağlanma süreleri ve hızları sergileyebilir. Bazı durumlarda, kullanıcılar (örneğin, Wi-Fi dolaşımı ile kendi iç uygulamalarını gerçekleştirmeleri nedeniyle), yönlendiricinin Bant Yönlendirmesinin uygun olmadığını düşünebilirler. Sonuç olarak, kablosuz istemcinin bir 'Doğrulama hatası' mesajı, (kablosuz ağ şifresinin doğru olduğu biliniyor olmasına rağmen) hiç bağlanmaması veya 3G/4G mobil ağ bağlantısına geçişlerinde problem olabilir. (Wi-Fi veya mobil veriler ayarlarını tercih edin).

Band Steering mekanizmasını açtığınızda, dual-band kablosuz cihazınızın düzgün geçiş yapmadığını düşünürseniz (özellikle tekrar bağlanmaya çalıştığında), ayarı cihazın genellikle konumlanacağı yeri dikkate alarak belirlemeyi deneyin:

  • Eğer cihazlarınız genellikle router cihazına yakın olacak, 802.11ac ve 5 GHz destekliyorsa, ayarı '5 GHz bandını tercih et' olarak belirlemeniz önerilir;

  • Eğer cihazlarınız genellikle router cihazından uzakta konumlanacaksa, 802.11ac desteklemiyor ve nadiren 5 GHz yayınları yakalıyorsa, ayarı '2.4 GHz bandını tercih et' olarak belirlemeniz önerilir.;

  • Bir süre sonra, yönlendirici ve istemcilerde herhangi bir değişiklik yapılmadan, Wi-Fi üzerinden hiçbir şekilde bağlanamazsa, 5 GHz erişim noktası ayarlarında Bant Yönlendirmeyi devre dışı bırakın.

Önemli

The Band Steering mechanism is currently not implemented for the guest segment.