Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

İnternet bağlantı seçeneklerine hızlı genel bakış

Keenetic cihazlarının temel en temel özelliği kullanıcılara güvenilir bir internet bağlantısı sağlamaktır — bağlantı seçenekleri, Ethernetfiber optik hat üzerinden, kablosuz servis sağlayıcı ile ya da bir DSL hat ile veya 3G/4G/LTE üzerinden olmak üzere değişiklik gösterebilir.

Bu bağlantı türleri birbirleriyle birlikte de kullanılabilir, herhangi bir PON terminali veya servis sağlayıcınız tarafından kurulumu önceden tamamlanmış xDSL-Ethernet bağlantısı gibi.

Aşağıda Keenetic cihazlarının desteklediği bağlantı türlerinden bazılarını inceleyebilirsiniz.

Kiralanmış hat internet bağlantısı

Tüm Keenetic modelleri Ethernet hattı üzerinden kararlı ve güvenilir bir internet bağlantısına imkan tanır. IPoE (kullanıcı adı ve şifre gibi herhangi bir İSS kimlik doğrualaması gerektirmeyenen en yaygın Ethernet bağlantı türü) veya kimlik doğrulaması ile kullanabileceğiniz PPPoEPPTPL2TP ve 802.1x gibi bağlantı türleri desteklenir. Sanal ağ (Virtual network) etiket-tabanlı (tag-based)  VLAN 802.1q protokolü ve diğer tüm türlerle IPv4/IPv6 erişimi sağlanabilir. Keenetic ve PON-terminali ev ve ofis ağını korumak ya da genişletmek için kullanılabilir.

3G/4G/LTE ile internet bağlantısı

USB portu bulunan Keenetic cihazlar 3G/4G modem internet bağlantısını destekler (150'den fazla modem desteklenmektedir). Bu sayede yerel ağdaki tüm cihazlar aynı anda internete erişebilirler.USB modemler temel bağlantı türü olarak kullanılabildiği gibi diğer internet bağlantılarınızın yedeği olarak da kullanılabilir. USB çoğaltıcı ya da birden fazla USB portu bulunan Keeneticler ile aynı anda birden fazla USB modem kullanabilirsiniz.

Wi-Fi ile internet bağlantısı (Kablosuz servis sağlayıcı)

İnternete mevcut ev ağınıza Wi-Fi üzerinden bağlanmak isteyebilirsiniz. Bu bağlantı türleri; Kablosuz servis sağlayıcınızın (WISP) hotspot noktası, komşunuzun mevcut Wi-Fi ağı ya da yakınlardaki bir kafenin Wi-Fi notası olabileceği gibi, akıllı telefonunuzdaki internet planınızı mevcut internetinizin yedeği olarak da kullanabilirsiniz.

Seyahatlerinizde birden çok internet cihazı taşımanız durumunda kaldığınız otelin Wi-Fi hizmetine de bağlanabilirsiniz. Kaldığınız otelin doğrulama bilgilerini Keenetic kablosuz servis sağlayıcı ayarlarında belirtebilir, tüm cihazlarınızı kolaylıkla tek bir yerden internete bağlayabilirsiniz.

Birden fazla İSS bağlantısı

Keenetic router cihazları ile -varsa- birden fazla internet sağlayıcınızı aynı anda kullanabilirsiniz (bilinen adıyla Multi-WAN). Örneğin, farklı İSS'lerden gelen ethernet kablolarını kullanarak birden fazla internet bağlantısını yedekleme için kullanabilirsiniz. Aynı zamanda, dilerseniz istemci cihazların interneti hangi servis sağlayıcıdan erişebileceğini de belirleyebilirsiniz.İnternetinizin herhangi bir sebeple kesilmesi durumunda, Keenetic cihazınız otomatik olarak yedek bağlantınıza geçiş yapar. Ana bağlantınız düzeldiğinde (geri geldiğinde) yine Keenetic cihazınız ana bağlantınıza otomatik olarak geri geçiş yapar ve bu sayede sizi iş yükünden kurtarır. Herhangi bir istisna olmadan Multi-WAN özelliği tüm Keenetic cihazları tarafından desteklenmektedir.

Not

Bağlantı sağlamadan önce lütfen aşağıdaki kontrolleri gözden geçirin. Keenetic cihazınızı ayarlamak için aşağıdaki ayarların gözden geçirilmiş olması gerekebilir (genellikle aşağıdaki bilgiler internet servis sağlayıcınızdan öğrenilebilir ya da zaten servis sağlayıcınızla yapmış olduğunuz sözleşmede yer alabilir):

  • İnternete erişmek için kullanıcı adı ve şifre bilgisi;

  • Eğer kullanıcı adı veya şifre gerekiyorsa bağlantı türünü belirtmeniz gerekir. Kullanıcı adı ve şifre gerektiren bağlantı türleri şunlardan herhangi birisi olabilir: PPTPL2TP or PPPoE;

  • When connecting by PPTP ya da L2TP protokollerinden herhangi birisi kullanılıyorsa VPN sunucu için IP adresi veya domain adı gibi bilgiler gereklidir;

  • Çoğu durumda servis sağlayıcıdan alınan IP adresinin statik ya da dinamik bir IP olduğunu bilmek faydalı olabilir. Daha da önemlisi, alınan IP adresinin maskelenmiş olup olmadığının bilinmesidir.;

  • Eğer sizin için belirlenmiş olan statik bir IP adresi ise, tüm yapılandırmayı manuel olarak gerçekleştirmek için IP adresini bilmek kadar altağ maskesi, varsayılan ağ geçidi adresi ve İSS'nin DSN sunucu adresini de bilmek gereklidir;

  • Bazı durumlarda hattınızla birlikte İSS'niz cihazınızın MAC adresini de kaydedebilir -hattınız ile eşleyebilir — (CPE MAC lockdown). Böyle bir durumda, İSS'niz tarafından hangi MAC adresinin kayıt edildiğini ve bu adresin değiştirilip değiştirilemediğini de bilmeniz gereklidir. Eğer İSS ile yapmış olduğunuz sözleşme başka örneğin bilgisayarınız gibi bir cihazın MAC adresini belirtiyorsa İSS'nizin teknik servisini Keenetic router cihazının altındaki etikette bulunan MAC adresini kullanacağınızı bilgilendirmeniz önerilir. Keenetic cihazlar kurulum aşamasında WAN MAC adresinin değiştirilmesini desteklemektedir.