Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

2,4 GHz ve 5 GHz Kablosuz Ağdaki Farklılıklar

Keenetic yönlendiricilerin bazı modelleri çift bantlı bir Wi-Fi erişim noktasına sahiptir, yani hem 2,4 GHz hem de 5 GHz frekans bantlarını destekler.

Her frekans bandının özellikleri, avantajları ve dezavantajları vardır.

İki bant arasındaki temel fark kapsama alanı ve veri hızıdır.

Önemli

2,4 GHz frekans bandı, 5 GHz bandından daha geniş bir kapsama alanı (sinyal aralığı veya daha geniş sinyal kapsamı) sağlar, ancak daha düşük veri hızlarıyla mümkündür.

5 GHz bant, 2,4 GHz banttan daha az bir kapsama alanı sağlar ancak daha yüksek veri hızına sahiptir.

Bu, elektromanyetik dalgaların ana özelliklerinden kaynaklanmaktadır ve daha yüksek frekanslarda (5 GHz), dalgaların daha güçlü zayıflaması ve sinyalin çeşitli engellere (duvarlar, zemin, tavan, kapılar ve diğerleri). 5 GHz aralığında kapsama alanının azaltılması, yönlendirici apartman binalarında veya çok odalı ofislerde kullanıldığında özellikle fark edilir. Örneğin, masif ahşap bir kapı, sinyal seviyesini 5 GHz aralığında 2,4 GHz aralığından yaklaşık bir buçuk kat daha güçlü azaltır. Bununla birlikte, yüksek frekanslarda çalışırken, düşük frekanslardan daha hızlı veri iletimi mümkündür (genişletilmiş 80 MHz bant nedeniyle).

Önemli

5 GHz ve 2,4 GHz bantları arasındaki bir diğer önemli fark, 5 GHz cihazların daha az kullanılması nedeniyle, bu bandın daha serbest radyo frekansına ve daha fazla kanala (2,4 GHz bandında 17 çalışma kanalı ve 13'e kıyasla) sahip olmasıdır. kararlılık ve bağlantı hızı.

Günümüzde, Wi-Fi ağlarının yaygın kullanımı nedeniyle 2,4 GHz bant tıkanıyor. Yönlendiricinizin çevresindeki alandaki çoğu erişim noktası 2,4 GHz frekansını kullanır. Aynı frekansta birden fazla erişim noktası çalıştığında, genellikle alıcı noktadaki sinyalin özelliklerini etkileyebilecek ve dolayısıyla bağlantı hızını azaltabilecek parazit meydana gelir.

Bu nedenle, Keenetic yönlendiricinizin konumunda 2,4 GHz frekansında çalışan çok sayıda komşu erişim noktası varsa, daha az kullanılan 5 GHz frekans bandı kullanmayı deneyin.

Bir ağ üzerinden veri iletim hızını artırmak için 5 GHz frekans bandı kullanın (örn. Medya trafiği için). 5 GHz erişim noktasına en iyi bağlantı görüş hattında (bir oda içinde) ve sinyal yolundaki minimum engellerle sağlanır. Daha fazla bilgi için, bkz. 'Wi-Fi hızını en üst düzeye çıkarma' talimatları.

Daha fazla sinyal kapsama alanı sağlamak istiyorsanız, 5 GHz yerine 2,4 GHz frekansını kullanın veya Erişim Noktası veya Tekrarlayıcı modunda ek Keenetic yönlendiriciler kurun.

Önemli

5 GHz frekans bandını bir erişim noktasında kullanmak için bir kablosuz ağ istemcisinin (akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayar veya USB adaptörü) bu frekansı (5Ghz )desteklemesi gerekir.

5 GHz bandını kullanma ve veri hızlarını artırma hakkında daha fazla bilgi için 'IEEE 802.11ac kablosuz ağ standardının kısa bir açıklaması' makalesine bakın.

İpucu

En iyi Bant Yönlendirme erişim noktasının dinamik algılama teknolojisi, Keenetic yönlendiricilerin çift bantlı modellerinde uygulanır. Bu teknoloji, ağ koşullarına bağlı olarak 2,4 ve 5 GHz ağ arasındaki istemciler için Wi-Fi bağlantısını dengeler (her iki bandı da destekleyen istemciler için). Örneğin, sinyal güçlü ve kararlıysa, istemci 5 GHz erişim noktasına bağlanır ve sinyal zayıfsa veya parazit olursa, istemci en iyi veri aktarım parametrelerini kaydetmek için otomatik olarak 2,4 GHz erişim noktasına geçer .