Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

Keenetic Mesh Wi-Fi Sistemi sık sorulan sorular

Soru: Keenetic'in Mesh Wi-Fi Sistemi nedir?

  • Cevap: Mesh Wi-Fi Sistemi, merkezi yönetim, izleme ve müşterilerin 802.11r/k/v standartlarına göre erişim noktaları arasında geçiş yapabilmesi (Wi- Fi kesintisiz dolaşım). Ağı genişletmek için Genişletici Modundaki Keenetic yönlendiriciler kullanılır. Bir Mesh Wi-Fi Sisteminde genişleticiler, Ethernet kablosu veya Wi-Fi (kablosuz) aracılığıyla Ana Yönlendiriciye bağlanabilir. Daha fazla bilgi için makalelerimize bakın:

Soru: Keenetic Mesh Wi-Fi Sistemi için hangi modeller uygundur?

  • Cevap: Mesh Wi-Fi, mevcut tüm Keenetic modellerinde çalışır (KN-XXXX indeksi ve KeeneticOS sürüm 3.1+ ile).

    Bir Wi-Fi sistemi düzenlemek için iki cihaz yeterlidir. Bir yönlendirici, Ana Yönlendirici — Wi-Fi Sistem Denetleyicisi rolünü oynamalıdır ve Genişletici Modunda ona ek bir cihaz bağlanır. Herhangi bir model Ana Yönlendirici veya bir genişletici olabilir.

    Ek bilgiler makalede bulunabilir:

Soru: Keenetic'in Mesh Wi-Fi' sistemi geleneksel tekrarlayıcılardan avantajları nelerdir?

  • Cevap: Çözümümüzün avantajları şunlardır:

    • Merkezi yönetim

    • Trafik izleme ve müşteri kuralları

    • Aynı anda birkaç Wi-Fi ağının genişletilmesi

    • 802.11r/k/v protokolleri üzerinden sorunsuz istemci dolaşımı

    • Ayarlanabilir 5 dBi kazançlı antenler

    • Yönetilebilir ağ ve USB bağlantı noktaları

    • Tel veya Wi-Fi üzerinden otomatik olarak çalışır

Soru: Kablo döşeme imkanı yoksa, genişleticiler Ana Yönlendiriciye kablosuz (Wi-Fi ile) bağlanabilir mi?

  • Cevap: Evet, genişleticiler kontrolöre Mesh teknolojisi kullanılarak sadece kablo ile değil kablosuz (Wi-Fi) ile de bağlanabilir. Makalede ayrıntılı bir örnek gösterilmektedir:

    Kablosuz (Wi-Fi) üzerinden birden fazla genişleticiyi bağlarken 'star (yıldız)' topolojisine bağlı kalın. Sırayla genişleticilerin 'daisy chain (halka-zincirleme dizimi)' bağlantısını da kullanabilirsiniz, ancak bu durumda her bağlantının bağlantı hızında bir düşüş olacaktır.

Soru: Keenetic Mesh Wi-Fi Sistemine kaç tane genişletici ekleyebilirim?

  • Cevap: Bir Wi-Fi sistemine istediğiniz kadar genişletici ekleyebilir, Wi-Fi'yi aynı yerel alan ağı içinde herhangi bir mesafeye yayarak genişletebilirsiniz. Ancak bu, genişleticileri kablolu bir şekilde bağlayan bir ağ için geçerlidir.

    Genişleticileri kablo üzerinden bağladığınızda, ara Ethernet anahtarlarını kullanabilirsiniz. Laboratuvarımızda, kablo üzerinden bağlanan 15 genişleticiden oluşan bir Wi-Fi sistemini test ediyoruz.

    Önemli

    Genişleticileri bağlamak için bir ara anahtar kullanılıyorsa, trafiği L2 seviyesinde tamamen şeffaf bir şekilde geçmelidir. Wi-Fi sistemi STP protokolünü kullanır ve anahtarınız MSTP / RSTP / STP protokollerini destekliyorsa Wi-Fi sistemi için kullanılan portlarda bu ayarların devre dışı bırakılması gerekir.

    Genişleticileri yalnızca Wi-Fi üzerinden bağlayarak bir Wi-Fi sistemi düzenlemek istiyorsanız, ağdaki maksimum genişletici sayısını Ana Yönlendirici (kontrolör) dahil beş ile sınırlamanız önerilir.

Soru: Genişleticilere 'Wi-Fi Sistem Denetleyicisi' bileşenini yüklemem gerekiyor mu?

  • Cevap: Hayır, bu bileşeni genişleticilere kurmanız gerekmez. Özel sistem bileşeni 'Wi-Fi Sistem Denetleyicisi' yalnızca denetleyici görevi görecek olan Ana Yönlendiriciye kurulacaktır.

Soru: Ev Wi-Fi ağının yanı sıra Misafir ağı da daha iyi kapsama alanına sahip mi?

  • Cevap: Evet. Ev ağına ek olarak, Misafir ağının ve diğer ek bölümlerin kapsamı da genişlemektedir.

Soru: Yönlendirici ne tür gizli Wi-Fi ağları yayınlıyor?

  • Cevap: Mesh Wi-Fi' sistemin çalışması için, kontrolör ve genişleticiler arasındaki iletişim için gizli bir servis ağı (Backhaul (omurga) bağlantı) etkinleştirilir. Mesh Wi-Fi Sisteminin doğru çalışması için (Wi-Fi üzerinden genişleticileri bağlamak) gizli ağları yayınlamak gereklidir. Aşağıdaki makalede daha fazla detaya ulaşabilirsiniz.

    Yönlendirici hangi gizli Wi-Fi ağlarını yayınlıyor? Onları kapatabilir miyim?

Soru: USB bağlantı noktasına sahip bir genişletici kullanırken, ona harici bir sabit disk bağlayıp ev ağımda ağ kaynağı olarak kullanabilir miyim?

  • Cevap: Evet, tüm USB uygulamaları (harici sürücüler, diskler, yazıcılar, DLNA medya kitaplığı, yerleşik torrent istemcisi İletim, CIFS/SMB, FTP, SFTP, WebDAV, Keenetic Plus Dect IP telefon modülü bağlantısı) genişleticiler üzerinde çalışır.

Soru: Yedek bağlantı için bir USB modemi bir genişleticiye bağlayabilir miyim?

  • Cevap: Hayır. Genişletici Modunda, bir yönlendirici, USB uygulamalarının çalışabildiği, ancak USB modemlerin desteklenmediği sıradan bir Katman 2 anahtarı haline gelir.

    Yukarıdakilere ek olarak, NAT ve sunucu istemcileri ile yerel ağ segmentleri arasında yönlendirme gerektirdiğinden, Genişletici Modunda bulunmayan bir VPN sunucusunun bir genişletici üzerinde çalışması da imkansızdır.

Soru: Bir genişleticide temel kablosuz ağ ayarlarını değiştirmek mümkün müdür?

  • Cevap: Hayır. Temel ağ ayarları yalnızca Ana Yönlendiricide değiştirilebilir ve bir kez değiştirildiğinde otomatik olarak genişleticilere aktarılır.

    Aşağıdaki kablosuz ağ ayarları genişleticilerde düzenlenemez — Ağ Adı (SSID), Ağ Güvenliği (güvenlik protokolü), Şifre (güvenlik anahtarı), kesintisiz dolaşım ayarları, kablosuz kanal numarası (genişletici ağ Wi-Fi ile bağlıysa) Fi teknolojisi), IP ayarları, erişim kontrol listeleri (Beyaz/Siyah). Yalnızca Wi-Fi sistem denetleyicisinde (Ana Yönlendirici) değiştirilebilirler. Genişleticilerde 'Sinyal gücü' parametresini değiştirebilirsiniz.

Soru: Genişletici üzerindeki Wi-Fi kanal numarasını değiştirmek mümkün müdür?

  • Cevap: Birkaç faktöre bağlıdır. Genişletici Mesh Wi-Fi üzerinden bağlandığında, bu parametre denetleyicinin genişleticilere örgü bağlantısını tuttuğu bantta kilitlenecektir. Çift bantlı cihazlarda bu ayar 5 GHz ağında, tek bantlı cihazlarda ise 2,4 GHz ağında kilitlidir.

    Başka bir deyişle: denetleyici Wi-Fi üzerinden bir genişleticiye bağlıysa, onunla bir ana taşıyıcı (servis bağlantısı) kuracak ve çalıştığı banttaki kanalı bloke edecektir; kontrolör kablo aracılığıyla bir genişleticiye bağlıysa, bu durumda ana taşıyıcı kapatılabilir ve ardından genişleticideki kanalları değiştirmek mümkün olacaktır.

    Ancak ana taşıyıcı kapatıldığında, bağlantının bazı yedeklilik işlevlerini kaybedersiniz: Mesh Wi-Fi'de, bir genişleticiye bir Ethernet kablosu ve bir Wi-Fi ağı üzerinden aynı anda bağlanmak mümkündür. Kablolu bağlantı önceliğe sahip olacaktır. Denetleyicide bir kablo kesintisi veya bağlantı kaybı meydana gelirse, genişletici bir Wi-Fi bağlantısı kuracaktır. Anahtarlamanın gerçekleşmesi için kablosuz ana taşıyıcının denetleyicide etkinleştirilmesi gerekir.

Soru: Mesh Wi-Fi bağlantısı için genişletici ve Ana Yönlendirici olarak çift bantlı modelleri kullanırken 5 GHz bandı yerine 2,4 GHz bandı kullanmak mümkün müdür?

  • Cevap: Hayır. Mesh Wi-Fi Sisteminde alındığında genişletici olarak çift bantlı bir model kullanıldığında, kablosuz ana taşıyıcı bağlantısı yalnızca 5 GHz bandında çalışır (bu şu anda Mesh Wi-Fi Sistemi tasarımının bir sınırlamasıdır).

Question: Will the Main Router (Controller) that supports the new standard be sufficient to use Wi-Fi 6 (802.11ax) in a Wi-Fi System? Or do Extenders have to support Wi-Fi 6 as well?

  • Answer: If you want to organize Wi-Fi System based on the most modern and actual standard Wi-Fi 6, it is necessary to use all the devices that support this standard. If you are using devices with different standards in your Wi-Fi System, WiFi clients supporting 802.11ax will only be able to use the protocol when connected to an 802.11ax-enabled device.

Soru: Genişleticinin IP adresini değiştirmek mümkün müdür?

Soru: Genişleticileri basit, yönetilmeyen Ethernet ağ anahtarı aracılığıyla bağlayabilir miyim?

  • Cevap: Evet. Genişleticileri, yıldız (star) konfigürasyonunda veya halka-zincirleme dizimi (daisy chain) ek bir anahtar aracılığıyla Ana Yönlendiriciye bağlayabilirsiniz.

    Önemli

    Genişleticileri bağlamak için bir ara anahtar kullanılıyorsa, trafiği L2 seviyesinde tamamen şeffaf bir şekilde geçmelidir. Wi-Fi sistemi STP protokolünü kullanır ve anahtarınız MSTP / RSTP / STP protokollerini destekliyorsa Wi-Fi sistemi için kullanılan portlarda bu ayarların devre dışı bırakılması gerekir.

Soru: Keenetic yönlendiricide bir Wi-Fi sistemi var ve erişim noktaları arasında otomatik geçiş için kesintisiz dolaşım etkinleştirildi. Ancak telefonum en yakın erişim noktasına geçmiyor, inatla ilk bağlandığına bağlı kalıyor. Bu neden oluyor?

  • Cevap: Keenetic Mesh Wi-Fi Sistemi, AP'ler arasında otomatik geçiş için 802.11r/k/v protokollerini kullanır, ancak gerçekte sorunsuz Wi-Fi dolaşımının kalitesi, müşterinin ekipmanına ve protokol desteğinin varlığına/yokluğuna bağlıdır. AP'ler arasında sorunsuz dolaşımın düzgün çalışması için istemcinin 802.11r/k/v protokollerini desteklemesi gerekir. 802.11r protokolü, AP'ler arasında dolaşımı hızlandırırken, diğer iki protokol, dolaşım alanındaki AP'lerin müşterilerini bilgilendirir ve bitişik bantlar arasında dolaşımı önerir.

    802.11r hızlı dolaşım protokolü desteği olmayan istemci cihazlarda, Keenetic yönlendiriciler PMK önbellek geçişini kullanabilir.

    Kesintisiz dolaşım mekanizması hakkında daha fazla bilgi için talimatlara bakın:

Soru: Kesintisiz Wi-Fi dolaşımına sahip Keenetic Mesh Wi-Fi Sistemi, diğer üreticilerin yönlendiricileriyle çalışır mı?

  • Answer: Keenetic routers use Keenetic's own implementation of a mesh Wi-Fi system and seamless Wi-Fi roaming mechanism. Each vendor has its own PMK R1 distribution mechanism, and this is not specified in the standard. Therefore access points from different vendors will not be able to work in the same 802.11r mobile domain.

    Cevap: Keenetic yönlendiriciler, Keenetic'in kendi ağ Wi-Fi sistemi uygulamasını ve kesintisiz Wi-Fi dolaşım mekanizmasını kullanır. Mesh Wi-Fi Sistemi, kendi teknolojik 'ekosistemimiz' içinde çalışmak üzere geliştirildi. Diğer üreticilerin ekipmanlarıyla uyumluluk testi yapılmadı. Laboratuvarımızda Mesh Wi-Fi Sistemi yalnızca Keenetic modellerinde test edilir. Kesintisiz dolaşıma sahip birleşik bir Wi-Fi sistemi düzenlemek ve cihazların tam uyumluluğunu ve mevcut işlevleri elde etmek istiyorsanız, yerel bir ağ oluşturmak için Keenetic yönlendiricileri kullanın.

Soru: Herhangi bir nedenle, bir genişletici eklenecek adaylar listesinde görünmüyorsa, Wi-Fi sistemine alınmıyorsa veya 'Bu genişletici, yöneticiye sahip olduğu için alınamıyor. şifre' görünüyor?

Soru: Genişleticinin web arayüzüne bağlandığımda bu cihazda şifre belirlememiş olmama rağmen bir kimlik doğrulama penceresi çıkıyor. Hangi şifreyi girmem gerekiyor?

  • Cevap: Wi-Fi sistemine bir genişletici eklendiyse, genişleticilerde denetleyicide kullanılan yönetici (yönetici) hesabının parolası ayarlanır.

    Önemli

    Wi-Fi sistemini yönetmek için yalnızca yerleşik yönetici hesabı olan admin kullanılabilir. 'Kullanıcılar ve Erişim' menüsünde bu hesap için yönlendiricinin web arayüzüne erişimi devre dışı bırakmayın.

Question: Two segments are configured on the Wi-Fi System Controller—Home and Guest network, but when client devices connect to the Wi-Fi System Extenders, they cannot get IP addresses and therefore cannot connect to the network. How to properly configure the Guest network on the Extenders?

  • Answer: On your Main Router (Wi-Fi Controller), the settings for the Guest segment must be set to 'Belongs (to segment) with VLAN tag' on the ports to which the Extenders are connected. In other words, the VLAN of the Guest network must be specified on the port used for the connection of the Extenders. For example, if Extenders are connected to ports 2 and 3 of the Main Router, the configuration should look like this:

    mws-faq-01-en.jpg

    Önemli

    This setting is automatically made when acquiring into the Wi-Fi System, on the ports to which the Extenders are connected. If you have subsequently switched the wire from a repeater to a different port on the Wi-Fi System Controller, try returning the wire to the port in which the Extender was originally connected.

    If the Extenders are not directly wired to the Controller but to a managed switch, make sure that its ports, which include all nodes in the System, are trunked (i.e. it transparently passes 1522-byte 802.11q tagged frames) and that the STP protocol on these ports has been disabled.

    If you are using an unmanaged switch, you usually do not need to do anything. In rare exceptions, the reason for no connection between the Extender and Controller may be a very old switch that does not allow VLAN tagging.

    Önemli

    Once the ports involved in the Extender connection have been set to 'Belongs (to segment) with VLAN tag', these network ports will operate with the VLAN tag, and you will not be able to assign them as WAN ports in this configuration. If you have such a task, you must first remove the VLAN tag from the port, and then it will be available to change the mode and use it as a WAN port.

    mws-faq-02-en.jpg

Question: Suppose that an existing network already has its router with DHCP. Is it possible to add Keenetic devices to this network and make the Mesh Wi-Fi System out of them? In this case, you need the Wi-Fi System Controller to act as a regular stand-alone Wi-Fi access point. Can I use Keenetic in this way?

  • Answer: Yes, it is possible even though this connection scheme is not standard. Of course, in this case, you lose a lot of functionality not having a Keenetic as the Main Router in your network, but this scenario is possible, and it is described in the article: