Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

3G/4G, LTE modem ile internet bağlantısı

USB portu olan Keenetic’lerde mobil operatörünüzü kullanarak İnternete bağlanmak için 3G/4GLTE ve CDMA modemleri konfigüre edebilirsiniz. ‘Ev Ağı’ segmentinde bulunan tüm cihazlar tekli USB modem ile İnternete aynı anda erişim sağlayabilmektedir.

USB modeminizi birincil İnternet bağlantısı olarak veya Ethernet bağlantıya yedek olacak şekilde kullanabilirsiniz. İki USB portlu router modellerde cihaz üzerindeki portlara doğrudan bağlantı yoluyla, tek USB portu olan modellerde ise bir USB hub kullanarak bir modemi diğerine rezerve edebilirsiniz. Router’da tek yapmanız gereken modemlerin değişeceği sırayı belirlemek veya kablolu sağlayıcıyı (yedek bağlantı olarak) muhafaza etmektir.

3G / 4G İnternete bağlanabilmek için bir USB modeminiz olmalıdır. Şu anda 150’den fazla modem desteklenmektedir.

İpucu

Desteklenen USB modemler listesine bakın, modeminizin listede yer alıp almadığını kontrol edin.

Modern 3G / 4G USB modemlerRASCDC-EthernetNDISQMI gibi pek çok modda çalışabilmektedir. Modem destekleniyor ise router’ın, modemi ideal hız modunda (CDC-Ethernet veya NDIS modunda başlatmalı, RAS modunda başlatmamalı) başlattığından emin olun.

İpucu

3G / 4G modemi pencereye yakın bir yere koyun ve hücresel ağ sinyalini zayıflatabilecek nesnelerle bloke etmemeye özen gösterin. Gerekirse 1 metreye kadar USB uzatma kablosu kullanın.

Modem kurulumundan önce SİM kartınızdaki PİN kodu isteğini devre dışı bırakın. Bunu, kartı geçici bir süre takarak cep telefonu menüsünden veya modemi bilgisayara bağlayıp modem özelliğini kullanarak yapabilirsiniz.

Çoğu durumda USB modem, router’a ‘tak-çalıştır’ modunda bağlanır. Bunun için modemi Keenetic USB port üzerinde kurulu bir SİM karta bağlamak ve router üzerinde bulunan  global.png (İnternetLED’in açık olduğundan emin olmak yeterlidir. Şimdi bilgisayarınızdan veya Keenetic ile bağlı bir mobil aygıttan İnternet bağlantınızı kontrol edebilirsiniz.

Not

Bazı USB modemlerin kullanıma hazır olması için 30 saniye geçmelidir.

Sistem paneli’ başlangıç sayfasından bağlantı durumunu görebilirsiniz. Ek bilgileri görüntülemek için ‘Ayrıntılı bilgi’ye tıklayın.

lteinfo-en.png

Bağlantı kalitesiyle ilgili bilgiye 'LTE Sinyal Kalitesi Ayarları' başlıklı yazıdan ulaşılabilir.

Not

Bazı modem modellerinde sinyal kalitesi parametreleri ‘Sistem paneli’ başlangıç sayfasında bulunan web arayüzünde görüntülenmemektedir. Bu bilginin sağlanması, modemin türüne ve özelliklerine göre değişebilmektedir. Bu özellik bazı modemlerde bulunmamaktadır. Sinyal kalitesi parametreleri ancak modemin kendisi Keenetic’e iletim yaptığında görüntülenebilir. Genellikle sinyal seviyesiyle ilgili bilgiler NDIS veya CdcEthernet sınıfı modemler tarafından iletilebilmektedir, RAS sınıfı modemler bu bilgileri iletmemektedir.  Kendi USB modem arayüzünüzde bu bilgileri görebilirsiniz.

3G/4GLTECDMA USB modemin ek konfigürasyonu, '4G/3G Modem' sayfasından yapılabilir. Örneğin, zamanlama oluşturabilir veya Ping Kontrolü özelliğini etkin konuma alabilirsiniz.

4G-modem-02-en.png

Önemli

Keenetic router’lar USB modemlerin gücünün nasıl yönetileceğini bilir. Çoğu modem, router’dan bağımsız olarak başlatılan ve çalışan cihazlardır.  Bu bir yandan iyi bir özellik olmakla birlikte, çoğu kompakt USB-modemin dizüstü bilgisayarda öncelikle aralıklı olarak çalışmaya yönelik tasarlandığı, devamlı çalışmaya uygun olmadığı, ne yazık ki kopma ve takılma sorunlarının yaşanabildiği unutulmamalıdır. Ping Kontrolü özelliği sayesinde Keenetic, bir sebeple İnternet’in olmadığını kendisi tespit eder ve tekrar bağlantı sağlanabilmesi için modemi otomatik olarak yeniden başlatır.

If you encounter difficulties connecting or operating a USB modem, refer to the 'Diagnostic recommendations for 3G/4G connections'.