Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

Bağlı cihazların bantgenişliğini (hızını) yönetme ve asimetrik hız sınırlandırma

Keenetic ürünlerinizde ev ağınızdaki herhangi bir cihaz için bant genişliğini sınırlaması yapabilirsiniz.

Önemli

The Speed limit feature only works for IPv4 traffic. The support for IPv6 traffic will be included in KeeneticOS version 3.10.

Cihazınız 'Tekrarlayıcı (Genişletici)' ya da 'Adaptör (İstemci)' modundaysa bant genişliği yapılandırması gerçekleştiremezsiniz. Cihazınızın çalışma modu ile ilgili sistem çalışma modları makalesini gözden geçirebilirsiniz.

Make sure that the Traffic shaper system component is installed in your router. You can do this on the General system settings page under Updates and component options by clicking on Component options.

speed_limit1_en.png

Tüm kayıtlı cihazlarınız için bant genişliği yapılandırması yapabildiğiniz gibi, dilerseniz ağınıza bağlı fakat kayıtsız cihazlara vereceğiniz bant genişliğini de sınırlandırabilirsiniz.

Kayıtlı cihazlar için bant genişliği sınırlandırma.
  1. İpucu

    Daha gelişmiş ve esnek bir ağ yönetimi için ağa bağlı tüm cihazları kayıt etmeniz önerilir. Daha fazla bilgi için 'Bağlı cihazları kaydetme' makalesini inceleyebilirsiniz.

    'Cihaz listesi' sayfasında ilgili cihazın olduğu satıra tıklayın. Açılan pencerede 'Hız limiti' seçeneğini etkin hale getirin. Cihazın bağlanmasını istediğiniz maksimum hızı kbps ya da Mbps cinsinden belirtin (Bu değer kbps için 64 ve 100000Mbps için 1 ve 976 arasında bir tamsayı değeri olmalıdır).

    speed_limit2_en.png

    Önemli

    Bu sınırlandırma ilgili cihazda hem giden hem de gelen trafik yönünde uygulanır.

    Örneğimizde kablosuz istemci bir cihaz için bant genişliğini 10 Mbits/s olarak belirleyelim.

    Bant genişliğini kontrol etmek için, ilgili cihazda hız testi gerçekleştirebilirsiniz. Bu testi dilerseniz Speedtest web sitesi aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz.

    speed_limit3_en.png
  2. You can use schedules for Internet speed limits. For example, you want to set a speed limit that works from 10-00 until 17-00 on Monday.

    Varsayılan ayarlarda zamanlama 'Her zaman açık' olarak gelmektedir. Ayarı değiştirmek ve zamanlama eklemek için, 'Zamanlama ekle' butonuna tıklayın.

    speed_limit4_en.png

    Açılan ekranda Zamanlama adı kısmında kurala vermek istediğiniz ismi girin. Örneğimizde kurala fatih-ios-home adını verdik. Ve hız sınırlandırma kuralının yalnızca hafta içi günlerde ve akşam 6 ile 11 saatleri arasında aktif olmasını planladık.

    speed_limit5_en.png
    speed_limit6_en.png
  3. Dilerseniz, ev ağınızdaki tüm cihazların bant genişliğini komut satırı arayüzünden (CLI) de yapılandırabilirsiniz.

    Örneğin:

    • interface Home traffic-shape rate 10000

    Üstteki satırı yazdıktan sonra ayarları kaydetmek için aşağıdaki komutu kullanın:

    • system configuration save

    Bu ayarı iptal etmek için aşağıdaki komutu kullanın:

    • no interface Home traffic-shape

      system configuration save

Kayıtsız cihazlar için bant genişliği sınırlandırma.

'Cihaz listesi' sayfasında 'Kayıtsız cihazlar için ayarlar' butonuna tıklayın.

speed_limit7_en.png

Kayıtsız cihazlar için uygulanmasını istediğiniz maksimum bant genişliğini belirleyin ve ardından sayfaının aşağısındaki 'Kaydet' butonuna tıklayın.

speed_limit8_en.png

Önemli

Hız limiti, kayıtsız cihazlar için hem misafir segmentindeki hem de ev ağı segmentindeki cihazlar için uygulanır.

Bu ayar sayesinde tüm istemci cihazlarınız bant genişliğini ayrı ayrı sınırlandırmış olursunuz. Bu ayar 'Misafir ağ' sayfasındaki bant genişliği sınırlandırmasından farklı olarak her bir cihaz için ayrı ayrı geçerlidir. Bu ayar sayesinde misafir ağdaki herhangi bir tekil kullanıcının ağı torrent indirme ya da benzeri bir görev için fazladan yormasının önüne geçebilirsiniz.

Önemli

The speed limit is applied to all device's traffic, regardless of whether it is through connections to the Internet or other connections to a remote network via VPN.