Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

Device list management with random MAC

Günümüzde çoğu mobil cihazda, Wi-Fi arayüzünün donanım adresini periyodik olarak değiştiren rastgele MAC adresi işlevini etkinleştirmek mümkün. iOS 14Android 10 ve Windows 10 gibi modern işletim sistemlerinde bu işlev 'Özel Wi-Fi adresi kullanma' veya 'MAC adresi anonimleştirme' olarak adlandırılır. Bu işlev ve nasıl çalıştığı ile ilgili aşağıdaki sayfaları ziyaret etmeniz önerilir:

Bu özelliğin temel amacı, telefonunuzun halka açık Wi-Fi ağlarına bağlandığında MAC adresi ile tanımlanamaması, konumunu, etkinlik geçmişini takip etmemesi ve ilgiye dayalı reklamları göndermek için kullanmaması için anonimlik sağlamaktır.

Ancak, bu özellik, ebeveyn kontrolünü ve router sahibi tarafından belirlenen diğer kısıtlamaları atlamak için bir ev ağına bağlanırken de kullanılabilir.

Yerel ev ağınızda bu mekanizmaya sahip mobil cihazları kullanmak farklı sorunlara ve öngörülemeyen durumlara neden olabilir. Örneğin, Keenetic cihaz listesine kaydettiğiniz bir cihazın kaydı silinebilir ve bağlı cihaz listesinde bilinmeyen yeni bir cihaz belirebilir. Ebeveyn kontrol fonksiyonu, hız limiti, zamanlama ve güvenlik duvarı kuralları daha önce kaydedilen cihaz için artık çalışmayacaktır.

Tüm Keenetic cihazlar, ebeveyn kontrolü özelliklerini korumaya, ev ağı güvenliğini artırmaya ve ağda MAC adresi değiştirilmiş bir cihaz göründüğünde diğer olası durumlardan kaçınmaya yardımcı olacak benzersiz özelliklere sahiptir.

Bunu sağlamak için aşağıdakileri yapmanızı öneririz. Bağlı cihazlarda rastgele MAC adresi özelliğinin etkinleştirilmediğinden emin olun, ardından yönlendiriciye bağlanın ve ev ağınızdaki tüm cihazları kaydedinKeenetic web arayüzde, iki seçenekten birini seçebilirsiniz:

  1. Kayıtsız cihazlar için hız sınırlandırma

    randomized_mac1_en.png
  2. Kayıtsız cihazlar için erişimi kısıtlama

    randomized_mac2_en.png

    Böyle bir ayardan sonra, anonim (random) MAC adresine sahip cihazlar sınırlı hız alır veya internet erişimi olmaz. Bu ayar, ev ağı güvenliğini artıracak ve yapılandırılmış erişim ve ebeveyn denetimi kurallarının atlatılmasını önleyecektir.