Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

Mesh Wi-Fi Sistemi

Wi-Fi kapsama alanınızı büyük bir dairede, kır evinde veya küçük bir ofiste genişletmeniz gerektiğinde, mevcut bir Keenetic yönlendiriciye Wi-Fi Genişleticiler * olarak ekleyebilirsiniz.  Maksimum performans için Ethernet üzerinden veya kablo kullanmadan Mesh Wi-Fi üzerinden bağlayın. Wi-Fi Sistemine dahil edilen cihazlar, sorunsuz 802.11k / r / v dolaşımına ve Wi-Fi Sistem Denetleyicisinden (Keenetic Ana Yönlendirici) merkezi yönetime sahip bir ağ oluşturur.

For more information, see the What is the Wi-Fi System? article.

Not

* - 'Genişletici' kelimesi, evrensel çalışma modundaki bir Keenetic cihaza işaret eder: Bir Wi-Fi sistemine eklenen 'Amplifikatör + Erişim Noktası'.

Depending on the connection method (cable or Wi-Fi), the device automatically determines the desired operating mode. If the extender is connected to the existing network via Ethernet cable — the Access Point Mode is used; if the extender is connected via Wi-Fi — the Repeater Mode is used.

Keenetic cihazları hem yönlendirici hem de genişletici olarak kullanılabilir. Bazı modellerde, çalışma modu cihaz üzerinde bulunan mod butonu ile, diğer modellerde ise web arayüzü üzerinden seçilir.

mesh1-en.png

Mesh Wi-Fi (wireless extender connection) support has been added to all 2.4 / 5 GHz dual-band models (Carrier, Speedster, Skipper, Hero, Titan) in KeeneticOS 3.1.

Buddy models can only act as extenders.

KeeneticOS 3.1'den başlayarak, Wi-Fi Sisteminde tüm Wi-Fi düğümlerinin birbiriyle iletişim amacı ile tüm çift bantlı cihazlara gizli bir erişim noktası (SSID 'afb6450c906294c87fd6619c8f' veya benzeri) eklendi.

KeeneticOS 3.3.1 ile başlayarak, 2,4 GHz kablosuz ana taşıyıcı bağlantısı da mümkündür.

Önemli

Mesh Wi-Fi teknolojisi Tekrarlayıcı / Genişletici Modunda Keenetic üzerinde çalışır.

Wireless connections between dual-band Extenders are only established in the 5 GHz band. This is due to the current capabilities of the Wi-Fi drivers. This is a current limitation of the Mesh Wi-Fi System design at the moment.

Bir Ethernet kablosu ve bir Wi-Fi ağı üzerinden bir genişleticiyi aynı anda bağlamak mümkündür. Bu durumda, kablo bağlantısı öncelikli olacaktır. Bununla birlikte, kablo çıkarılırsa veya denetleyiciye olan bağlantı kesilirse, genişletici bir Wi-Fi bağlantısı kuracaktır (bu anahtarlama yaklaşık bir dakika sürer).

Keenetic Mesh Wi-Fi Extender'ın bağlantı seçenekleri 'Extender'ın Mesh Wi-Fi Sistemine Bağlanması' talimatında ayrıntılı olarak gösterilmiştir.

Useful additional information can be found in the articles:

Teknik Açıklama

Tekrarlayıcı / Genişletici Modunda çalışan ve Wi-Fi Denetleyicisi tarafından alınan tüm düğümler, WifiMaster1 / WifiStation0 arayüzünü gizli bir SSID'ye bağlanmak için otomatik olarak yapılandırır. Bu ana taşıyıcı bağlantısı, Alıcının Adresi [RA]Vericinin Adresi [TA]Kaynak Adresi [SA] ve Hedef Adresi [DA], yani ara kablosuz adreslerini içeren, WDS'ye  benzer, 4 adresli Wi-Fi başlıklarını kullanır.

mesh2-en.png

EvMisafir vb. Segmentler, tıpkı VLAN 802.1q kullanarak kablolu bağlantılarda olduğu gibi kablosuz bağlantılarda çoğullanır.

Her segmentte, STP protokolü genişleticiler arasında optimum bağlantı seçimi sağlamak için etkinleştirilir. Kablo bağlantılarına tercih edilir. Bir genişletici kabloyla bağlandığında, yine de kablosuz bir bağlantı kurulur. Yine de, STA arabirimi üzerinden veri iletimi, kablo bağlı olduğu sürece köprü seviyesinde engellenir.

mesh3-en.png

Açıldığında, genişletici sinyal gücüne ve 'Prob yanıtı' paketinde iletilen Metrik e (denetleyiciye olan mesafe) göre en uygun erişim noktasını seçer. Metrik, root_path_cost STP değerinden hesaplanır. Bu şekilde kablosuz genişletici, erişim noktasının denetleyiciye bağlı olup olmadığını ve ne kadar uzak olduğunu algılayabilir. Kontrolörün kendisi bir metrik bire eşit iletir.

İpucu

If an extender is connected through an intermediate switch, the switch must transmit the L2 level traffic fully transparently. The Wi-Fi system uses the STP protocol, and if the switch supports MSTP/RSTP/STP, these settings must be disabled on the ports used by the Wi-Fi system.

show mws member Mws üyesi göstermek komutunu CLI her uzatıcı için bağlantı bilgileri gösterir:

  • parent identifier — ebeveyn tanımlama;

  • connection interface — bağlantı arayüzü;

  • controller distance — denetleyici mesafesi.

Örneğin:

[
  {
    "cid": "9942687c-3e81-11e7-8489-0da3593493fa",
    "model": "Titan (KN-1810)",
    "mac": "50:ff:20:00:00:3a", 
    ... 
    "backhaul": { 
      "uplink": "WifiMaster1/WifiStation0", 
      "bridge": "8000.50:ff:20:00:01:0e", 
      "cost": 50 
  }
 },
 { 
    "cid": "e5da6c72-e60d-11e8-8000-e975d199df10",
    "model": "Titan (KN-1810)",
    "mac": "50:ff:20:00:01:11",
    ...
    "backhaul": {
      "uplink": "WifiMaster1/WifiStation0",
      "bridge": "e000.50:ff:20:00:00:3a",
      "cost": 100
  },
 ...

8000 önceki, ana cihazın denetleyici olduğu anlamına gelir ve e000, ana cihazın genişletici olduğunu ima eder.

Bir ana aygıta bağlantı türüne bağlı olarak root_path_cost metriğini hesaplarken aşağıdaki sabitler kullanılır:

  • 4 — bağlantı noktası SFP

  • 5 — GigabitEthernet bağlantı noktası

  • 19 — FastEthernet bağlantı noktası

  • 50 — 5 GHz Wi-Fi

  • 124 — 2.4 GHz Wi-Fi

Gerçek hız, dubleks ve bağlantı kalitesi dikkate alınmaz. Wi-Fi sinyal gücü yalnızca gizli SSID bağlantısı için en iyi noktayı seçerken kullanılır.

Yukarıdaki örnekte, iki genişletici birbiri ardına 5 GHz Wi-Fi ile bağlanmıştır, bu nedenle sonuncunun maliyeti 50 + 50 = 100'dür.