Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

Kablosuz kesintisiz dolaşım (Wi-Fi seamless roaming)

KeeneticOS 2.13 ve üzeri işletim sisteminde, Keenetic router cihazlar IEEE 802.11k802.11r ve 802.11v (KeeneticOS 2.15 ve üzeri) standartlarını destekleyerek sunulmaktadır. Bu mekanizma ve protokollerin tamamına 'Kesintisiz (Seamless) Wi-Fi roaming' adı verilmektedir ve istemci cihazların access pointler arasında hızlıca geçiş yapabilmelerine olanak tanır. Sıradan router cihazlarda istemcilerin bir AP'den diğerine geçmesi genel olarak 5 sn. sürmektedir. 802.11k802.11r ve 802.11v standartları sayesinde bu süre 100 ms. (milisaniye) seviyesine düşmektedir. Bu, VoWi-Fi aramalarında kesintileri önlemeyi sağlar. Bahsedilen standartlar birbirinden bağımsız çalışan 3 farklı işlevi yerine getirir. Bu işlevlerin her biri, Wi-Fi kesintisiz dolaşım (seamless roaming) performansını iyileştirir.

Wi-Fi dolaşım (roaming) işlevi, birkaç bağımsız erişim noktasının oluşturduğu kapsama alanı içindeki hareketleri sırasında mobil kullanıcıların Wi-Fi ağına (akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar) kalıcı bir bağlantı kurmasını sağlar. Kapsama alanında hareket ederken, mobil cihazlar bağlantı kalitesine, ağdaki yük dağılımına ve diğer etkenlere göre bağımsız olarak en uygun access point noktasını seçer. Bu özellik, özellikle IP telefon kullanımında çok önemlidir.

wifi_roaming1_en.png

Örneğin, iki farklı Keenetic cihazın birinin temel router modda diğerinin ise 'Access point' ya da 'Tekrarlayıcı (Repeater)' modunda çalıştığını varsayalım. Eğer cihazlarda Wi-Fi roaming özelliği aktif hale getirilmişse, ofiste ya da evinizde mobil cihazınızla bir noktadan diğerine geçiş yaptığınızda, access pointler arasındaki hızlandırılmış tekrar bağlanma protokolü (accelerated reconnection) devreye girer.

Önemli

Kesintisiz Wi-Fi dolaşımını Keenetic'te aktif hale getirmek için ne yapmalısınız?

  1. IEEE 802.11k/r standartlarını destekleyen (KeeneticOS 2.13 ve üzeri işletim sistemine sahip tüm modeller) ve 802.11v destekleyen (KeeneticOS 2.15 ve üzeri sürüm) yüklü modellerden birisi.

  2. Mobil cihazınızın da IEEE 802.11k/r/v standartlarını destekliyor olması gerekir. Daha detaylı bilgi için istemci cihazınızın üreticisine başvurun.

  3. Tüm Keenetic cihazlar aynı LAN segmentine ait olmalı.

  4. Tüm cihazlarda LAN segmenti için aynı mobility domain ID ve anahtar seçilmeli.

  5. Dolaşım (roaming), şu modlardaki cihazlar arasında çalışacaktır: 'Yönlendirici', 'Access point / Genişletici', 'Tekrarlayıcı / Genişletici', 'Genişletici'. Dolaşım, aynı yönlendirici içindeki 2,4 GHz ve 5 GHz ağlar arasında da çalışacaktır.

  6. SSID (Wi-Fi adı), tüm access pointler için aynı olmalıdır. Dualband cihazlar için, tüm yeni Keenetic cihazların varsayılan ayarı olan 2,4 ve 5 GHz erişim noktaları için aynı olmalıdır.

Kesintisiz Wi-Fi dolaşımının nasıl uygulandığını ve çalıştığını ayrıntılı olarak ele alalım.

802.11k — erişim noktaları arasında hızlı geçiş yapmak isteyen cihazları desteklemek için yakındaki erişim noktalarının hızlı aranması gerekir. Erişim noktasına ilk kez bağlandığınızda, istemci erişim noktasından 802.11k desteği hakkında bilgi alır. Erişim noktası 802.11k'yi destekliyorsa, istemci komşu erişim noktalarının bir listesini almak için erişim noktasına bir istek (kendi başına 802.11k'yi destekliyorsa) gönderir.

Mevcut erişim noktası sinyali zayıflarsa, istemci bu listeden erişim noktalarını arayacaktır (yalnızca gerekli kanalları tarar). Geçişten sonra istemci, komşu erişim noktalarının güncellenmiş bir listesini tekrar talep eder. İstemciler, komşu erişim noktaları ve bunların sinyal seviyeleri hakkında bilgi alır. Bu bilgilere dayanarak, istemci hangi erişim noktasının bağlanacağına ve hangi bandın daha iyi kullanılacağına karar verir. Ancak, tüm radyo ortamını taramamalıdır. İstemci tüm radyo ortamını taramak zorunda kalırsa, birkaç saniyelik gecikmelere neden olur. Komşu erişim noktalarının optimize edilmiş bir listesinin kullanılması, radyo ortamının tarama süresini önemli ölçüde azaltır.

802.11r — bu protokol, tüm erişim noktalarının şifreleme anahtarlarının depolanmasını uygular. FT (Hızlı Geçiş) olarak da adlandırılır. İstemci yeni bir erişim noktasına geçtiğinde, şifreleme anahtarları anlaşmasının yeniden gerçekleştirilmesine gerek yoktur. Bu standart 2 tip FT modunu dikkate alır — Over the Air (OTA), Over the DS (OTD).

  • OTA — istemci, bağlanmak istediği erişim noktası ile havadan iletişim kurar. Bu işlev Keenetic'te her zaman etkindir. Devre dışı bırakamazsınız.

  • OTD — istemci, bu anda bağlı olduğu erişim noktası aracılığıyla geçiş başlamadan önce bağlanmak istediği erişim noktası ile iletişim kurar. 11r protokolünün ilk sürümlerinde, yalnızca OTD modu destekleniyordu ve iOS'taki iPhone 4s gibi bazı eski telefonlar yalnızca OTD destekleniyordu. Varsayılan olarak, OTD modu devre dışı bırakılmıştır.

Bu özelliği komut satırı (CLI) aracılığıyla etkinleştirebilirsiniz.

Modern akıllı telefonlar genellikle Over the Air'i (OTA) destekler ve dolaşım (roaming) için bu modu seçer.

FT ayarlarına gelince - kullanıcı bunları manuel olarak gerçekleştirmelidir. Yerel ağ segmentinin tüm yönlendiricileri için aynı ID ve key ile ayarlanması gerektiğine dikkat etmelisiniz. FT modu etkinleştirildiğinde ses oturumu sırasında hafif bir duraklama olabilir, ancak oturumun kesilmesine neden olmaz.

802.11v — bu protokol, istemcinin tek bir çift bantlı yönlendirici içinde 2.4 ve 5GHz bandları arasında geçiş yapmasına imkan tanır. Örneğin, istemcinin 5 GHz aralığındaki RSSI seviyesi düşük olduğunda, 2.4 GHz'e geçme önerisi gönderilir. Ve tam tersi, RSSI 5 GHz'de daha iyi olduğunda, istemcinin bu banda geçmesi tavsiye edilir. İstemci, kendi başına geçiş yapıp yapmama kararı verir. 802.11v dolaşımı, Bant Yönlendirme (Band Steering) ayarlarıyla bağlantılı olarak gerçekleşir. Bir istemci 802.11v'yi destekliyorsa, diğer banda geçme önerisinde bulunulacaktır. Bir istemci 802.11v'yi desteklemiyorsa, diğer banda geçmesini sağlamak için bir Bant Yönlendirme (Band Steering) uygulanacaktır.

Önemli

AP'ler arasında bağlantı veya geçiş kararları, istemci cihaz (akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayar) tarafından kendi sahip olduğu algoritma ve mantığına göre verilir. Bir AP'den diğerine geçişi başlatma kriterlerini belirlemek her mobil cihazın kendi üreticisine bağlıdır. En yaygın olanı düşük RSSI ve erişim noktası tıkanıklığı, düşük veri hızları vb.dir. İstemci cihazınızın bu çalışma mantığını Keenetic değiştiremez ve etkileyemez. Router, istemci ile yalnızca komşu AP'leri bilgilendirerek ve bir geçiş teklifi göndererek iletişim kurar, ancak geçiş kararı yalnızca istemcilerin kendileri tarafından verilir.

Kesintisiz dolaşım (802.11k/r/v) ayarlarını Keenetic'in web arayüzünde, 'Ev segmenti' sayfasında 'Wi-Fi kesintisiz dolaşım' bölümünden yapabilirsiniz. Fakat öncelikle en az bir Wi-Fi ağı eklemelisiniz. Hızlı Geçiş (802.11r), korumasız ağlarda veya WPA2/WPA3 ile korunan ağlarda çalışacaktır. Çift bantlı bir cihazda (2,4 ve 5 GHz), 802.11r'nin kilidini açmak için yalnızca bir Wİ-Fi ağı veya SSID olmalı; parolalar ve zamanlayıcılar her iki band için de aynı olmalıdır.

wifi_roaming2_en.png

Fast transition (hızlı geçiş) için menüden: 'Hem 2.4 GHz hem de 5 GHz kablosuz ağ için etkin','Sadece 2.4 GHz kablosuz ağ için etkin', 'Sadece 5 GHz kablosuz ağ için etkin' ya da 'Devre dışı' seçeneklerinden birini seçin.

802.11r özelliğini aktif hale getirdikten sonra, 'Mobility domain ID' ve 'Mobility domain anahtarı' kısımlarını doldurun. İlgili değerler ağdaki tüm cihazlarda aynı olmalıdır.

'Yakındaki erişim noktalarını (AP) hızlı arama (802.11k) - Radio Resource & BSS Transition Management (802.11k/v)' özelliğini aktif hale getirin. İstemci cihazların komşu access pointler ve sinyal seviyeleri hakkında bilgi iletmesine izin verecektir.

KeeneticOS 3.3 ve üzeri sürümlerde, 'Radio Resource & BSS Transition Management' etkinleştirilirse, 802.11k (RRM; Radio Resource Management) ve 802.11v (WNM BTM; BSS Transition Management) desteği, Band Steering etkinleştirilse de devre dışı bırakılsa da etkindir. Bant Steering etkinse ve istemci 802.11v'yi destekliyorsa, bu, yönlendiricinin cevap olarak WNM BTM (BSS Transition Management) desteği beyan eden istemcileri yönetmesine ve bunları BTM sorguları aracılığıyla diğer banda göndermesine olanak tanır. Bant Steering devre dışı bırakılırsa ve 'Radio Resource & BSS Transition Management' seçeneği etkinleştirilirse, 802.11v desteğini bildiren uyumlu istemciler görürsünüz.

İpucu

The optimal settings for seamless Wi-Fi roaming are as follows: Enable 802.11r for the 2.4 & 5 GHz bands, 802.11kv and set Band Steering to 'Prefer 5 GHz'. In exceptionally rare cases, a client device may not connect to the router's network. For details, see the article 'Why can't my device connect to Wi-Fi when my router has Fast Transition (802.11r) enabled?'

Önemli

Mevcut durumda, Bant Steering kuralları misafir segmentinde geçerli değildir, ancak 802.11k ve dolaşım (roaming) çalışır.

3.4.3'ten önceki KeeneticOS sürümlerinde, dolaşım (roaming) etkinleştirildiğinde daha iyi uyumluluk için WPA2 ağ güvenlik protokolünü kullanmalısınız. Aksi takdirde cihazlar WPA2 + WPA3 modunda WPA3'ü tercih edebilir ve kesintisiz dolaşım çalışmayabilir. WPA3 ile birlikte FT desteği 3.4.3 sürümünden itibaren uygulanmaktadır.

'Cihaz listesi' sayfasında istemci cihazların yanında bulunan 'Bağlantı' sütununda cihazın desteklediği protokoller görülebilir. 802.11k/r/v dolaşım özellikleri etkinleştirilmelidir. Aksi takdirde, cihaz özelliklerinde görünmezler.

wifi_roaming3_en.png

Seamless roaming ile ilgili destekleri ve performansı sistem log (olay günlüğü) kısmından da inceleyebilirsiniz. Örneğin:

WifiMaster1/AccessPoint1: (MT76x2) STA(6c:4d:73:ce:05:02) had associated successfully (FT mode)
wmond: WifiMaster0/AccessPoint0: (MT76x2) STA(3c:77:e6:e3:74:bf) had re-associated successfully
wmond: WifiMaster0/AccessPoint0: (MT76x2) STA(3c:77:e6:e3:74:bf) had re-associated successfully (FT mode)
bndstrg: band steering: (1) send BTM request to ec:ad:b8:80:c8:21 for roam to 5GHz band
bndstrg: band steering: WNM client ec:ad:b8:80:c8:21 accepted 5GHz band 
wmond: WifiMaster1/AccessPoint0: (MT7615) STA(ec:ad:b8:80:c8:21) FT authenticated successfully.
wmond: WifiMaster1/AccessPoint0: (MT7615) STA(ec:ad:b8:80:c8:21) had re-associated successfully (FT mode).

Wi-Fi Mesh Sistemini kullanırken, kesintisiz dolaşım işlemi 'Geçiş Günlüğü'ne kaydedilir ve uygun görsel formatta sunulur.