Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

SSTP VPN Server

Keenetic’te bir SSTP sunucu kurabilirsiniz. Bu sayede kullanıcıların yerel ağa uzaktan bağlanmasını sağlayabilirsiniz.

Önemli

SSTP’nin (Güvenli Yuva Tünel Protokolü) başlıca avantajı Bulut’ta çalışabilmesidir, bu sayede hem istemci hem sunucu tarafında özel IP adresleri kullanılıyor olsa bile istemci ve sunucu arasında bir bağlantı kurabilirsiniz. Tüm diğer VPN sunucuları genel IP adresi kullanmayı gerektirir.

SSTP tünelde veri aktarımı, HTTPS trafiğinin yardımıyla gerçekleştirilir.

SSTP sunucu Keenetic Bulut sunucularıyla çalışabildiği için hızı, Bulut’u kullanan kullanıcıların sayısına ve faaliyetlerine bağlıdır.

SSTP sunucuya bağlanmak için Windows işletim sisteminde herhangi bir ek program kurmanıza gerek yoktur. Android kullanıcısıysanız, ek bir uygulama kurmanız gerekecektir. Keenetic bizzat SSTP istemci görevi görebilmektedir. ‘SSTP istemci’ başlıklı yazıda konuyla ilgili daha fala bilgi mevcuttur.

Sunucuyu konfigüre etmek için ‘SSTP VPN sunucu’ bileşenini kurmak gerekmektedir. Bu kurulumu ‘Genel sistem ayarları’ sayfasında ‘Güncellemeler ve bileşen seçenekleri’ kısmından ‘Bileşen seçenekleri’ne tıklayarak yapabilirsiniz.

sstp-server-01-en.png

Ardından ‘Uygulamalar’ sayfasına gidin. Burada ‘SSTP VPN sunucu’ panelini göreceksiniz.

sstp-server-02-en.png

Sunucuyu çalıştırmak için Keenetic cihazınızı KeenDNS Bulut servisine kaydetmeniz, keenetic.link veya *.keenetic.name veya keenetic.pro’dan SSL güvenlik sertifikasını destekleyen bir alan adı edinmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde sunucuya bağlanan istemci güvenilir bir HTTPS bağlantısı oluşturamaz. KeenDNS adını nasıl kaydedebileceğinizle ilgili bilgi 'KeenDNS servisi’ başlıklı yazıda mevcuttur.

Ayrıca, İnternetten erişime HTTPS protokolüyle izin vermeniz gerekir. Bunu ‘Kullanıcılar! sayfasından yapabilirsiniz. ‘Uzaktan Erişim’ kısmından ‘HTTP ile İnternetten erişime izin ver’ seçeneğini etkinleştirmeniz yeterlidir.

sstp-server-03-en.png

Şimdi SSTP sunucu konfigürasyonuna geçelim.

Uygulamalar’ sayfasından 'SSTP VPN sunucu' linkine tıklayın.

sstp-server-04-en.png

Sunucuyu konfigüre edin.

sstp-server-05-en.png

Çoklu oturum açma’ parametresi, aynı bilgileri kullanarak sunucuda birden fazla eş zamanlı bağlantı oluşturabilmeyi kontrol eder.  Düşük güvenlik seviyesi ve izleme dezavantajları sebebiyle önerilmez. Ancak ilk konfigürasyon esnasında veya aynı kullanıcının birden fazla cihazından tünel kurulumuna izin vermek istediğiniz hallerde bu seçeneği ‘etkin’ bırakabilirsiniz

Önemli

Çoklu oturum açma’ seçeneği devre dışıyken SSTP istemciye statik IP adresi atanabilir. Bunu VPN sunucu konfigürasyon sayfasında ‘Kullanıcılar’ kısmından yapabilirsiniz.

İstemciler için NAT’ seçeneği sunucu konfigürasyonunda varsayılan olarak etkin konumdadır. Bu ayar, VPN sunucu istemcilerinin İnternete erişim sağlamasına izin vermek için kullanılır. Yerleşik tip Windows istemcide bu özellik varsayılan olarak etkin konumdadır ve tünel oluşturulduğunda, İnternet talepleri tünel ile gönderilir. ‘Bulut erişim’ modu (KeenDNS servis ayarı) durumunda ise Bulut bağlantısında tünel verimi sunucunun veriminden veya istemci İnternet bağlantısının veriminden daha düşük olacağından, ‘istemciler için NAT’ ayarı kullanılmamasını öneririz.

Önemli

Sunucuda ‘İstemciler için NAT’ fonksiyonunu devre dışı bırakmanıza rağmen Windows istemcide varsayılan routing politikasını yeniden konfigüre etmezseniz, bilgisayarda tünel kurulumu yapıldıktan sonra İnternete erişim sağlayamayabilirsiniz.

Gerekirse ‘Ağ erişimi’ alanında sunucu ayarlarında, Ev segmentinden farklı bir segment de belirleyebilirsiniz Bu durumda belirleyeceğiniz segmentin ağı, tünel üzerinden kullanılabilir olacaktır.

Toplam olası eşzamanlı bağlantı sayısı, IP adresi havuzunun boyut ayarıyla ayarlanır. İlk IP adresinde olduğu gibi, bu ayar da gerekmedikçe değiştirilmemelidir. Belirteceğiniz IP alt ağı, router’in diğer arayüzlerinde kullanılan IP adresleriyle eşleşmemeli veya çakışmamalıdır.

Önemli

If the 'Start IP address' falls within the network range of the segment specified in the 'Network Access' field, the ARP-Proxy function is enabled to allow access to such VPN client from the specified local segment.

For example, if the home network 192.168.1.0 with a netmask of 255.255.255.0 and the DHCP server setting of 'Start Pool Address': 192.168.1.33, 'IP address pool': 120 is selected, you can set the 'Start IP address' of the VPN server to 192.168.1.154, which falls in the range 192.168.1.1 ~ 192.168.1.254, and have access from the home network to the VPN clients in the same way as access to the local devices.

Kullanıcılar’ bölümünde, SSTP sunucuya ve yerel ağa erişim sağlamasına izin vermek istediğiniz kullanıcıları seçin. Buradan kullanıcı adını ve şifreyi belirterek yeni bir kullanıcı da ekleyebilirsiniz.

Sunucu konfigürasyonu tamamlandıktan sonra ayarı ‘Etkin’ konuma getirin.

sstp-server-06-en.png

Bağlantı istatistikleri’ linkine tıklayarak bağlantı durumunu ve etkin oturumlarla ilgili ek bilgileri görüntüleyebilirsiniz.

sstp-server-07-en.png

İstemcilerin VPN sunucu yerel ağının yanı sıra tersi yönde de (örneğin VPN-tünelin iki tarafı arasında veri alışverişi yapabilmek için VPN sunucu ağından VPN istemci uzak ağına) erişim sağlamasını istiyorsanız, 'VPN ile routing ağları' başlıklı yazıda yer alan talimatlara bakınız.

Not

İstemci olarak sunucuya bağlanmak için şunu kullanabilirsiniz: