Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

Genel IP ve Özel IP adresi arasındaki fark nedir? CGNAT

Tüm IPv4 IP adreslerinin kullanımı iki ana gruba ayrılabilir: genel veya harici IP - bu gruba 'WAN adresleri' de denebilir – İnternette tüm ağın bir biriyle erişiminde kullanılırlar bu IPler planlı olarak dünya geneli dağıtılır, diğeri özel veya yerel yada dahili IP ler - bunlar yerel ağda (LAN) kullanılanlardır, istenildiği gibi değişik sınıflarda seçilebilir.

Genel IP adresi

İnternette kullanılan genel global adreslerdir. Genel bir IP adresi, İnternet'e erişmek için kullanılan bir IP adresidir. Genel (genel) IP adresleri, özel adreslerden farklı olarak Internet'te yönlendirilir.

Yönlendiricinizde veya bilgisayarınızda genel bir IP adresinin bulunması, kendi sunucunuzu (VPNFTPWEB vb.), Bilgisayarınıza uzaktan erişim, video gözetim kameraları düzenlemenize ve bunlara global ağdaki herhangi bir yerden erişmenize olanak tanır.

Genel bir IP adresiyle, herhangi bir ev sunucusunu Internet'te yayınlayacak şekilde ayarlayabilirsiniz: Web (HTTP), VPN (PPTP / IPSec / OpenVPN), medya (ses / video), FTP, NAS ağ sürücüsü, oyun sunucusu, vb.

Not

İnternetteki tüm sunucular ve siteler genel IP adresleri kullanır (örneğin, google.com — 172.217.22.14, Google'ın DNS sunucusu — 8.8.8.8).

Internet'teki tüm genel IP adresleri ana bilgisayarlarına veya sunucularına özgüdür ve atamayı çoğaltamaz.

Ev kullanıcıları için, sağlayıcı yalnızca bir veya daha fazla genel IP adresi sağlayabilir (kural olarak, ücretli bir hizmettir).

NAT özellikli IPv4 yönlendirici, ev ağ cihazlarının, sistemin İnternet bağlantısı için cihazın WAN arabirimindeki bir sağlayıcıdan aldığı bir ve aynı ortak IP adresini kullanmasına izin verir. Ev ağı bilgisayarına Internet'ten de erişmek için kullanılabilecek bu harici genel IP adresidir, ancak bu amaçla yönlendiricinizde Bağlantı Noktası iletmeyi ayarlamak gerekir.

Sınırlı sayıda genel IP adresi ve artan İnternet kullanıcısı nedeniyle, İSS'ler abonelere atanan özel IP adreslerini kullanmak için daha yaygındır.

Özel IP adresi

Özel dahili adresler İnternet'e yönlendirilmez ve İnternet'ten bu IP lere doğrudan trafik gönderilemez, yalnızca yerel ağda çalışması gerekir.

Özel adresler genelde aşağıdaki alt ağlardan IP adreslerini içerir:

  • 0.0.0 - 10.255.255.255 — 255.0.0.0 veya /8 (8 bit) maskeli 10.0.0.0 ağı

  • 16.0.0 - 172.31.255.255 — 255.240.0.0 (veya 12 bit) maskeli 172.16.0.0 ağı

  • 255.0.0 veya /16 tarafından maskelenen 192.168.0.0 ağı olan 192.168.0.0 192.168.255.255 aralığı

  • 192.0.0 veya /10 ağ maskeli özel bir aralık 100.64.0.0 ila 100.127.255.255; bu alt ağ, CGN (Taşıyıcı Sınıfı NAT) için adres havuzu olarak kullanılmak üzere rfc6598'e göre önerilir

Bu gruplar ayrılmış IP adresleridir. Bu adresler kapalı yerel alan ağlarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve bu adreslerin tahsisi küresel olarak kimse tarafından kontrol edilmez.

Özel bir IP adresi kullanarak internete doğrudan erişim mümkün değildir. Bu durumda, İnternet bağlantısı NAT aracılığıyladır (ağ adresi çevirisi özel IP adresini genel bir adresle değiştirir). Aynı yerel ağ içindeki özel IP adresleri benzersiz olmalı ve tekrarlanamaz.

Önemli

ISS'niz size yukarıdaki listeden bir IP adresi sağlıyorsa, özel IP adresleri Internet'e yönlendirilmediğinden (erişilemez), İnternet'ten ev ağ bilgisayarlarınız ve sunucularınızla bağlantı kuramazsınız. Ev ağı bilgisayarlarınıza İnternet'ten erişmeniz gerekiyorsa, genel bir IP adresi almak için ISS'nize başvurmanız gerekir.

Ancak, özel bir IP adresiyle bile, Keenetic'in web arabirimine ve ev ağına uzaktan erişim veya alan adı servisimiz KeenDNS aracılığıyla yönlendiricinizin kaynakları (hizmetleri)  . Bu, örneğin, ağ sürücüsü, web kamerası, sunucu gibi web arayüzü olan bir cihaza veya yönlendiricinizde çalışan Transmission torrent istemcisinin kontrol arayüzüne erişimi içerir.

İnternet güvenliği söz konusu olduğunda, özel IP adreslerinin kullanımı, genel IP adresinin kullanımından daha güvenlidir, çünkü özel IP adresleri doğrudan İnternet'te görünmez ve NAT'un arkasındadır; ev ağı. Genel bir IP adresi kullanılırken, hizmetlerini Internet'e sunan bilgisayar veya sunucu için ek güvenlik sağlamak için önlemler alınması gerekir.

Özel kullanımlar için IPv4 adres bloklarının atanması RFC6890'da belirtilmiştir. Bu belgedeki tablolar, her iki şekilde de ayrılmış ve genel olarak kullanılamayan tüm adres alanlarını içerir.

ISS'in bizlere doğrudan genel IP adresi atayıp atamadığını nasıl kontrol edebiliriz?

IP adresinizin herkese açık olup olmadığını kontrol etmek için myip.com (veya benzer bir hizmeti) kullanabilirsiniz. Siteye istek gönderen kişinin IP adresi gösterilir; ve İnternet servis sağlayıcınızın size atadığı IP adresiyle (yani Gösterge Tablosunun bilgi panelinde gösterilen IP adresi) eşleşmesi durumunda, size genel bir IP adresi atanır.

Örneğin:

myip-01-en.png

Keenetic yönlendiricinin WAN arabirimindeki IP adresi web arabiriminde görüntülenebilir. İnternet bilgi panelindeki Gösterge tablosu ana sayfasında 'Bağlantı Ayrıntıları'nı tıklayın. 'IP adresi' alanında, İnternet'e erişmek için kullanılan adresi göreceksiniz.

myip-02-en.png

Burada, IP ler aynıdır ve aslında yönlendiricinin WAN'ında kullanılan genel bir adrestir.

If you see that the IP addresses do not match and the external WAN IP address of Keenetic in the web interface belongs to one of the private network ranges, then the router has a private IP address.