Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

UPnP servisi

UPnP servisi sayesinde router’daki portları otomatik olarak yönlendirebilirsiniz. UPnP; Skype messenger, μTorrent, ve Transmission torrent istemcileri veya XBOX Live ağ servisi gibi uygulamalar tarafından kullanılır. UPnP kullanırken gerekli NAT ve firewall kuralları router’da otomatik olarak oluşturulduğundan, port yönlendirmesini sizin konfigüre etmenize gerek kalmaz.

Önemli

UPnP servisi, port yönlendirmesinin yapılacağı cihaz veya uygulama üzerinde- bilgisayarda veya tablet, akıllı telefon vb. ağ aygıtlarında olabilir- etkinleştirilmelidir. Yönlendirme kuralları, talep üzerine UPnP mekanizması ile otomatik olarak oluşturulur. Bu kurallar yalnızca oturum içinde ve talebin alındığı yerel host için geçerlidir. Oturum sona erer ermez kural kaldırılır.

Otomatik port yönlendirme için Keenetic router UPnP servisinin kullanıldığı bir örneği birlikte inceleyelim.

Router’ın web yapılandırıcısında, ‘Yönetim’ menüsünün altında ‘Sistem Ayarları’ sayfasına gidin, ‘Bileşen Seçenekleri’ ne tıklayın ve 'UPnP servis' bileşeninin kurulu olduğundan emin olun. UPnP servisi varsayılan konfigürasyonunda varsayılan olarak etkin konumdadır.

upnp-01-en.png

Bizim örneğimizde μTorrent torrent istemcisini kullanacağız. Programı çalıştırın ve ayarlarına gidin.

upnp-02-en.png

Gelen bağlantılarda kullanılan port’ alanında torrent istemci tarafından kullanılacak port sayısını belirtin veya varsayılan port numarası kalsın (bizim örneğimizde port sayısı 16762). UPnP servisinin devrede olduğundan, özellikle de 'UPnP port haritalandırma' seçeneğinin devrede olduğundan emin olun. Ayarlarda ‘Her başlatıldığında portu rastgele seç’ seçeneği etkin ise uygulama her çalıştırıldığında yeni bir portu gelişigüzel kullanacaktır.

upnp-03-en.png

UPnP servisi etkinleştirildiğinde router, port yönlendirme kurallarını otomatik olarak oluşturur.

UPnP ile açılan portların listesini Keenetic web- yapılandırıcısında görüntüleyebilirsiniz. 'Cihaz Listesi' sayfasına gidin ve ardından cihaz kaydına tıklayın. 'UPnP port yönlendirme tablosu’ kısmında, belirli bir cihaz için açık olan portların listesini görebilirsiniz.

upnp-04-en.png

Açık portları 'Port yönlendirme' sayfasından da kontrol edebilirsiniz. Ev ağınızda yer alan tüm aygıtlar için UPnP ile açık olan portlar burada gösterilmektedir.

upnp-05-en.png

İnternete erişim sağlamak için router’ınız genel IP adresi kullanılıyorsa, bu servisi sağlayan İnternet sitelerinden birinde açık bir port olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Port sayısını girin ve ardından ‘Doğrula’ tuşuna tıklayın.

Belirtilen port ‘Açık’ konumda ise Keenetic router’ın UPnP servisi çalışıyor demektir.

Önemli

Port kontrolü esnasında portu kullanan uygulama (bizim örneğimizde uTorrent) çalışıyor ve aktif konumda olmalıdır. Aksi takdirde cevap olumsuz olacaktır. Router’ın harici arayüzünde genel bir WAN IP adresi var ise açık portlar İnternet servisi üzerinden kontrol edilebilir.

UPnP servisini devre dışı bırakmanız gerektiğinde, web yapılandırıcısından 'UPnP servis' sistem bileşenini kaldırın.