Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

Kablosuz Tekrarlayıcı Genişletici (Repeater) modu

Kablosuz ağlar için özellikle yüksek binalarda ve beton bölmeli apartmanlarda sinyal yükselticilerin veya kapsama alanı genişleticilerin kullanılması gerekir. Kablosuz ağın alanı eşit şekilde kapsaması ve apartmanın ya da büyük bir evin uzak odalarına da istikrarlı sinyaller gönderebilmesi için Keenetic serisi ek router kullanılabilir. Tek yapmanız gereken şey ‘Repeater’ moduna (bazı durumlarda Kablosuz Tekrarlayıcı / Genişletici olarak da adlandırılır) geçerek ana router’in Wi-Fi sinyalini artırmak istediğiniz katta ya da odada kurulumunu sağlamaktır.

Önemli

Kablosuz Genişletici ( Repeater ) modunda ağ adı (SSID), kablosuz kanal sayısı ve güvenlik ayarları (protokol, ağ anahtarı veya şifresi) ana router’dekiyle aynı kalacaktır. Kablosuz ev ağı aygıtları, daha güçlü sinyale sahip bir erişim noktası seçerek router’ler arasında otomatik olarak geçiş yapabilecektir.

Kablosuz Tekrarlayıcı / Genişletici (Repeater) modunda, ek bir Keenetic, sadece Wi-Fi ile ana router’e bağlanabilir. İstemcilerin gerek Wi-Fi ile gerek Ethernet ağ kablosu ile ek router’e bağlanmasını sağlayabilirsiniz.

Önemli

DHCP, ana Keenetic cihaz üzerinde etkin konumda olmalıdır.

It is assumed that the device by default obtains an IP address via DHCP from the main router. If no IP address has been received, the device is assigned a service static IP address of 192.168.1.3. When a DHCP server appears on the network, the service IP address is automatically reset, and you can only connect to the web interface by the new IP address, which will be obtained from the main router via DHCP.

Ek Keenetic cihaz için ideal konumu seçin. Ana router’den güçlü Wi-Fi sinyali alabileceği (‘Repeater’ın ve ana router’in direkt açık görüş hattında olacağı en ideal yer) ve aynı zamanda gereken odalarda kapsama alanını genişletebileceği bir yer bulmanız gerekir.

To switch the operating mode on 4-position switch models, set it to 'С' (Repeater); on 2-position switch models, set it to 'B' (Extender).

repeater-mode1-en.png

Keenetic Air (KN-1610) ve Lite (KN-1310) modellerinin çalışma modunu değiştirmek için arka panel üzerinde bulunan özel mod düğmesini ‘C’ (Repeater) Genişletici konumuna getirin. Diğer Keenetic cihazlarda mod değiştirme işlemi web arayüzü kullanılarak yapılmalıdır. ‘Sistem Ayarları’ sayfasında ‘Çalışma modunu değiştir’e tıklayın ve ek router için Tekrarlayıcı / Genişletici (Repeater) modunu seçin.

repeater-mode2-en.png

Cihazın çalışma modunun değiştiğine dair bir uyarı penceresi açılacaktır. İşlemi doğrulamak için ‘Modu değiştir’e tıklayın.

repeater-mode3-en.png

Ardından mod değiştirme işlemine yönelik bir ilerleme çubuğunun yanı sıra seçilen modda router’in ev ağınızla bağlantısına ve çalışma modunu değiştirdikten sonra web arayüzüne nasıl erişim sağlayacağınıza dair bilgilendirme iletisini göreceksiniz.

repeater-mode4-en.png

Tekrarlayıcı / Genişletici (Repeater) modunda, router, ana router’in Wi-Fi ağına bağlı olmalıdır. Tekrarlayıcı / Genişletici (Repeater) ile ana router arasındaki bağlantı, WPS tuşu kullanılarak sağlanacaktır. Çoğu modern router’ler bu teknolojiyi desteklemektedir. Ana ağa bağlanmak için adı (SSID), anahtarı (şifre) ve diğer parametreleri bilmenize gerek yoktur.

Repeater ile ana router arasında bağlantı oluşturmak için ek router üzerinde bulunan wifi-button.png (WPS/Wi-Fi) tuşuna bir veya iki defa (bir defa dokunulduğunda 2.4 GHz ağına, iki defa dokunulduğunda 5 GHz Wi-Fi ağına bağlanmak için) basın (elinizi basılı tutmayın, sadece basıp çekmeniz yeterli).

Benzer şekilde, ana router üzerinde bulunan wifi-button.png tuşuna basın.

repeater-mode5-en.png

Not

WPS/Wi-Fi tuşuna bir veya iki defa basarak sadece ana router ile Repeater arasında bilgi aktarımına yönelik erimi seçebilirsiniz. Her iki cihaz da İnterneti 2.4 GHz ve 5 GHz aralığında sağlamaktadır. Tuşa kaç defa basarsanız basın her iki ağ da genişletilir.

Her iki cihazda bulunan WPS tuşlarına basıldıktan sonra Wi-Fi göstergeleri aktif bir şekilde yanıp sönecektir. Cihazların tüm parametreleri kabul edip otomatik olarak ağ kurmasını bekleyin. Bu en fazla bir dakikanızı alacaktır.

Wi-Fi ayarları ana router’den kopyalanır, dolayısıyla bağlantının sağlanacağı kablosuz aygıtların ayarlarını değiştirmeden genişletilmiş ağ kapsama alanı dahilinde hareket edebilirsiniz.

Bağlantı başarılı bir şekilde oluşturulduktan sonra Repeater üzerindeki globus.png (İnternet) LED’i yanacaktır. Router’in Repeater modunda konfigürasyonu tamamlanmış demektir.

Tekrarlayıcı / Genişletici (Repeater) modunda router, ana router’den bir IP adresi alacaktır. Bu IP adresi, ‘Cihaz listeleri’ sayfasında web arayüzünden ana Keenetic’te görüntülenebilir.

repeater-mode6-en.png

Bizim örneğimizde, Tekrarlayıcı / Genişletici (Repeater) modundayken Keenetic’in, yerel ağdan erişim sağlamak için ana router’den aldığı IP adresi 192.168.1.139 şeklindedir. Web arayüzü girerek gerekirse ek ayarlar yapılabilir.

Önemli

Ek modlarda, Keenetic web arayüzü menüsü ana menüye kıyasla kesik olacaktır (ek modda kullanılmayan menü öğeleri olmayacak).

Tek yapmanız gereken kablosuz ağınızın sabit olmasını ve daha önce sinyalin gitmediği ya da sinyal gücünün zayıf olduğu odalarda sinyal gücünün yüksek olmasını sağlamaktır. Ağların kullanılabilirliğini kontrol etmek için mobil kablosuz aygıtlarınızı (akıllı telefon, tablet veya dizüstü bilgisayar gibi) kullanabilirsiniz. Ev tipi kablosuz ağınızın adı (SSID) değişmeden kalırken erim alanı önemli ölçüde artacaktır.

Gerekirse bu modda 'Kablosuz kesintisiz dolaşım' (erişim noktaları arasında Wi-Fi istemcilerinin otomatik anahtarlanması) özelliğinden yararlanabilirsiniz.

İpucu

  • Ana router (erişim noktası) WPS’yi desteklemiyorsa ağ bağlantınızı manüel olarak oluşturabilirsiniz. Bunun için bilgisayarınız üzerinden ağ bağlantısında, Ethernet kablosunu Tekrarlayıcı / Genişletici (Repeater) router’e bağlamanız ve IP adresini 255.255.255.0 maske ile 192.168.1.4 ~ 192.168.1.254 aralığında ayarlamanız gerekecektir. Web Kontrol Paneli 192.168.1.3 IP adresinde (cihazın servis statik IP adresi) kullanıma uygun olacaktır, ‘Bağlantı’ sayfasından ‘Repeater modu’ kısmından Wi-Fi ağına bağlantıyı manüel olarak konfigüre edebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için 'Keenetic web arayüzüne ek modlardan birinde erişim' başlıklı yazıya bakın.

  • In KeeneticOS, it is possible to set the MAC address of the access point (BSSID) for the Repeater/Extender mode connection. This feature is useful when there are identical access points (SSIDs) on the radio. You can connect to a specific point by entering its MAC address manually.