Skip to main content

Інструкція користувача

Як перевірити потужність сигналу та зону покриття Wi-Fi?

Використовуючи сучасні мобільні пристрої, можна легко визначити рівень сигналу Wi-Fi від точки доступу в різних кімнатах квартири, приватного будинку або офісу.

Наприклад, візьміть смартфон або планшет на базі ОС Android та встановіть спеціальний безкоштовний додаток для визначення вільних каналів, перевірки якості прийому та сили сигналу Wi-Fi. Вибір таких програм досить великий (наприклад, Wifi AnalyzerWiFiAnalyzer (open-source)WiFi Analyzer). Пройдіться по квартирі з мобільним пристроєм із запущеною програмою і перевірте рівень сигналу в різних місцях квартири. За допомогою подібних програм ви зможете переглянути список найближчих мереж Wi-Fi, номери радіоканалів, які вони зараз використовують, силу сигналу мережі Wi-Fi вашого роутера та сусідніх мереж. З отриманої інформації можна буде визначити силу сигналу в різних кімнатах та радіус дії вашої мережі Wi-Fi.

Для вимірювання сили сигналу Wi-Fi використовується показник RSSI (англ. received signal strength indicator) - повна потужність сигналу що приймається. Вимірюється приймачем в дБм (dBm, децибел відносно 1 мВт).

RSSI може набувати значення від 0 до -100 дБм. Чим вище значення RSSI (ближче до 0), тим сигнал кращий (потужніший), і чим ближче до -100, тим сигнал гірший (слабший). Якісним сигналом Wi-Fi можна вважати значення не нижче -65 дБм. При меньшій потужності вже спостерігатиметься зниження швидкості підключення, втрата пакетів, повторні передачі даних (ретрансміти).

Ось орієнтовні значення відповідності потужності сигналу Wi-Fi та його якості:

  • Відмінний: від -35 до -50 дБм

  • Хороший: від -50 до -65 дБм

  • Задовільний: від -65 до -75 дБм

  • Поганий: від -75 до -85 дБм

  • Неприйнятний: від -85 до -100 дБм

Примітка

Ці значення не є абсолютними. Визначення точних значень у разі неможливо, т.я. потужність сигналу Wi-Fi залежить не тільки від показника RSSI, але і від інших факторів (від завантаженості радіо етеру, від потужності сигналу точки доступу, від перешкод, характеристик мобільного пристрою). Оцінка параметрів носить умовний (суб'єктивний) характер і ґрунтується на нашому практичному досвіді та даних, отриманих від користувачів.

Наведемо приклад.

Вимірювання проводилося у двокімнатній квартирі площею 56 кв.м. у багатоповерховому панельному будинку. Замір виконувався для бездротової мережі Wi-Fi 2,4 ГГц зі смартфона, який підтримує стандарт Wi-Fi 802.11n з максимальною швидкістю підключення до 150 Мбіт/c (ширина каналу 40 МГц, один просторовий потік MIMO 1Tx1R). На інтернет-центрі Keenetic бездротова мережа Wi-Fi має налаштування за замовчуванням (потужність сигналу встановлена на 100%).

wifi-coverage-01-en.jpg

Вимірювання сигналу виконано в кімнаті з роутером, на відстані два метри від нього в прямій видимості. Перешкод на шляху проходження сигналу немає. Сила сигналу –40 дБм, канальна швидкість 150 Мбіт/с.

wifi-coverage-02-en.png

Вимірювання сигналу виконано в сусідній кімнаті. Перешкоди: одна міжкімнатна бетонна стіна. Сила сигналу –54 дБм, канальна швидкість 135 Мбіт/с.

wifi-coverage-03-en.png

Вимірювання сигналу виконано в найдальшій від роутера кімнаті (на кухні). Перешкоди: дві міжкімнатні бетонні стіни. Сила сигналу –72 дБм, канальна швидкість від 60 до 80 Мбіт/с.

wifi-coverage-04-en.png

Через 3 бетонні стіни потужність сигналу буде вже вкрай низькою, швидкість впаде до мінімальних значень, у роботі мережі Wi-Fi можливі розриви або взагалі не вдасться встановити з'єднання з роутером.

Як відомо, різні перешкоди (стіни, стелі, меблі, металеві двері і т.д.), розташовані між Wi-Fi-пристроями, можуть частково або значно відбивати/поглинати радіосигнали, що призводить до часткової або повної втрати сигналу. Таблицю, втрати ефективності сигналу Wi-Fi під час проходження через перешкоди, ви знайдете у статті "Wi-Fi signal attenuation coefficients when passing through different materials".

При дуже слабкому сигналі Wi-Fi у дальніх кімнатах рекомендуємо розширити зону покриття існуючої мережі використавши додатковий ретранслятор Keenetic (Air, Speedster, Buddy). Не намагайтеся покрити одним роутером багатокімнатне чи різнорівневе приміщення. Як не можна освітити багатокімнатну квартиру або великий будинок однією лампочкою (навіть якщо це прожектор), так і з Wi-Fi: краще використовувати кілька інтернет-центрів Keenetic як ретранслятори там, де це необхідно. Додаткову інформацію ви знайдете у статті "Що таке Wi-Fi-система?".

wifi-coverage-05-en.jpg

Додаткову інформацію можна знайти в статтях: