Skip to main content

Інструкція користувача

Місце розташування роутера для оптимального сигналу Wi-Fi

Інтернет-центр (маршрутизатор або роутер) з бездротовою точкою доступу Wi-Fi дозволяє організувати високошвидкісну бездротову мережу (Wireless LAN; WLAN) для спільної роботи в Інтернеті та домашній мережі з ноутбуків, планшетів, смартфонів та інших пристроїв Wi-Fi. Доступ в Інтернет по бездротовій мережі можна забезпечити длябудь-яких пристроїв, що мають модулі та адаптери Wi-Fi: телевізор з функцією Smart TV, ігрова приставки, розумний годинник та інші.

Більшість користувачів встановлюють роутер у кімнаті біля свого робочого столу, на якому знаходиться комп'ютер. І на це є вагомі причини: тут є розетка для підключення електроживлення, забезпечується вільний доступ до пристрою для увімкнення/вимкнення, є можливість підключення кабелів клієнтів домашній мережі. Якщо Ви зробили саме так, і робота домашньої бездротової мережі Wi-Fi Вас влаштовує (забезпечується впевнений сигнал в потрібних кімнатах помешкання), нічого міняти не потрібно. Залиште роутер в тому ж місці, де він був Вами встановлений.

Однак, якщо ваше помешкання має нестандартне планування, а Ви часто користуєтеся пристроями Wi-Fi в різних кімнатах і Вам необхідно забезпечити впевнений сигнал Wi-Fi і максимальний радіус дії бездротової мережі по всьому помешканню, в цьому випадку до вибору розташування роутера з точкою доступу Wi-Fi потрібно підійти вдумливо.

При невірному розміщенні роутера з точкою доступу Wi-Fi в помешканні може спостерігатися низька швидкість підключення, періодичні розриви з'єднання, слабкий і нестабільний сигнал у суміжних кімнатах.

Сучасні пристрої, що оснащені передавачами і антенами з достатніми потужністю та коефіцієнтом підсилення сигналу, дозволяють забезпечити стабільну і якісну роботу всієї бездротовий мережі. В цій статті ми даємо загальні рекомендації щодо оптимального розміщення роутера в помешканні для якісної роботи мережі Wi-Fi.

Спочатку звернемося до теорії.

В бездротової технології Wi-Fi, в якості середовища розповсюдження сигналу використовується радіоетер, тобто сигнал поширюється без дротів, і на відкритому просторі сигнал практично не піддається негативного впливу, але сильно слабшає, проходячи через різні перешкоди (це можуть бути стіни або меблі). Кожна перешкода, що знаходиться в зоні поширення сигналу знижує його потужність. Чим більше перешкод, тим слабшим стає сигнал.

Потрібно пам'ятати, що сигнал Wi-Fi не тільки намагається огинати перешкоду, але і проходити крізь неї, що призводить до додаткового відбиття і поглинання частини потужності сигналу.

Деякі перешкоди поглинають сигнал досить сильно, особливо бетонні стіни й залізні двері, а деякі, такі як дзеркала — сильно віддзеркалюють сигнал.

На якість сигналу впливає не тільки кількість стін, розташованих на шляху поширення сигналу, але і їх товщина і будівельний матеріал, з якого вони зроблені.

Існують матеріали з різним коефіцієнтом поглинання сигналу. Наприклад, деревина, пластик, звичайне скло, гіпсокартон — належать до матеріалів з низьким поглинанням. Тоноване скло, вода (великий акваріум), цегла, штукатурка — матеріали з середнім поглинанням. Матеріали з високим коефіцієнтом поглинання, які дуже негативно впливають на сигнал - метал (залізні двері, алюмінієві і сталеві балки), бетон (всередині якого знаходиться арматурна гратка), кераміка. Таблицю втрати ефективності сигналу Wi-Fi при проходженні через різні перешкоди, можна знайти в статті: «Коефіцієнти загасання сигналу Wi-Fi при проходженні через різні середовища»

wifi_attenuation_en.png

Деякі Wi-Fi пристрої працюють на частоті 2,4 ГГц. На цій же частоті працюють різні побутові прилади — мікрохвильові печі (НВЧ-печі), Smart TV, Bluetooth, дитячі радіо няні, безпровідні радіотелефони та інші пристрої, що  можуть створювати значні електромагнітні завади.

Також на вашу бездротову мережу можуть чинити негативний вплив Wi-Fi ваших сусідів (роутери, точки доступу). Це може приводити до зниження продуктивності вашої мережі, а в деяких випадках і до повного пригнічення сигналу Wi-Fi.

Тепер перейдемо до практики.

Спочатку визначимо завдання. Припустимо, необхідно знайти таке місце в помешканні для розміщення роутера, щоб мережа Wi-Fi працювала стабільно у всіх приміщеннях (припустимо, що це квартира стандартної планування з наявністю від 1 до 3 житлових кімнат, кухні і санвузла).

Отже, бажано, щоб сигнал Wi-Fi між пристроями бездротової мережі долав менше перешкод, та, по можливості, вільно проходив через відкриті дверні отвори, арки. В цьому випадку сигнал буде потужнішим.

Важливо

Розташуйте роутер так, щоб кількість стін по трасі проходження сигналу від клієнтських пристроїв, була зведена до мінімуму. Чим більше перешкод, тим гіршим буде сигнал. Найкращий рівень сигналу буде в тій кімнаті, де знаходиться сам роутер. Оптимальна точка розміщення роутера знаходиться приблизно в центрі помешкання.

Один з оптимальних варіантів розташування - це передпокій (коридор або хол). З передпокою зазвичай існує майже пряма видимість в кожну кімнату (за винятком деяких нестандартних планувань). При такому розташуванні роутер буде рівномірно оточений усіма клієнтами домашньої мережі (планшет, ноутбук, Smart TV...), які будуть підключатися до нього, і вони зможуть впевнено приймати сигнал.

wi-fi_cover_en.jpg

Наприклад, розташуйте роутер на зовнішній стіні передпокою або коридору, або помістіть його на шафу, яка зазвичай присутня в передпокої.

Давайте більш детально розглянемо переваги розташування роутера в передпокої.

По-перше, часто саме біля вхідних дверей входить інтернет-кабель від вашого провайдера. Встановивши роутер біля вхідних дверей, можна уникнути прокладання Ethernet кабелю по квартирі.

Рекомендується розміщувати маршрутизатор на шафі, або повісити на стіну на висоті не менше 2 метрів. Таке розташування дозволить забезпечити найкраще покриття приміщення сигналом Wi-Fi.

По-друге, з передпокою можна отримати найкраще розповсюдження сигналу по всій квартирі. При стандартному плануванні квартири передпокій знаходиться практично посередині житлового приміщення, тому саме з нього сигнал Wi-Fi буде рівномірно розповсюджуватися по всьому помешканню.

wi-fi_cover_en2.png

Розташовувати роутер бажано на столі, шафі, полиці, низькій тумбі або повісити на стіну на висоті бл. 1 до 2 метрів. Таке розташування забезпечить найкраще покриття сигналу Wi-Fi. Ми не рекомендуємо розміщувати маршрутизатор занадто високо (наприклад, під стелею) або занадто низько (наприклад, на підлозі), оскільки це може перешкодити найкращому розподілу сигналу Wi-Fi.

Припустимо, Ви визначилися з місцем розташування роутера. Тимчасово встановіть його в потрібному місці і перевірте якість прийому сигналу Wi-Fi різних кімнатах. Якщо в якійсь кімнаті сигнал дуже слабкий, спробуйте перемістити роутер в бік цієї кімнати і знову перевірити рівень сигналу спочатку в цій кімнаті, а потім в інших кімнатах.

Якість прийому сигналу може значно змінитися, якщо ви трохи зсунете або розвернете роутер. Навіть невеликий поворот або зсув пристрою може істотно поліпшити, або знизити, якість сигналу.

Якщо роутер розмістити не в центрі квартири, а, наприклад, на кухні або в крайній кімнаті, у віддалених приміщеннях можуть виникнути «мертві зони», де сигнал буде відсутній. Тут грає роль планування самого помешкання, кількість дверних отворів та арок, тобто місць, через які сигнал проходить без втрати якості. Якщо планування квартири нестандартне, то і метод визначення оптимального місця розташування роутера буде більш складним.

Підказка

Неможливо запропонувати якесь шаблонне та універсальне місце розташування роутера в помешканні. У будь-якому випадку, Вам доведеться самостійно, методом спроб і перевірок, вибрати найбільш оптимальне місце. Чинна інструкція  має лише інформаційний і освітній характер.

Використовуючи сучасні мобільні пристрої, можна дуже легко визначити рівень сигналу Wi-Fi точки доступу у різних місцях квартири.

Наприклад, візьміть смартфон або планшет на базі ОС Android і встановіть спеціальний безкоштовний додаток для визначення вільних каналів, перевірки якості прийому і потужності сигналу Wi-Fi. Вибір таких додатків досить великий (наприклад, Wifi AnalyzerWiFi Analyzer (open-source)WiFi Analyzer). Встановіть роутер в запланованому місці, пройдіться по помешканню зі смартфоном або планшетом з працюючим додатком і перевірте рівень сигналу в різних місцях.

За допомогою таких додатків Ви зможете подивитися список найближчих мереж Wi-Fi та номери радіоканалів, які зараз використовуються. З отриманої інформації можна буде визначити менш завантажений радіоканал, радіус дії вашої мережі Wi-Fi, потужність сигналу в різних місцях помешкання, що допоможе знайти оптимальне місце для розташування роутера, яке Вас влаштує.

Якщо у Вас немає смартфона або планшета, скористайтесь ноутбуком. На нього можна встановити одну з програм для моніторингу мереж Wi-Fi (наприклад, InSSIDerWirelessNetViewFree Wi-Fi Scanner для ОС Windows; LinSSIDiwScanner для ОС Linux; WiFi ScanneriStumblerWiFi ExplorerAirRadar для Mac OS X).

Увага! Зазначені програми можуть бути надані в якості демонстраційних і мати статус умовно-безкоштовного програмного забезпечення (Shareware Trial Version) з обмеженим тестовим періодом використання. Умовно-безкоштовні програми можуть обмежувати комерційне використання, а також періодично нагадувати користувачеві про оплату. В статті «Як просканувати мережа Wi-Fi і визначити найбільш вільний канал?» нашої Бази знань Ви знайдете приклад використання програми InSSIDer 2.

Ми сподіваємося, що наші поради і рекомендації допоможуть Вам визначити оптимальне місце розташування роутера в квартирі та отримати усі переваги бездротових технологій.

На завершення, перерахуємо місця, де не рекомендується розташовувати роутер з точкою доступу Wi-Fi. Звичайно, розміщення в зазначених місцях не є суворою забороною, але може помітно позначитися на якості бездротової мережі.

Важливо

Не рекомендується розташовувати роутер з Wi-Fi:

У нішах (поглибленнях) стіни, за виступами або іншими перешкодами (наприклад, за шафою, за диваном, за великим акваріумом, на полиці заповненого книжкової шафи), тобто у місцях з обмеженим простором.

У низькому розташуванні (на підлозі, під столом). При такому розміщенні сигнал буде більше «пригнічений» меблями та іншими перешкодами.

Поруч з електроприладами (холодильник, телевізор, системний блок комп'ютера) та джерелами випромінювання радіохвиль (мікрохвильовка, радіотелефон). Електроприлади є джерелом шумів і радіочастотних магнітних полів. Мікрохвильові печі (НВЧ-печі) працюють приблизно на тій же частоті, що і бездротові мережі роутерів, і навіть невелике випромінювання, що виходить від мікрохвильовки, може вплинути на сигнал Wi-Fi роутера або повністю його заглушити. Рекомендуєтся притримуватися відстані між роутером і електроприладами не менше 1-2 метрів. Можемо відзначити, що база від радіотелефону створює перешкоди навіть тоді, коли слухавка неактивна. Багато електроприладів зосереджено саме на кухні, тому кухня не є кращим місцем для розміщення роутера.

Поруч з радіаторами опалення або в місцях, де ускладнена вентиляція пристрою. У цьому випадку роутер може перегріватися і нестабільно працювати.

У процесі роботи роутер нагрівається, тому:

  • не встановлюйте його в місцях з температурою повітря, що перевищує 40 °C, у закритих шафах і нішах, а також на інші пристрої або предмети, що нагріваються;

  • не накривайте роутер і не встановлюйте на нього жодних предметів

  • слідкуйте за тим, щоб ніщо не блокувало вентиляційні отвори в корпусі (при необхідності своєчасно очищуйте їх від пилу).