Skip to main content

Інструкція користувача

Мультишляхова передача (додавання пропускної спроможності декількох інтернет-з'єднань)

Починаючи з версії KeeneticOS 3.9, реалізовано інтелектуальне балансування трафіку при використанні декількох інтернет-з'єднань. У роутері Keenetic цей механізм називається Мультишляховий режим (Multipath mode).

У вебінтерфейсі роутера є можливість створення нової політики мультишляхової передачі, яка дозволяє оптимізувати використання кількох інтернет-з'єднань, прискорити та збалансувати передачу трафіку.

У режимі мультишляхової маршрутизації всі підключення, що містяться в політиці, автоматично передають трафік. Цей режим можна використовувати для додавання пропускної спроможності каналів ваших провайдерів.

Примітка

Найбільш ефективно балансування буде застосовуватися для роботи багатопотокового трафіку (з'єднань типу "точка - багатоточка" або "один до багатьох"), наприклад, для torrent-трафіку, P2P або інших протоколів, які відкривають багато з'єднань, що не вимагають збереження адреси джерела. У цьому випадку з'єднання розподілятимуться по різним підключенням.

Для з'єднань типу "точка - точка" або "один до одного" балансування коректно не працюватиме, адже більшість хостів відкине пакети певної сесії, якщо вони прийдуть з різних IP-адрес. Наприклад, інтернет-сайт або веб-сервіс, що працює за протоколом https і відкриває декілька сесій, може відмовитись працювати, т.я. якщо частина сесій буде йти через різних провайдерів, це спричинить спрацювання протоколів безпеки та помилки для протоколу https.

Мультишляхова передача може працювати в рамках лише додаткової політики (у політиці за замовчуванням цей режим не можна увімкнути). Для налаштування виконайте такі дії:

  1. Підключіть до роутера декілька інтернет-з'єднань (наприклад, це можуть бути як дротові підключення, так і підключення через 3G/4G модеми);

    Звертаємо вашу увагу, що провайдери повинні видавати роутеру Keenetic WAN IP-адреси з різних підмереж, щоб не виникало конфлікту;

  2. На сторінці "Пріоритети підключень" додайте нову політику;

  3. Увімкніть опцію "Мультишляхова передача" та позначте галочками потрібні інтернет-підключення;

  4. Перенесіть у цю політику пристрій, на якому потрібно отримати сумарну швидкість кількох з'єднань;

  5. Перевірте роботу мультишляхової передачі. Найпростіший спосіб - на ПК запустіть завантаження файлу через торрент-клієнт. Пристрій зможе використовувати кілька підключень одночасно, якщо звичайно обидва провайдери не блокують протокол BitTorrent (у мережах мобільних операторів може не працювати торрент-трафік або штучно обмежуватиметься за швидкістю).

multipath-01-en.png

Примітка

З версії KeeneticOS 3.9 число сесій розподіляється не у співвідношенні пріоритетів ip global, а у співвідношенні фізичних швидкостей інтерфейсів. Так при двох гігабітних підключеннях сесії ділитимуться навпіл. Якщо перше підключення 1000 Мбіт/с, а друге 100 Мбіт/с, то у співвідношенні 10/1. Враховуються лише швидкості фізичних лінків портів, що використовуються. Не враховуються обмеження швидкості шейпером провайдера згідно з тарифним планом.

Важливо розуміти, що співвідношення числа сесій не гарантує співвідношення швидкостей. Ці співвідношення наближуються одне до одного за умови великої кількості однорідних сесій. Якщо основне завантаження створюється лише однією сесією, ця сесія може довільним чином встановитися через будь-яке підключення. У цьому випадку швидкість визначатиметься лише швидкістю одного підключення.

Ще одне нововведення версії KeeneticOS 3.9 це можливість розподілу сесій за підключеннями не тільки на основі пари ip-джерела/ip-призначення, а ще й враховуючи udp/tcp порт-джерела/порт призначення. Новий режим розподілу дозволяє встановлювати сесії між двома однаковими IP через різні підключення, що робить використання каналів більш рівномірним.

Наведемо приклад додавання пропускної спроможності двох інтернет-з'єднань.

У веб-конфігураторі на головній сторінці "Системний монітор" перевіряємо швидкість прийому на активних інтернет-підключеннях. У нашому прикладі канальна швидкість для кожного дротового підключення становить до 100 Мбіт/с = 12.5 Мбайт/с:

multipath-02-en.png

Запускаємо завантаження файлу і в торрент-клієнті бачимо, що швидкість завантаження додається з двох інтернет-каналів. У нашому прикладі отримуємо швидкість приблизно до 131,2Мбіт/с = 16,4 Мбайт/с:

multipath-03-en.png

Примітка

Для моделей маршрутизаторів з версіями KeeneticOS 2.14 ~ 3.8, ви можете налаштувати підключення в режимі балансування через інтерфейс командного рядка (CLI). Дивитися  Using multiple WAN connections in load balancing mode.