Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

ADSL hızı

 ADSL teknolojisini kullanırken gerçek veri hızı neden kanal hızından daha düşük? ADSL modem neden 12 Mbit / s'ye bağlı ve speedtest.net'te ölçülen hız 8 Mbit / s'yi geçmiyor?

ADSL teknolojisi kullanılırken gerçek veri hızı her zaman kanal hızından en az% 13-15 daha düşüktür. Bu, daha sonraki bir bölümde konuşacağımız teknolojik bir kısıtlamadır. Bu, sağlayıcıya veya kullanılan modeme bağlı değildir.

İdeal olarak, beyan edilen 12 Mbps bağlantı hızıyla, 10 Mbps'ye kadar maksimum gerçek veri hızı bekleyebilirsiniz.

Aslında, teknolojik sınırlamaya ek olarak iletim hızını azaltan bir dizi başka faktör vardır. Bu faktörleri aşağıda tartışacağız.

ADSL teknolojisi (Asimetrik Dijital Abone Hattı) — kanalın mevcut bant genişliğinin gelen (indirme) ve giden (yükleme) trafiği asimetrik olarak dağıtıldığı bir veri iletim teknolojisidir. Bu nedenle, ADSL-modemi bağlarken, aboneye (indirme) hız ve aboneden (upload) hız kullanılır.

ADSL ağlarında bağlantı hızı saniyede megabit (Mbps) veya saniyede kilobit (kbps) olarak ölçülür.

Örneğin: 10240/768 sayıları, aboneye maksimum giriş bağlantı hızının 10240 kbps (ADSL modeminize gelen veri hızı) olacağını ve aboneden maksimum çıkış bağlantı hızının 768 kbps olacağını (veri hızı) ADSL modeminizden uzak ISS sunucusuna aktarma).

Gerçek maksimum indirme hızı saniyede yaklaşık 1000 Kilobayttır (KB/s). Bu sayı aşağıdaki formül kullanılarak elde edilmiştir:

  • Bağlantı hızı (10240) -% 15 (1500) = 8700 kbps, daha sonra bu sayıyı 8'e bölün (kilobitleri kilobayta dönüştürmek için) ve 1000 KB / sn elde edeceğiz.

Gerçek bağlantı hızını etkileyen faktörlere daha yakından bakalım:

  • İletişim ekipmanı (IP ADSL anahtarları), aktarım protokolü olarak ATM (Asenkron Aktarım Modu) teknolojisini kullanır. ATM, sabit boyutlu (53 bayt) çerçeveler (hücreler) biçiminde veri iletimine dayanan yüksek performanslı bir anahtarlama ve çoğullama teknolojisidir.

    Bildiğiniz gibi, İnternet bir iletişim protokolü olarak IP'yi ve kesinlikle TCP / IP'yi kullanır. ADSL teknolojisi, aktarım protokolü olarak ATM kullanır, bu nedenle veriler ATM aracılığıyla TCP / IP kullanılarak ADSL hattınızdan iletilir. Yani IP-çerçeveleri АТМ hücrelerinde paketlenir (kapsüllenir) ve DSL hattı yoluyla iletilir ve daha sonra alıcı ekipman tarafından paketten çıkarılır ve düzenli IP çerçeveleri elde edilir.

  • Büyük paketler 48 baytlık parçalara bölünecektir. Paket tam olarak 48 bayta bölünmezse, tam sayı 48 bayt hücre elde etmek için bir dolgu ile desteklenir. Paket 48 bayt hücrelere bölündükten sonra, hücrelerin her birine bir başlık (5 bayt) eklenir. Sonuç olarak, gerçek hız veri hızının% 10'una düşürülür.

  • TCP / IP protokolü kullanımı, iletilen faydalı bilgiler servis (protokol) bilgileri ile desteklendiğinden, hızı bildirilen veri aktarım hızının yaklaşık% 3'ü kadar azaltır.

  • Yukarıda belirtilen faktörler, makalenin başında atıfta bulunulan teknolojik sınırlamalardır. Bu sınırlamalar, gerçek veri hızının her zaman kanal hızından en az% 13-15 daha düşük olduğu anlamına gelir.

Ancak veri aktarım hızını azaltan başka faktörler de vardır.

Teorik olarak, bir dosya yüklerken, 'Bağlantı hızı -% 15 (TCP / IP ve ATM kullanma maliyetleri) / 8 (kilobitleri kilobayta dönüştürmek için) formülü ile hesaplanan transfer hızını görmelisiniz, ancak gerçek şu ki hız düşüktür ve bunun nedenleri vardır:

  • Örneğin, veri aktarımı sırasında paket kaybı nedeniyle. Kötü hatlarda veya izin verilen maksimum bağlantı hızı kullanılarak yüksek kayıplar mümkündür.

  • Çerçeve iletimi sırasında paket kaybı varsa, TCP / IP protokolü ortak veri akışında eksik paketi algılar, alımını kabul etmez ve daha sonra kayıp verilerin yeniden iletimini başlatır. Yeniden iletim prosedürü ek gecikmelere neden olur.

    Bu nedenle, önemli izleme ve veri aktarım işlevine ek olarak, TCP / IP, yüksek hat kayıplarında veri aktarım hızını yavaşlatır.

  • Sunucuya Internet bağlantınızın kalitesini kontrol etmek için 'ping' yardımcı programını kullanabilirsiniz. İşletim sisteminin komut satırında  ping -t gerçekleştirin  , örneğin ping -t www.download.com . 30 saniye bekleyin ve yardımcı programdan çıkmak için Ctrl + C tuşlarına basın. İstatistikler paket kayıplarının yüzdesini gösterecektir. Paket kaybı% 5'i aşarsa, TCP / IP protokolünün performansı bu site için zayıf olacaktır.

Başka bir faktör, ISS'deki sunucu ve ağ geçidi aşırı yüklenmesi olabilir. Bu, sağlayıcının ağının yapısına (örneğin birçok ağ geçidi) veya giden sağlayıcının kanalının düşük bant genişliğine bağlıdır. Sorun, kullanıcı tarafında yüksek yükte görülür. Sunucuya çok fazla istek yoğun saatlerde maksimum kullanımını aşabilir ve kullanımda yavaşlamalara neden olabilir.

Yönlendirme sorunları da hızın düşmesine neden olabilir. Yönlendirme sorunları tespit edildiğinde, paketler alternatif yollar boyunca yeniden yönlendirilebilir ve bu da veri iletiminde gecikmelere neden olur.

PPPoE kullanmak da hızın düşmesine neden olabilir. PPPoE, PPP çerçevelerinin Ethernet üzerinden kanal katmanı iletiminin tünel ağ protokolüdür. Öncelikle ADSL hizmetleri tarafından kullanılır. PPPoE, kaynak yoğun bir protokoldür ve ağ verilerini iletirken, işlemci gereksinimleri artar. PPPoE'nin uygulanmasına ve kullanımına bağlı olarak, maksimum hızda% 5-25 oranında bir azalma görülebilir.

BRAS sağlayıcısının sunucusunun yetersiz performansı (Geniş Bant Uzaktan Erişim Sunucusu). Geniş bantlı uzaktan erişim sunucusu, trafiği ISS ağlarındaki ADSL anahtarına / bağlantısından yönlendirir. BRAS, ISS çekirdek ağında bulunur ve erişim katmanı ağından kullanıcı bağlantılarını toplar. Sunucu noktadan noktaya tünellerin (PPP) mantıksal olarak sonlandırılmasını gerçekleştirir. Bunlar Ethernet üzerinden PPP tünelleri (PPPoE) veya ATM üzerinden PPP (PPPoA) olabilir. BRAS aynı zamanda kimlik doğrulama, yetkilendirme ve trafik muhasebesi sistemlerine bir arayüzdür.

BRAS sunucusundaki tarife planında hız sınırı mümkündür. Fiziksel bağlantı hızının yüksek olduğu ve veri alma hızının ücretli tarife planı ile sınırlı olduğu tipik durumlar.

IPTV gibi ek bir hizmet kullanıldığında, alınan televizyon akışı belirli bir bant genişliğini de alır, örneğin standart çözünürlüklü kanallar için yaklaşık 4 Mbit / s. IPTV hizmeti için maksimum veri hızı aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanabilir: Bağlantı hızı -% 15 - IPTV akış hızı.

Örneğin, bağlantı hızı (10240) -% 15 (1500) - IPTV akış hızı (4000) = 4700 kbit / s (587 KB / s).

Ayrıca, kişisel bilgisayar ve yazılım ayarları ağ paketleri gönderilirken ek gecikmelere neden olabilir.  Örneğin, sorun düşük bilgisayar performansı, sanal bellek veya RAM eksikliği, yanlış ağ bağdaştırıcısının çalışması, sabit diskte boş alan olmaması, bir web tarayıcısında veri arabelleğe alma veya indirme yöneticisi vb. Olabilir.

Birçok kullanıcı genellikle Internet kanal hızını kontrol etmek için popüler Internet hizmetlerini kullanır (örn. Speedtest.net). İnternet hizmetleriyle yapılan hız kontrollerinin güvenilir bir ölçümü garanti etmediğini lütfen unutmayın. Bu durumda, İnternet kanalı hız ölçümünüzün doğruluğu seçilen sunucuya ve yüküne, konumuna, İnternet kanalı yüküne ve diğer faktörlere bağlı olacaktır. Daha doğru sonuçlar için, test süresi boyunca İnternet trafiğini (indirmeler, çevrimiçi videolar, oyunlar vb.) Kullanan uygulamaların devre dışı bırakılması önerilir. Testi birkaç kez tekrarlamanızı ve alınan verileri karşılaştırmanızı öneririz. Varsayılan olarak, hizmet hız testi için otomatik olarak en uygun sunucuyu seçer. Ancak sunucunun yerini dikkate almak önemlidir. Hizmetin sunucuyu yanlış sınamak üzere seçtiği durumlar olabilir. Hizmet, sunucuyu el ile belirleme seçeneği sunar. Hizmetin başka bir şehir veya bölgeden bir sunucu seçtiğini fark ederseniz, manuel olarak test etmek için doğru sunucuyu belirtin.

Daha güvenilir sonuçlar elde etmenin yöntemlerinden biri, daha önce bulut dosya hizmetine yerleştirilmiş büyük bir dosyanın (örneğin, Dropbox veya Google Drive) indirme hızını ölçmektir.

İşte bir örnek

Dropbox'a 950 Mbyte dosya yüklendi. Sonra bu dosyayı buluttan bilgisayarınıza indiririz, ancak indirme saatini bir saat veya kronometre kullanarak izlemek gerekir. Bizim durumumuzda, 950 Mbayt boyutundaki dosya 10 dakika 50 saniyede (650 saniye) indirildi. Şimdi megabayt cinsinden dosya boyutu, saniye cinsinden indirme süresine bölünmelidir: 950/650 = 1,5 MByte / s. İnternet kanalı hızı genellikle megabit cinsinden belirtilir, bu yüzden önceden hesaplanan değeri 8 ile çarparak megabaytı megabite dönüştürelim. 1,5 * 8 = 12 Mbit / s elde edeceğiz. Örneğimizde, 12 Mbit / s değeri ADSL kanalındaki gerçek veri hızı olacaktır. Aynı zamanda, örneğimizdeki bağlantının kanal hızı yaklaşık 15 Mbit / s idi.