Skip to main content

Kullanım Kılavuzu (İngilizce)

Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax) hakkında bilmeniz gerekenler

2018'de Wi-Fi AllianceIEEE 802.11ax (Wi-Fi 6, AX) standardının yeni bir sürümünü duyurdu. Duyuru sırasında, mevcut ve gelecekteki Wi-Fi standartları için yeni basitleştirilmiş adlar tanıtıldı (bu "Wi-Fi Standartlarının isimlendirmesi"ni daha önce bildirmiştik). Eylül 2019'da Wi-Fi 6 sertifika programı başladı ve IEEE standartları birliği Eylül 2020'de resmi olarak kabul etti (onayladı).

Genel olarak, IEEE 802.11ax modern, güncel 802.11ac (Wi-Fi 5, AC) standardını temel alır ve mevcut teknolojileri kullanır. Standardın geliştiricilerine göre, yüksek yoğunluklu Wi-Fi ağlarını dağıtırken bazı yeni teknolojiler faydalı olacaktır. Bireysel çözümler, yüksek ağ yükü olan yerlerde ve yüksek radyo trafiği koşullarında (örneğin toplu taşıma, alışveriş merkezleri, oteller, stadyumlar veya kurumsal ağlarda) iletişim kalitesini artıracaktır. 802.11ax'a geçişin somut sonucu, yalnızca ağdaki tüm cihazlar yeni standardı destekliyorsa fark edilebilir.

Wi-Fi 6'nın faydaları, ev kullanıcılarını büyük ölçüde etkilemeyecektir. 802.11ax desteğine sahip bir yönlendiricinin Wi-Fi ağı 802.11ac'e göre daha güçlü hale gelmeyecek, sinyal kapsama alanı artmayacak ve AX'i desteklemeyen cihazların bağlantı hızı artmayacaktır.

Bir Wi-Fi 6 yönlendirici hala bir Wi-Fi mesh sisteminin yerini tutamaz ve çok odalı veya çok katlı, sağlam duvarlara ve tavanlara sahip mekanların tümünü, hızda önemli bir kayıp olmadan kapsayamaz. Yeni OFDMA ve UL MU-MIMO teknolojileri için istemci desteğinin olmaması durumunda, birden çok erişim noktasının kullanılması çok daha etkili olacaktır.

Halihazırda 802.11ax'ı destekleyen istemci cihazlarınız varsa veya yeni teknolojilerin gelişme hızını ve "geleceğe dönük" olarak adlandırılan en son Wi-Fi 6 standardını destekleyen en modern yönlendiriciyi satın almayı planlıyorsanız , AX standardını destekleyen bir Keenetic yönlendirici seçmek en iyi çözüm olacaktır. Ancak bugün bile, birçok durumda, İnternet'e bağlanmak ve kendi Wi-Fi ağınızı düzenlemek için dualband 802.11ac Wi-Fi yönlendiricilerin ve AC standardını destekleyen mobil cihazların kullanımı devam etmektedir. Bu durumda, çift bantlı ağların ve daha hızlı Wi-Fi veri aktarım hızlarının avantajlarından da yararlanacaksınız. Eski amiral gemisi AC Keenetic modelleri (Ultra, Giga, Hero DSL, Peak DSL), AX destekli yeni modellere göre performans açısından pratikte daha düşük değil.

Yeni Wi-Fi 6 standardı kesinlikle bir dizi faydalı yeniliğe sahiptir ve ağ teknolojilerinin geliştirilmesinde bir sonraki aşamadır. Ancak Wi-Fi 5'ten Wi-Fi 6'ya geçiş, kullanıcılar için 802.11n'den (Wi-Fi 4) 802.11ac'ye (Wi-Fi 5) geçiş kadar önemli görünmüyor. AC standardı, kullanıcılara, kanal genişliğindeki artış ve Airtime Fairness ve Beamforming'in yeni teknolojilerin tanıtılması nedeniyle veri aktarım hızında çok yönlü bir artış olan 5 GHz frekans aralığını kullanma fırsatı verdi. Zamanla, kullanıcılar cihazlarını güncelledikçe, uyarlanması ve uygulanması henüz başlayan Wi-Fi 6 standardının yeni teknolojilerinin avantajlarına güvenmek daha mümkün hale gelecektir.

AC sınıfına sahip Keenetic modellerini AX standardına yükseltmenin imkansız olduğunu lütfen unutmayın.

Aşağıda Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax) standardının temel yeniliklerini bulabilirsiniz.

Nominal fiziksel veri hızında artış

Wi-Fi 6'daki genel veri aktarım hızları, Wi-Fi 5 standardındakilerden biraz daha yüksektir.

Wi-Fi 6'da maksimum teorik veri aktarım hızı, 433 Mbps (80 MHz1 uzamsal akış) ve 6933 Mbps (160 MHz8 uzamsal akış) yerine 600 Mbps (80 MHz1 uzamsal akış) ve 9607 Mbps (160 MHz8 uzamsal akış) olacaktır.

Bazı üreticiler, kutularında ve pazarlama materyallerinde, 802.11ac'de dahi (örneğin, Keenetic Ultra KN-1810 veya Peak DSL KN-2510) mevcut olan, ancak spektrumdaki kısıtlamalar nedeniyle* nadiren kullanılan 160 MHz kanallarının kullanımına dayanarak, 802.11ax'ın iki katından fazla hızlı olduğunu iddia ediyorlar. 802.11ax standardı da bu kısıtlamaları atlamayacaktır.

* — 160 MHz kanal genişliğinde, aynı anda 20 MHz genişliğinde sekiz standart kanal kullanılır. Bu mod, frekans aralığının iki katını kaplar; bu, küçük bir kanal grubunu destekleyen bazı cihazlar için, örtüşmeyen ağları havada organize etmenin mümkün olmayacağı gerçeğine yol açar. 160 MHz kanallar gerçekte yalnızca desteğine sahip olan ve net 5 GHz radyo yayınında çalışan cihazlar için geçerlidir.

Daha fazla bilgi için "5 GHz Bandında Kullanılabilir Kanallar" makalesine bakın .

OFDMA Modu

Wi-Fi 6, spektral verimliliği artırmak için Dikey Frekans Bölmeli Çoklu Erişim (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) (OFDMA) ekler. OFDMA teknolojisinde, 4G LTE hücresel endüstrisinden esinlenilmiştir ve Wi-Fi 5'te kullanılan OFDM'nin çok kullanıcılı versiyonuna benzer.

OFDMA, sinyali alt taşıyıcılara bölerek (ek küçük alt kanallar) ve kaynak birimleri (Kaynak BirimleriRU) adı verilen ayrı veri akışlarını işlemek için bunları gruplara ayırarak bir erişim noktası ile birkaç istemci arasında aynı anda bağlantı kurma yeteneği sağlar. Birkaç Wi-Fi 6 istemcisine aynı anda ortalama hızda veri yayınlamanıza ve beklemek yerine aynı kanalı kullanmanıza olanak tanır.

Bu geliştirmeden yararlanmak için tüm istemcilerin 802.11ax standardını desteklemesi gerekir. Etki, az sayıda cihazla ve ayrıca erişim noktasındaki ağır yükle tamamen görünmezdir.

wifi6-01-en.png
MU-MIMO Teknolojisini Geliştirme

Wi-Fi 6MU-MIMO (Çok Kullanıcılı Çoklu Giriş, Çoklu Çıkış; çok kullanıcılı çok kanallı giriş-çıkış) teknolojisi için uplink (UL MU-MIMO) desteği sağlar. Daha önce, Wi-Fi 5 standardında, MU-MIMO teknolojisi yalnızca yönlendiriciden istemcilere (DL MIMO) giden akış yönünde çalışıyordu.

Wi-Fi 6'nın teorik olarak her iki yönde (8x88 adede kadar uzamsal akışın eşzamanlı iletimini destekleyebileceği ve bir istemciye dört eşzamanlı akış sunabileceği varsayılmaktadır. Ancak bu işlevsellik, 802.11ax sertifikalı ekipmanın ilk sürümlerinde desteklenmeyebilir. Çoğu cihazda ağırlıklı olarak MIMO 4x4 ve 2x2 kullanılacaktır.

Wi-Fi Alliance, DL MU-MIMO'nun OFDMA ile birlikte daha fazla eşzamanlı bağlantı ve tahsis edilen bant genişliğinin daha iyi kullanılmasını sağlayarak ağ kullanımını ve performansını iyileştirebileceğini söylüyor. Ancak bu, yalnızca istemciler belirtilen teknolojileri destekliyorsa işe yarayacak. Günümüzde çoğu istemci MU-MIMO ve 802.11ac standart Wave2 'yi bile desteklemiyor. Bunu yapan istemciler hala çift yönlü MU-MIMO desteğine sahip olmayacak.

wifi6-02-en.png
Modülasyon seviyesini 1024-QAM'a yükselmesi

1024-QAM'de, her kodlama karakterinin uzunluğu 8 bitten (Wi-Fi 5 standardında 256-QAM'de) 10 bit'e yükseltildi, bu da veri aktarım hızını ve spektrum verimliliğini yaklaşık %25 artırıyor. Her pakete daha fazla veri sığacaktır.

Ancak bu iyileştirmenin sadece sinyal seviyesinin yüksek ve gürültünün düşük olduğu durumlarda işe yaradığına dikkatinizi çekelim. Örneğin, 80 MHz'lik bir kanal için 1024-QAM 5/6 çerçevesinin kodunu çözmek için gereken alım gücü seviyesi en az -45 dBm olmalıdır ve bu ancak alıcı ve verici birbirine yakın olduğunda elde edilebilir.

wifi6-03-en.png

Aşağıda, 802.11ax standardının uzamsal akış sayısına (Uzamsal Akış), modülasyon türüne (Modülasyon), kodlama hızına (Kodlama hızı), kanal genişliği (20 / 40/80/160 MHz), koruma aralığının süresine (Guard Interval) bağlı olarak desteklenen maksimum veri hızlarının (Mbps cinsinden veri hızı) bir tablosu verilmiştir.

wifi6-04-en.png
BSS Color ağ paketi renklendirme mekanizmasını kullanma

Wi-Fi 6 standardında kablosuz cihazlar, çakışan BSS (Temel Servis Seti) ağlarından gelen sinyalleri tanımlayabilecek ve bu bilgilere dayanarak çakışmaları önleyecektir. Paketleri farklı BSS'lerden ayırt etmek için standart, yeni bir "renk" tanımlayıcısı kavramı — Renk Kodu - tanıtıldı.

Kablosuz cihazlar aynı kanal üzerinde çalışıyorsa, benzersiz bir Renk Kodu BSS ile 802.11ax çerçevesinde veri iletebilir ve tanımlayıcılar eşleşirse beklemeden aynı anda kablosuz olarak veri alışverişi yapabilirler. Algılanan çerçevenin farklı bir Renk Kodu BSS tanımlayıcısı varsa, cihaz bunu yok sayar. BSS Color motoru, "dost veya düşman"ı tanımak için paketleri kanallarda işaretler. Yakın zamana kadar, bir ağ paketini "dost veya düşman" olarak tanımlamak için bir mekanizma yoktu ve bazı cihazlar yayın yapıyorsa, diğerleri sırasını bekliyor. Bu, çok sayıda cihaza sahip ağlarda iletim hızında bir miktar düşüşe ve gecikme süresinin artmasına neden oluyordu.

BSS Color mekanizmasının çalışması için ağınızın kablosuz cihazlarının Wi-Fi 6 standardını desteklemesi gerektiğine tekrar dikkatinizi çekiyoruz.

wifi6-05-en.png
Azaltılmış enerji tüketimi

Mevcut enerji tasarrufu modları yeni mekanizmalarla destekleniyor. 802.11ah protokolünde geliştirilen Hedef Uyanma Zamanı (TWT, Hedef Uyanma Zamanı veya Uyanma Zamanı) özelliği eklendi. Wi-Fi 6 özellikli istemci cihazların programa göre uyku moduna geçmesine ve uyanmasına izin verecektir. Yönlendirici, istemciye pil gücünden tasarruf etmesi, bekleme özerkliğini artırması ve ağ tıkanıklığını azaltması beklenen ne zaman "uyuyacağını" ve ne zaman "uyanacağını" söyleyebilir.

Outdoor Work

Birkaç yeni Wi-Fi 6 özelliği, dış mekan üretkenliğini artırır. En önemlisi, en hassas alanın artık güvenilirlik için tekrarlandığı ve daha uzun koruma aralıklarının hata düzeltme için fazlalık sağladığı yeni paket formatıdır.

Wi-Fi 6 teknik özellikleri, Wi-Fi Alliance teknik incelemesinde Wi-Fi_6_White_Paper_20181003.pdf veya aşağıdaki bağlantılar takip ederek bulunabilir: